Quantcast

Прокуратурата опроверга Искров: Няма изчезнали досиета

OFFNews Последна промяна на 16 юли 2014 в 15:02 4210 35

Снимка Сергей Антонов

Иван Искров след членовете на УС на БНБ

Няма изчезнали кредитни досиета от Корпоративна търговска банка.

Това обявиха от прокуратурата и опровергаха изявленията на Иван Искров и целия Управителен съвет на БНБ, че липсват части от кредитни досиета за 3,5 милиарда лева от общо 5,4 милиарда кредитен портфейл.

"Липсват, а по-вероятно е да са унищожени в дните преди квестурата съществени части от кредитните досиета за кредитен портфейл в размер на 3,5 млрд. лв., от 5,4 млрд. лв. общ кредитен портфейл", заяви управителят на БНБ Иван Искров на 11 юли.

Досиетата са в банката и не са били изнасяни, просто не са попълнени адекватно, твърдят от прокуратурата, цитирани от "Дневник" и "Сега".

Непълнотите в документите били свързани с липсващи данни за обезпечението на кредита или за договори с други фирми на кредитополучателите. За пропуска били отговорни КТБ и БНБ, която по закон осъществява банковия надзор.

Думите на Искров бяха опровергани и от мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев.

На редакционната поща на OFFNews днес пристигна позиция от БНБ по казуса, в която се припомня друг цитат от официалната позиция на БНБ за КТБ, изнезена в изявлението на Иван Искров на 11 юли:

"В резултат на липсата на достатъчно информация одиторите изразяват мнение, че не може да се оцени финансовото състояние на длъжниците и възможността им да обслужват кредитите си. Не могат да бъдат оценени също така и наличието и качеството на обезпеченията, което от своя страна води до невъзможност за съставяне на крайно заключение за състоянието на кредитния портфейл в размер на 3.5 млрд. лв. За съжаление тези действия не могат да бъдат регистрирани с инструментариума на дистанционния банков надзор и навеждат на мисълта за умишлени злоупотреби.
Поради изброените причини днес ще внесем доклада на одиторите за прегледа на активите и пасивите на Корпоративна търговска банка на вниманието на Главния прокурор на РБългария.".

Според БНБ Искров не е отправял обвинения за липсващи кредитни досиета.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.07 2014 в 08:05

Има ли разлика дали кредитните досиета липсват, понеже някой ги е откраднал или липсват понеже по принцип в КТБ не са си давали много зор да ги съставят?
Ако някой не се сеща, пърото е проблем като за полицията ( обир), второто е системна липса на контрол и надзор от БНБ.
Обърквайки второто с първото, Искров се опитва да прехвърли проблема МУ в прокуратурата или МВР, т.е. Да търсят изчезнали досиета, вместо да му търсят отговорност, защото или е спал, или е некомпетентен или е съучастник.

16.07 2014 в 23:35

Искров, помоли Пеевски да ти съдейства Цацаров да те прибере. Ти си срам за България.Като лъжец номер 1 си за над 4 десетилетия, не години. Натвори беди за купища хора, фирми и държавата, дано са ти платили добре. Или си евтин - просто си сниман и закован.

16.07 2014 в 22:33

Искров заяви,че от КТБ са изнасяни чували с пари и че липсват досиета? Това не е ли подвеждаща информация, всяваща паника? Значи от 2 до 4, така ли беше?

16.07 2014 в 19:10

mnogo barzo obarnahte pala4inkata.NAGLECI GNUSNI

16.07 2014 в 18:32

А прокуратурата ще признае ли, че услужливо е скрила информацията за главния герой в тефтерчето на Златанов.

Една година прокуратурата крие присъствието на Пеевски в тефтерчето на Златанов

http://www.faktor.bg/uploads/docs/Tefter_Zlatanov.pdf

16.07 2014 в 17:47

Искров е за оставка... Барабар с все УС и екип... Ах,дааа, криза ще има... А сега да не би да няма, а???И да се разследват!!!

16.07 2014 в 17:32

Еми аз твойте ги поздравих лично. Не ги ли видя да се подмиват?

16.07 2014 в 17:31

вива, ами нали все на една партия сте кадри. ББ си е ваш кадър, както и Ахмед, и Лютви... всички крадливи мушмуроци.