Прекрояването на Изборния кодекс започна със сблъсъци, наказания и викове

Настимир Ананиев бе отстранен от пленарното заседание от Йордан Цонев. "Отстранете ме и мен", обърна се към него Кирил Петков

Йорданка Веселинова 24 ноември 2022 в 11:47 3141 7

Залата

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Пленарна зала

Сблъсъци, наказания и викове - така започна разглеждането на второ четене на измененията в Изборния кодекс. Настимир Ананиев от ПП бе отстранен от днешното заседание, защото обвини зам.-председателя на НС Йордан Цонев, че не спазва правилника.

Рано тази сутрин по предложение на ГЕРБ Изборният кодекс бе включен като точка от дневния ред на НС. Междувременно пред парламента се проведе протест против промените под надслов  "Не пипайте кодекса!". Преди да преминат към промените в изборното законодателство, депутатите скоростно преминаха през законопроекта за изменение и допълнение на Закона за опазване на околната среда. За да забърза връщането на хартиената бюлетина, Йордан Цонев прекрати дебата след само две изказвания, нарушавайки правилника на НС.

Около 10.30 ч. депутатите преминаха към втора точка. ГЕРБ, ДПС и БСП се отказаха от среднощните заседания и Йордан Цонев заяви, че на вчерашния председателски съвет е взето решението ИК да се гледа само в редовното време на НС - до 14 часа, без да се удължават заседанията.

След това ПП излязоха с декларация, в която отново заявиха, че няма да опитат да реализират втория мандат, ако Изборният кодекс не бъде изтеглен. Асен Василев пък поиска почивка, "за да могат колегите да помислят дали най-важната задача на този парламент е да откраднат вота на българите, за да могат след това да крадат от данъците на българите, или имаме по-важната задача да приемем бюджет и всичките закони, които стоят и чакат, за да тръгне ПВУ".

След почивката Мирослав Иванов заяви, че ИК не е най-важната задача на НС и поиска изслушване на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. Съпартиецът му Росен Костурков пък направи процедура за удължаване на срока за предложения преди второ четене на законопроекта за подпомагане на земеделските производители. (Процедурата е възможна, тъй като зам.-председателят на НС Йордан Цонев не обяви начало на втора точка - ИК - б.а.)

Паралелно с това редица депутати от ПП поискаха процедури, но вместо това Цонев прикани председателя на правна комисия Радомир Чолаков да чете доклада, с което и стартира разглеждането на точката. Депутатите от "Продължаваме промяната" станаха и заявиха, че Цонев нарушава правилника и трябва да им даде изказвания. Зам.-председателят от ДПС обаче подвиквайки заяви, че докладът ще се чете и Изборният кодекс ще се гласува. Настимир Ананиев от ПП, също подвиквайки и на крака до трибуната отново го обвини, че погазва ПОДНС и в отговор Цонев наказа Ананиев и го отстрани за едно заседание.

"Нарушавате Правилника! Отстранете ме и мен!", подвикна на Цонев съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Стою Стоев от ПП поиска отлагане на разискванията по ИК, но Мустафа Карадайъ направи обратно становище. Той заяви, че "продължаваме промяната от лошо към по-лошо" и настоя това да не се случва и разглеждането на ИК да продължи. Очаквано това се и случи.

Асен Василев пък поиска Карадайъ да бъде отстранен от заседанието за обида към над 500 хил. души, избиратели на ПП. Искрен Митев от ПП пък поиска наказание за Анна Александрова от ГЕРБ, която обиждала народни представители.

Към момента залата не е гласувала дори и заглавието на Изборния кодекс. БСП, ДПС и ГЕРБ гласуват в синхрон и дружно се опитват да прокарат промените, докато от "Продължаваме промяната" опитват да ги забавят с процедурни хватки.

Малко преди 12 ч., след няколко призива Цонев да се отнася еднакво към всички депутати и да накаже или всички депутати, които са били прави на крака и подвиквали, сред които и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, Цонев отмени наказанието на Настимир Ананиев. И отмяната на наказанието обаче е в разрез с Правилника, според който наказания се отменят само с решение на председателски съвет. Заради това от ПП призоваха Цонев да отстъпи председателското място.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

6

dolivo

24.11 2022 в 14:52

в гъза ви бръкна ПП със смелите си действия, а?

жалки тролчета

75

2

230 млрд баксов

24.11 2022 в 12:35

"... дали най-важната задача на този парламент е да откраднат вота на българите, за да могат след това да крадат от данъците на българите..."

-240

1

редовно четящ

24.11 2022 в 12:32

Така се получава, когато индивиди, чието място е в затвора заемат отговорни позиции. Ментата и прочие б@клуци се борят за запазване на гювеча с активното съдействие на кремъл.