Quantcast

БНБ предлага до 10 години затвор за всяване на банкова паника

OFFNews Последна промяна на 30 юни 2014 в 12:48 9562 10

БНБ
БНБ

Българската народна банка предлага нов член в Наказателния кодекс, който да бори престъпленията срещу банковата система.

Законодателната инициатива предвижда да се създаде член 252 а, според който разпространението на информация, всяваща паника по отношение на банки и финансови институции, да се наказва с между 2 и 10 години затвор и парична глоба от 5000 до 10 000 лева.

Предложението е изпратено до председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Йордан Цонев. То гласи: 

В Наказателния кодекс, раздел „Престъпления против паричната и кредитна система“ се създава чл. 252 а със следното съдържание:
Чл. 252 а. (1) Който разпространява заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на паника в населението, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години.
(2) Когато с дейността по ал. 1 са причинени другиму значителни вреди или са получени значителни неправомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева.

Вносителите уточняват, че допълнението е връзка с разпространението през последните дни на заблуждаващи сведения и злонамерени слухове по отношение на български банки и цели криминализирането на подобни деяния. То е в съответствие и с представената вчера от президента Росен Плевнелиев позиция на политическите партии и институциите, участващи в консултациите при държавния глава.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.07 2014 в 19:21

Впрочем шума около КТБ утихна? И правилно- банката не е виновна! Но лицата вдигнали шума се потопиха? Дегу лорд Дилянчо и мосю Василев? Нека излязат на дебат по тивитата! Да чуем кой крив кой прав! Тъжно е, ако трима пускащи по нета спам срещу КТБ-ПИБ са кривите в тоя панаир...те са участници, но не и мозъка... Кой е наредил е интересното врявата и защо?

01.07 2014 в 19:13

Защото сеньор Балкански, ако рухне финансовата систъм, всичко е навързано с пари и света ще изпадне в хаос... Без финанси в обществото не може, а и не бива! Банките са полезни институции. Ако закъса човек или иска повече мъней, банките са за това - дебит-кредит! Умно са направени и полезни! Но всеки ден политиците всяват паника в нас с нови решения и често ни паникьосват... за тях ще важи ли чл.252? Ако е така ще се отървем от дупетати... ох баня ох кеф, няма политици голям кеф!

30.06 2014 в 22:24

Абе нали уж живееме в демокрастия бе?

Нали уж има "свобода на словото"?

Защо банкстерите трябва да бъдат пазени като свещенни крави?

30.06 2014 в 15:38

Чудесно, жалкото е само, че оня бандит Боко няма да го хване закона.Иначе е ясно от кого беше организирана бандитската атака към банките- от гангстерската групировка Боко, Прасчо и сие.

30.06 2014 в 14:34

Мисля че предупреждение беше достатъчно. Какви са тези затвори и бесилки. Това ли е отношение към граждани на бяла държава. А това колко незащитени интернет връзки и някой хакер пуснал мейл и бам на другият ден ти влизат качулки в спалнята и те мачкат на пода. Дори в САщ има по мрежите за федералният резерв и подобни и никой не ги е спрял ни най малко да бълват приказки.

30.06 2014 в 13:45

БНБ да се вземе в ръце и да не приглася на тарикатите, де вече им се мeжделее властта и чак лигите им текат.
КЪДЕ Е КВАЛИФИЦРАНИЯ ТЕКСТ на проекта: "Длъжностно лице, което умишлено или по непредпазливост извърши в кръга на службата си действия, които уронват или застрашават финансовата стабилност ... и нормалното функциониране на банковата система ... и т.н.
Ако го имаше този текст, кохортата на "протестъри", Боковци, реформатори, Протестни мрежи, Иветки и т.н. щяха да си стоят на гъза и нямаше да посягат на банките чрез МВР Пикчърс - 2 полицейски коли с 4 полицая и 2 пищака как ловят престъпници в банките, и с ТV изяви на (КОЙ БЕШЕ този?!?!?)... КАК ЛОВИ ПРЕСТЪПНИЦИ В БНБ...
ТОЧНО ОТ ДЪРЖАВНИТЕ ЧИНОВНИЦИ ТРЪГНА БАНКОВАТА ПАНИКА, и не лъжете с някакви СМС и мейли.
ЧЕТЕТЕ И СЛУШАЙТЕ ИВАН КОСТОВ- той ви го каза, ама тарикатите се ослушват Иван Костов по БНТ за кризата в КТБ http://bnt.bg/part-of-show/ivan-kostov-nyama-risk-za-parite-na-horata

30.06 2014 в 13:31

"Лов на вещици"
Живеем все едно в Средновековието, Северна Корея или в СССР през 30те год. на миналия век.
Заплахи, цензура, масова дезинформация, която идва от управлението.
Утре някой ще изрази 'недоверие' или 'съмнение' в съдебната система, прокуратурата, МВР, някоя партия и т.н. и ще бъде вкаран в затвора защото 'всявал паника' и им 'уронвал престижа'?!
Уви, виждам че е напълно възможно.
Всички се прескачат да крещат в истерия колко ни била стабилна банковата система и че някакви SMS могат даз сринат банка?!
Скоро ако отидеш да си прехвърлиш парите в др. банка или не дай Боже да си ги теглиш и харчиш ще те обявят за 'паникьор' и ще осъдят, че разклащаш банковата с-ма.

30.06 2014 в 13:30

Който разпространява заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка... Когато с дейността по ал. 1 са причинени другиму значителни вреди...

... ама, извинявам се, но и разпространяването на информация, че всичко е ОК и довело до щети, били те и в размер загубени лихви или некой инсулт сред спестителите... май, май, са също нарушение! и водят до обогатяване на некакви свини!

... хахахахахаха

... нещо ми се види "куц" текста (като всички текстове, дето ги пишат на коляно)Текстове и сега си има...НЕ СЕ ПОЛЗВАТ! ТУЙ ТО! А и какви са разпространяваните "други сведения"??? Наказваме и Вярната Информация, ТАКА ЛИ!

... хахахахахаха

30.06 2014 в 13:20

Предлагам!

Никой нищо лошо да не казва, да не анализира, да не коментира, да не уронва престижа на никой, да си мълчи, да си трае и да го снимат с камери където и да отиде каквото и да направи!

Това е пълното щастие за властта и Големият Брат!