Проблемът с името на коалициите: мърлящина или опраскване на опозицията?

Георги Савчев Последна промяна на 29 януари 2021 в 16:11 3190 0

Със свое решение от сряда Централната избирателна комисия провокира недоволството и възраженията на редица формации от извънпарламентарната опозиция, които към момента са с реален шанс да влязат в следващото Народно събрание.

В решението на ЦИК за регистрация на партии и коалиции за участие в парламентарните избори на 4 април е записано, че "наименованието на коалицията може да съдържа само наименованието на една или няколко от партиите в състава на коалицията."

Мърлящина в последния момент

Според обединението Демократична България, което ще се яви на вота във формат ДСБ, "Да, България" и Зелено движение, условието е неясно, а тълкуването води в две посоки: 

"На първо място, ограничават ли се коалициите да включват в наименованията си изрази и думи, които са различни от наименованията на една или няколко партии в състава на коалицията? На второ място, въвежда ли се изискване в наименованието на коалицията задължително да се съдържа наименованието на една или няколко от партиите в състава на коалицията?"

Затова Демократична България подаде жалба до Върховния административен съд заради решението на ЦИК, в която цитира разпоредбите на Изборния кодекс, където преценката дали в наименованието на коалицията да се включват или не наименованието или абревиатурата на участващите в коалиция партии е предоставена на самите формации.

Демократична България не се срамува от имената на партиите, които стоят в нея, винаги ги изписваме. Проблемът е да не се създава по толкова важен въпрос, в последния момент, толкова голяма неяснота, каквото правят ЦИК. За момента това решение на ЦИК изглежда по-скоро като резултат на мърлящина, отколкото като на някакъв страхотен заговор, но то атакува яснотата под какво име може да се яви една коалиция, заяви на брифинг съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

"Поправката Манолова"

По-радикална в реакцията си е Мая Манолова, тя вече поиска оставката на шефа на ЦИК.

Според нея решението на ЦИК е "поправка Манолова" и се прави именно, за да не е възможно "Изправи се.БГ" и Отровното трио да бъдат вписани със собствените си имена в бюлетините за предстоящите избори: "Ако искаме да участваме, трябва да вземем името на някоя партия".

Начинът, по който е взето решението, е брутален. В дневния ред на заседанието на ЦИК такова предложение не е правено. Предложението е лично от председателя на ЦИК по време на заседанието, в нарушение на Изборния кодекс и е гласувано единодушно от представителите и на ГЕРБ, и на БСП, и на ДПС, и на "патриотите", за да се спрат - чрез инженерни игри - политическите опоненти като "Изправи се.БГ", Отровното трио и ДБ, коментира Манолова.

Всички партии от мрежата на "Изправи се.БГ" също обжалваха решението на ЦИК.

Прилага се автоматично текст, касаещ местните коалиции и се разчита това да остане незабелязано от формациите, които са извън статуквото, категорична е Мая Манолова.

Опраскване на извънпарламентарната опозиция

Според Движение България на гражданите, което е част от мрежата на "Изправи се.БГ", "в нарушение на Изборния кодекс ЦИК иска да "опраска" извънпарламентарната опозиция."

ЦИК самоволно пренаписва българския закон, без да има такова право и по този начин изпълнява поръчка на Бойко Борисов да се "удари" конкуренцията. Наред с това, комисията влиза в противоречие със собствената си практика, като през 2017 година, когато текстът на закона е бил същият, комисията е регистрирала коалиции с избраните от тях имена, заявиха от Движение България на гражданите.

"Опитите на Борисов да смачка конкурентите си започнаха. Идваме, за да го изметем от власт и той се страхува", коментира и Валентина Василева – председател на Единната народна партия.

"Това е пореден жалък опит на управляващата ни мафия да предпостави изборните резултати още на старта, това е очевидно за всички. Няма да допуснем да се дискриминира гражданското участие в предстоящите избори", каза Валентина Василева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови