Изборният кодекс влезе в зала. Протест против промените пред НС

Йорданка Веселинова 24 ноември 2022 в 09:43 2400 5

Архив

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Росен Желязков и Десислава Атанасова

Депутатите днес връщат хартиената бюлетина. Рано тази сутрин зам.-председателят на НС Росен Желязков предложи Изборният кодекс да влезе в дневната програма на парламента. Предложението му мина със 120 гласа "за" (ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП).

Зам.-председателят на НС Никола Минчев направи обратно становище. Според него Правилникът на НС разрешава включване на точки, но само при извънредни обстоятелства.

"Доверието в парламента няма да се повиши нито със среднощни заседания, нито с извънредни промени в Изборния кодекс", добави той.

След гласуването ИК влезе като втора точка в дневния ред. Мирослав Иванов от ПП поиска прегласуване, но резултатът не се обърна - предложението отново мина със 124 гласа "за" и 101 "против".

Председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров заяви, че ГЕРБ, ДПС и БСП продължават да рушат доверието в парламентаризма. Той предложи като точка в дневния ред да бъде включено и проекторешението на ПП за създаване на временна комисия за Изборния кодекс. Искането му не бе подложено на гласуване, като Росен Желязков заяви, че за да не се нагнетява напрежение, то залата трябва да се произнесе за промените в изборното законодателство.

Така парламентът започна работата си днес. Очаква се пленарният ден да се превърне в пленарна нощ, а Изборният кодекс да е първият приет закон на 48-ото НС.

Междувременно пред сградата на парламента се провежда протест на БОЕЦ под надслов "Не пипайте кодекса!". Лидерът на "БОЕЦ" Георги Георгиев е в НС.

Стигна се и до напрежение, когато от БОЕЦ разпънаха постер с надпис "Не пипайте кодекса!". Плакатът бе разкъсан от служител на НСО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1015

4

веган касапин

24.11 2022 в 11:20

Каквото и да ви разправят двата лагера относно изборния кодекс, докато няма образователен ценз нищо няма да се промени

75

3

230 млрд баксов

24.11 2022 в 11:00

Идеален ден за протест пред народното събрание!

ЗА ЧЕСТНИ ИЗБОРИ !!!

Срещу КУПЕНИЯ ЦИГАНСКИ ВОТ !!!

5827

2

pisnamiotmutri

24.11 2022 в 10:27

460 хиляди невалидни бюлетини. Това искат да върнат. Химикалката решава.

1930

1

Муню

24.11 2022 в 09:58

Комуинисти, комунисти, консомолци, консомолцо, пионери, пионери!