БНБ отказала 3 пъти среща с акционери, които искали да спасят КТБ от фалит

OFFNews 16 юли 2014 в 09:30 32970 17

"Три пъти оманските акционери в КТБ са искали среща с ръководството на Българската народна банка. Освен готовност за среща, те са изявили желание да подкрепят банката. До среща не се е стигнало след отказ от централната банка."

Това заяви бившият министър на финансите Стоян Александров, който е и вложител в КТБ.

Въпросните акционери са от Държавния инвестиционен фонд на Оман.

OFFNews изпрати запитване до БНБ във връзка с твърденията на Александров за отказана среща. До момента нямаме отговор на въпросите си от пресцентъра на Българската народна банка.

В студиото на Нова Александров заяви още, че разговарял с главната счетоводителка на КТБ Мария Димова, която е под домашен арест, която му разказала, че за един ден от банката са били изнесени над 90 милиона евро, по-малка сума в левове и долари.

Парите били изнесени на 19 юни, ден преди затварянето на банката от БНБ, не с чували, а в дипломатически куфарчета.

"Парите са на няколко фирми с големи наличности. Те са били във високи копюри. В продължение на няколко часа, няколко лица от различни фирми могат да ги изнесат, без това да направи впечатление”, каза Александров, според когото „фирмите са явно близки до собственика”.

Финансовият експерт сподели информация, според която имало нареждане на Цветан Василев парите да бъдат върнати в банката. Първият синдик, който е бил съгласен с това, е отстранен, а другите синдици са отказали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!