Продължаваме промяната: Армия от тролове и висши политици водят хибридна война

OFFNews 31 март 2022 в 12:27 2433 0

Парламентарната група на "Продължаваме промяната" (ПП) призова в декларация за отказ от похватите на хибридната война в името на националния интерес и предупреди, че това се извършва от армии от интернет тролове и чрез публичното говорене на висши политици. Имена в декларацията не се посочват.

Авторите се обръщат към гражданите с апел да проверявайте информацията, която им се поднася, да я сравняват с фактите и официалните данни, и да внимават  с информационните източници, които използват.

"Фалшивите новини влияят директно на вас, вашите близки и роднини, нека заедно се борим срещу тях", заявяват от ПП.

Публикуваме пълния текст на декларацията:

Уважаеми господин председател,

Уважаеми колеги народни представители,

От името на ПГ на „Продължаваме промяната“ се обръщаме към вас и всички български граждани по повод фалшивите новини и неверните твърдения, които се разпространяват в обществото, включително от народни представители и партийни лидери.

Със загриженост отбелязваме, че се наблюдава активна дезинформация и засилено тиражиране на фалшиви новини в обществото. Притесненията ни са засилени от видимата синхронизация на дейността на т.нар. армии от тролове и публичното говорене на висши политически фигури.

Всеки ден чуваме поне по една лъжа за правителството и за управляващото мнозинство. Работата на Опозиция не би трябвало да включва фалшиви новини, пропаганда и откровено подвеждане на българските граждани.

Активното разпространение на невярна информация започна много преди войната. В резултат на разпространение на фактологически неточни твърдения стигнахме до ситуация, в която обществото вече не е единно дори по темата дали трябва да се погрижим за жени и деца, които бягат от война. Жени и деца на народ, които е участвал в освободителната за нас война и е дал жертви в нея.

Ние, депутатите от Продължаваме промяната, настояваме хибридните атаки да бъдат прекратени, не защото вредят на нас, а на българското общество, на хората, които са избрали всички нас тук.

· От откровено неверни твърдения по повод сделки на държавната газова борса, с които уж държавата продавала газ, а се оказва, че е купувала.

· През внушенията за дълга, който уж се увеличавал, а той реално намалява.

· През манипулации, че сме изпуснали епидемиологичната криза, докато очевидно не допуснахме претоварване на болниците, а предстои отпадане на извънредното положение и мерките.

· До нескопосан опит за PR на фона на тежката ситуация с моряците ни в Украйна, за които правителството оказва всички грижи и обективно няма как да ги изтегли от Мариупол, защото пристанищата са минирани и е по-безопасно екипажите да останат там, където са, какъвто е случаят с над тридесет кораба на Турция, кораби на Франция, Гърция и други държави.

Неистините и фалшивите новини се продуцират и разпространяват от различни политически субекти, с цел да се разделя обществото и да се всее паника, за да бъде извлечен евтин политически дивидент.

Смятаме това за безотговорно и недопустимо, и призоваваме към отказ от похватите на хибридната война в името на националния интерес на страната и благото на всички български граждани.

Обръщаме се и към българските граждани – проверявайте информацията, която ви се поднася, сравнявайте я с фактите и официалните данни, внимавайте с информационните източници, които използвате, за да следите новинарския поток.

Фалшивите новини влияят директно на вас, вашите близки и роднини, нека заедно се борим срещу тях!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки