Quantcast

„Много малко вероятно е БНБ да казва истината за КТБ“

Александра Маркарян Последна промяна на 12 юли 2014 в 18:49 43345 32

Константин Проданов

Снимка АБВ

„Много малко вероятно е, много малко възможно е кредитен портфейл за 3.5 милиарда да изчезне. Не си представяйте кредитните досиета като папки. Това е информация на електронни носители, с бекъп, част от която се подава, включително към кредитен регистър и „Банков надзор“. Ако тя наистина липсва, е възможно да говорим за въпиюща посредственост или за корупция в редица звена.“

Така експертът на АБВ Константин Проданов коментира за OFFNews твърденията на Управителния съвет на БНБ за изчезнали кредитни досиета от Корпоративна търговска банка.

„Останах сащисан, озадачен и доста обезпокоен вчера след пресконференцията на БНБ. Чух скандални твърдения, много важни въпроси останаха без отговор. Видях едно сочене с пръст, прехвърляне на вина и бягане от отговорност. Останаха много въпросителни и по отношение на поставената диагноза по казуса „КТБ“, и по отношение на предложените решения, допълни той.

Според него БНБ не е имала интерес от разпространяването на недостоверна, според специалистите, информация за КТБ. „Били са поставени пред свършен факт“, е констатацията на Проданов.
Той определи като „измиване на ръцете“ прехвърлянето на отговорността единствено върху подуправителя на БНБ Цветан Гунев.

„БНБ е колективен орган. Не е султанатът, където султанът си измива ръцете с везира“, каза той и напомни как преди година и половина – две се водеше дискусия дали да допуснем европейския банков надзор и тогава днешният управител на БНБ Иван Искров се възпротиви, защото сме упражнявали достатъчно добре банков надзор.

„Вчера за 30 минути той разби на пух и прах кредибилността на БНБ“, коментира още Проданов.

Според него мерките на БНБ за КТБ и „Креди Агрикол“, сред които е намерението да бъдат върнати всички пари на депозантите, дори и на тези, които са държали в КТБ суми, надхвърлящи защитените от Фонда за гарантиране на вземанията 100 000 евро, не могат да бъдат приети безкритично.

„Знаем, че лихвите в КТБ бяха много по-високи от тези в останалите банки. Знаем, че редица държавници държат парите си там именно заради тези лихви. Така остава усещането, че лихвите са за тях, а рискът – за нас, които ще платим чрез данъците си.“

Това, по думите на Проданов, оставя лош вкус.

Според Проданов ако държавата плати допустимите по закон до 100 000 евро на депозантите, общата сума би била с около 1 милиард лева по-малко, отколкото ако върне всички пари, които са били държани на депозит в КТБ.

Недоумение буди и друга част от решението на УС на БНБ.

„Защо се стига до одържавяването на банката? Защо са отритнати миноритарните акционери като потенциален инвеститор? ВТБ казаха, че нямат интерес, но Оманският държавен фонд дойде да преговаря. Защо е отритнат? Включването на държавата е най-крайният сценарий“, каза той.

Възможно обяснение за това решение е фактът, че тези 3.5 милиарда лева не са непременно лоши кредити, а кредити на хора, които не искат да ги върнат или поне не в пълен размер, както и заеми, получавани от фирми, свързани с мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев и давани с цел придобиването на реални бизнеси – практика за КТБ.

При фалит на банката и влизане на „правилния“ синдик в нея редица кредити ще могат да бъдат преструктурирани и например ако до преди затварянето на банката сте дължали 100 милиона след преструктурирането на дължите 20, даде пример той.

Очаквах от БНБ да чуя имената на 10-те най-големи длъжници на КТБ, но това не се случи. Той бе категоричен, че с „с активните си действия и бездействие на държавните органи една банка бе доведена до такова състояние“.

Не оправдавам ръководството на банката – те сами са се поставили в позицията „банка на властта“, което ги прави уязвими за ситуация като тази, каза още Проданов.

Той бе категоричен, че изваждането на 2 милиарда за новата държавна банка „Креди Агрикол“ е последното, което е трябвало да бъде направено. Много по-добре би било тези пари да се инвестират в инфраструктура, във високи технологии.

„Ако те се инвестират, биха докарали над 2.5% ръст, какъвто не сме виждали от 2007-2008 г. и много ни трябва“.

Според Проданов е много вероятно държавата да е била катализатор на процесите, довели до фалита на КТБ. „Обикновени вложители не могат да изтеглят такива суми“, коментира той.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.07 2014 в 22:29

С всичките си действия и бездействия БНБ се принизи до нивото на "Лафка".....

13.07 2014 в 22:00

Това са първите 10 фирми кредитополучатели и взетите милиони. В петък в "Дневник" беше публикуван списък с 192 фирми и техните кредити на обща стойност 4 533 517 299лв.

ГЛАС ИНДЪСТРИ АД 127 507 165
ПАРТНЕР ЛИЗИНГ АД 109 901 752
АЛФА КЕПИТЪЛ АД 95 006 201
РОДИНА ПРОПЪРТИС ЕАД 92 923 413
АРВЕН АД 86 291 983
СТРАНД БУРГАС АД 76 452 359
ВЕЛЕС ГРУП АД 70 365 840
ХЕДЖ ИНВЕСТМЪНТ БЪЛГАРИЯ АД 69 372 038
КАРНЕ-М ЕООД 67 535 979
ИНТЕГРИРАНИ ПЪТНИ СИСТЕМИ АД 65 977 153

13.07 2014 в 15:52

Хе, хе, хе, светът ни се смее с бугарската Централната банка, с нейния шеф, с бугарската Главна прокуратура, и въобще – поредното инфо, да им се вярва или не, “Парите от КТБ не са изнасяни с чували, присвояването започнало през 2011-а - 13 юли 2014. Оказва се, че не са изнасяни чували с пари от банката на 19 юли, а средствата са присвоявани в периода 2011-а - 19 юни т.г.”
Ам сЯ, Ко праИм сЯ?????

13.07 2014 в 15:25

за ПИТАЩИТЕ В САЙТА - Пълно име – Константин Василев Проданов, завършил ЮФ на СУ, магистратура по финанси в Токио, Япония. От 2001 – 2011 г. работи в банковия сектор в Токио, в някои от най-реномираните световни инвестиционни банки като ЮБиЕс и Голдмън Сакс. баща Васил Проданов, преподавател в УНСС. Главен секретар на Българското философско д-во (1978-1989). Директор на Института за философски науки(1988-1992) и на Института за философски изследвания към БАН(1995-2010 г.).

13.07 2014 в 15:21

Тези кредити нали са обезпечени със сгради, земи, язовири и т.н. Та не трябва ли тутакси да им се запорират и да се разпродадат тези активи

13.07 2014 в 12:03

Не е необходима кой знае каква проницателност, за да поразсъждаваме върху два - три факта: Февруарските протести и това, че те бяха скъпо платени! Кредитите на Делян Пеевски, "продаването на медиите му!", появяването на Бареков и феноменалното плащане на хиляди хора, участващи от неговово име в изборите за Европарламент - минимум по 50 лева на човек! Видях това с очите си - във всяка секция имаше поне по 7-8 представители он ББЦ, под различни имена!!!!Защо Искров не огласи най-големите кредитори! Така всичко ще си дойде на мястото! Не след дълго Цацаров ще бъде принуден да каже тези подробности...., иначе адиос!

13.07 2014 в 08:26

Би било правилно да се гарантират депозитите само до 100000 евро при условие , че финансовите отчети на банката са показвали лошо финансово състояние и въпреки това сте вложили парите си там.
Когато обаче - финансовите отчети , за достоверността на които се грижат одитори , КФН ( КТБ е публично дружество) и БНБ , са изключително добри ,то вложителите са измамени от самите държавните органи . Тогава отговорността е на държавата . Освен това , не вложителите са тези , които трябва да предотвратяват банкови кражби от такъв размер. Сравнението с обезщетенията при природните бедствия или инвестиции в инфраструктура е неуместно.

13.07 2014 в 01:16

Слуховете са тръгнали от Вторник, лично от Б.Н.Б., а Искров е човекът-оркестър на Д.П.С.!!!
Скандалът се разрази в Петък, но П.И.Б., оперира по-същия начин, като К.Т.Б., по отношения на заграбване и придобиване на бг бизнеси!!!:)
Д.П.С са лидерите в разгръщащия се шах, но по-интересното е, че Русия е нарочила България за назидание, пред всички!!!:)
О.М.А.Н. е "Мултигрух", Б.К.П(Йовчев), а всичко наоколо смърди на фуражки, капиталът се прекроява и натаманява по новите-стари лица на БГ прехода, а народът черпи с банков айрян!!!:)
Ако, ВИЕ ГЛУПАЦИ, платите от вашите джобове, гуляят на тези пройдохи и надскочите гарантираните влогове, не само че ще сте глупаци, ами ще сте и заробени глупаци!!!:) :) :)
Ако Б.Н.Б, национализира К.Т.Б, ВИЕ ГЛУПАЦИ, ще сте изчегъртани в перспектива и за бъдните си поколения!!!:)
Фалит на К.Т.Б., ще дойде по европейски, както се гласят условията за Банковия съюз в Европа, а не знам защо методите ви намирисват на водка(или мастика), с мирис на нафталин!!!:)
А Искров, ех Искров е трябвало да лежи, а Вие сега искате той да не лежи - не Ви разбирам, след като някой се е цанил на лежи, не му чупете хатъра, а ми го обличайте в райе и го пращайте да лежи до живот!!!
На всекиго, според заслугите!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

13.07 2014 в 00:44

Ето какво казва сайтът на АБВ:
http://www.abv-alternativa.bg/iniciativna-grupa/konstantin-prodanov.html

Май че има идея какво приказва...