Президентът връчи мандата в 13:37. Борисов решава до утре дали ще има кабинет

ОFFNews 05 ноември 2014 в 13:37 10256 13

Снимка Сергей Антонов

Президентът Росен Плевнелиев връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов

Президентът Росен Плевнелиев връчи в Гербовата зала на "Дондуков" 2 мандат за съставяне на правителство на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов точно в 13 часа и 37 минути.

Това се случи веднага след приключването на консултациите на държавния глава с парламентарно представените партии, в които не участва единствено "Атака".

Връчвам мандата с надеждата, че България, всички съзнаваме, има нужда от постигането на едно ново ниво на стабилност. Както политическа, така и институционална стабилност. Българските граждани на последните парламентарни избори зададоха много ясно посоката. Всички искаме доходи, работни места, инвестиции, развита икономика, но това може да бъде постигнато единствено и само, когато институциите са си на мястото, което включва и работещ парламент, и работещо правителство, с голямата надежда, г-н Борисов, че Политическа партия ГЕРБ ще продължи с усилията си, така както наблюдаваме в последните седмици - дебати, непрекъснати разговори за това, България да намери своята устойчива формула за създаване на правителство, което да работи по неотложните проблеми, но и по дългосрочните, важни за държавата приоритети, каза президентът Плевнелиев, след като връчи мандата на Борисов.   

Обречени на коалиции

По думите на държавния глава предстоят дни на "компромиси и лидерство" и се очаква да стане ясно дали декларациите на партиите за стабилност в държавата ще бъдат облечени в съдържание. Той припомни, че при консултациите с партиите, всички са декларирали, че не искат нови избори и е постигнато съгласие по теми като "Южен поток", еврофондове, енергийна ефективност. Според държавния глава има "поле за политическо съгласие".

Президентът смята, че в следващите "десетки години" няма да има абсолютно мнозинство. "Което означава коалиции. Съгласие на принципна основа. Можем днес да направим нещо историческо и да поставим началото на това. Коалиция не е мръсна дума. Напротив - част от всяка демократична процедура и държава", допълни още той.

На свой ред председателят на ГЕРБ посочи, че в рамките на днешния ден ще знае дали е в състояние да състави кабинет и утре или ГЕРБ ще върне мандата, или ще има правителство.

"Имаме още няколко консултации. Като приключим и с тях, ще знаем дали сме в състояние да направим правителство, така че в утрешния ден или ще върнем мандата или ще предложим кабинет", каза Борисов. 

Той заяви още, че е помолил ДПС да не гласуват за кабинета, ако бъде предложен такъв, за да няма спекулации за задкулисни сценарии. Борисов добави, че ГЕРБ няма да допусне нищо, нарушаващо етническата толерантност в България.

Той обясни и защо е дал пост на АБВ в бъдещия кабинет, при условие, че чисто математически гласовете на партията на Георги Първанов не дават необходимото мнозинство. Евентуална коалиция с АБВ той мотивира с качетсвата на Ивайло Калфин: "Г-н Калфин се е справял прекрасно с изготвянето на бюджети и в работата си с ЕК, и тук. Той би бил прекрасен мост към комисарите, които са излъчени от ПЕС. А е и безспорен авторитет." Борисов обясни, че с това решение не смята, че ще изгуби подкрепата на избирателите. 

Тежко решение със свидетел Бог

"Тежко решение взех приемайки номинацията за премиер, защото виждам колко е трудна една такава коалиция. Но по-лошото за мен е да няма правителство", коментира още Бойко Борисов.

Той припомни, че близо месец, с "цялото си търпение, с всичките компромиси, с цялата си добронамереност", се опитва да намери начин за съставяне на правителство. 

"Ако има някакво задкулисие, което извън мандата на ГЕРБ може да състави правителство, ще го разбера още в днешния ден, а г-н президентът ще прецени на кой да даде следващия мандат. Ясно е, че БСП не желае да участва в коалиция, разбираме ги. Ясно е, че при никакви условия ГЕРБ не желае подкрепата на ДПС за правителство утре. Моля ги, с цялото разбиране към тях, да не гласуват за правителство, ако предложиме, защото това поражда огромни спекулации и дава на моите противници възможност да си измислят всякакви сценарии. Оттам нататък другите партии както преценят. Разбира се, това пак под много условия, защото както всички декларират публично, че са за стабилност и са за съставяне на правителство, така всичките на преговорите поставят условия, които на практика, ако не се изпълнят, няма шанс да се продължи напред", обясни Борисов. 

Той даде пример с това, че Реформаторите поставили условие без Патриотичния фронт да не се внасят персонални предложения за министри. "В същото време вчера ДПС казват, че при участие на патриотите, а и при неучастие аз ги моля да не ни подкрепят, за да спрат тези спекулации вече, пак не излиза сметката, при положение, че БСП са заявили, че не ни подкрепят. Знаеме за "Атака", знаеме за останалите", продължи Борисов и обясни, че "Бог е свидетел" за положените от него неимоверни усилия за съставяне на кабинет.

Борисов обясни, че компромиси между ГЕРБ и Реформаторите може да има. "И ние не ги харесваме напълно, и те нас, но това е положението. За това аз приех всички имена, които те дадоха и виждате, че дори няма формула. Включително и със зам.-министри, ако имаме кабинет, те ще имат още по-голямо представителство и до тук се изчерпват моите усилия", обясни Борисов. 

Той каза още, че че ако лично не вземе участие в кабинета, за поддръжниците в център-дясно това щяло да бъде сигнал, че правителството не е стабилно. Това щяло да бъде и ясен знак за Брюксел за това, че не той лично иска да носи отговорност за тежката ситуация. 

Това прави автоматично нестабилно правителството от първия момент и като се има предвид, че който и да излъчим от ГЕРБ винаги върху него ще тегне съмнението като премиер, че се консултира с нас, а то няма как да бъде различно от това, нито е честно, нито е морално. Тежко решение, защото виждам колко трудно би работила такава институция. Но понеже по-лошото за мен е да нямаме правителство, ще проявим и днес компромис. Ако мислите, че ми е лесно да слушам изказвания по мой адрес от хора, където далече не ги уважавам...

За Бареков, Пеевски, ДПС и етническото напрежение

Той поясни, че ако се случи така, че ДПС заявят подкрепа, той отново ще върне мандата. 

На въпрос би ли се спрял на партията на Николай Бареков за партньор, той обяви, че днес в 12 ч му се обадил Джефри ван Орден (от партията на европейските консерватори, чийто член е Европарламента е Николай Бареков - б.р.) с предложение за среща и преговори с БДЦ (бившите България без цензура). Лидерът на ГЕРБ не каза категорично дали би приел нови разговори с ББЦ, а първо ще изчака да минат консултациите с РБ, ПФ и АБВ. 

Аз уважавам г-н Джефри ван Орден. Вие знаете от колко години се познавам с него. Даже още не съм казал на колегите, защото искам на срещата в два часа с Реформаторите и Патриотите и в четири часа с АБВ, да се изчерпат всички тези консултации и да се вземе решение.

По повод вече разпространената снимка на Делян Пеевски и спрягания за финансов министър Владислав Горанов, Борисов коментира, че ако Пеевски и Горанов са имали тайна сделка, "няма да стоят да ги гледат 20-30 души" в заведение.

Г-н Горанов дойде при мен и ме помоли да го освободя от парламента, защото иска да се занимава с експертната си дейност каквато е. Ако е имал въпросната снимка, която цитирате, нещо да крият с г-н Пеевски, няма да стоят на кафе или там на каквото не се вижда от снимката да ги гледат 20 или 30 души, а ще отидат да се скрият някъде. Отделно той участва през цялото време във всички наши работни групи, през цялото това време, в което излезе от парламента и всички ние нито за момент не се съмняваме в неговата експертиза и съответна подготовка. Всеки от нас може да бъде сниман, когато се разминава в парламента и се здрависва с някой депутат или отвън в кафето и да се правят такива, как да ги кажа, спекулации. В края на краищата като те срещна и тебе на кафето на „Раковски“ и спрат, ще ни обвинят ли, че работиш за мене или обратно? Няма. Нормалното е да кажеш: „Добър ден“.

Преди да напусне Гербовата зала в президентството Борисов отправи предупреждение пред президента и журналистите за очаквано етническо напрежение

Искам да ги уверя, че всичко, което би взривило етническата толерантност и бит и би довело до етнически конфликт, ГЕРБ няма да го допусне. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!