Реформаторите: Със закона за КТБ БНБ ще изпере парите на мафията

ОFFNews 14 юли 2014 в 16:50 7337 12

Няма да позволим чрез извънредно законодателство да бъдат изпрани мръсните пари на българската мафия. Държавата трябва да тръгне след тези пари, а не да организира замитането на парите им. Предложения от БНБ закон е точно това – опит за изпиране на откраднатите от КТБ пари. 

Това коментираха днес представители на Реформаторския блок по повод горещата тема - КТБ.

Реформаторите се противопоставиха на намерението на БНБ да покрие всички лични и фирмени влогове в банката. Според тях е редно държавата, според сегашното законодателство, да изплати само сметките до 100 000 евро, а за по-големите влогове да се търси покритие от кредитните задължения към банката.

"Парите на вложителите, включително и над 100 хил. евро, сега са в ръцете на държавата. Те не са загубени, както се опитват да внушат тези, които се опитаха да ги откраднат. Всички тези пари са кредити към банката, които могат да бъдат събрани от българската държава", подчертаха от РБ.

Реформаторите уточниха, че всичко това може да стане и без законодателни промени, а чрез назначаване на надеждни независими ликвидатори. За тази цел от десния блок са започнали серия срещи с посланици от ЕС, заяви Меглена Кунева. Тя се обяви и за незабавно влизане в Европейския банков съюз.

Според Реформаторите цялото разследване за краха на КТБ трябва да бъде подновено от нова изпълнителна власт, в която не влизат хора, заемали в периода на разграбването постовете премиер, финансов и вътрешен министър и шеф на ДАНС, няма как да проведат обективно разследване.

"Кризата е от изключителен мащаб и висок обществен интерес. Ние трябва да имаме пълната информация кои са тези кредити, чието събиране е под въпрос, както и чии са тези депозити, чието възстановяване предстои с парите на българското законодателство. Докато няма пълна информация и прозрачност, не може да бъде взето решение. По тази причина остро възразяваме срещу свикването на консултации на закрити врата между партиите, които всички в настоящото НС гласуваха сегашния състав на Надзора на БНБ. Това е конспирация, а не опит за публични консултации, чрез които обществото да стигне до вярното решение", коментираха още от блока.

Мартин Димитров посочи, че няма европейска държава, в която за 3,5 млрд. кредити да няма кредитни досиета. Тези досиета могат да бъдат възстановени изцяло или частично, но нито една българска институция не е поела действия в тази насока. Действията са за замитане на следите, каза той.

Кабинетът не подава оставка, защото финансовото министерство ще има много важна роля по назначаването на ликвидатори, които да си затворят очите. Оставката на кабинета е първата стъпка, а втората е нов премиер и нов финансов министър. Присъствието на европейски наблюдатели също е задължително, но извън РБ никой друг не е поискал това, защото другите политически субекти не искат истината по този въпрос да се види, допълни Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!