Правителството се похвали какъв добър екип е и критикува всички партии

Държава на пауза, пистата на Томба и "чекът не беше в кабинета ми" в отчета на служебното правителство

OFFNews 19 януари 2023 в 14:30 1484 2

Правителство

Снимка БГНЕС

Служебното правителство отчете дейността си

Заварихме държава "на пауза", в която връзките за взаимодействие бяха прекъснати. Това служебно правителство е най-дълго управлявалото временно правителство, което нямаше дори 100 часа кредит на доверие. Това е правителство на действието в екип. 

Това заяви служебният премиер Гълъб Донев на открито заседание в МС за свършеното от кабинета. Постигнатите резултати се дължат главно на екипния принцип за работа и на подобрената координация в изпълнителната власт, както и на партньорството на кабинета с местната власт и неправителствените организации, каза Гълъб Донев. 

Впечатление в отчета на премиера и министрите направи - освен почти непрекъснатото подчертаване на екипността, и критиката към парламентарно представените партии. 

Народното събрание задължи Министерския съвет да внесе целия пакет от законопроекти, свързани с второто плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост, припомни Донев. Той допълни, че служебното правителство работи по подготовката на законопроектите от 2 август миналата година. Това беше една от първите задачи, които си поставихме, защото имаше нулева готовност по законопороектите, свързани с плащанията по Плана, каза премиерът. Законопроектите отдавна са внесени в Народното събрание, не защото "сме задължени от НС да го направим, а защото имаме дълг към българските граждани", подчерта Донев. 

Министър-председателят отбеляза добрата координацията между всички министерства и каза, че успешно са изпълнили всички мерки и цели, заложени в Плана, което позволило успешното получаване на първото плащане от ЕК на стойност близо 2,7 млрд.лева. "Чекът не беше в кабинета ми, а се наложи да работим и за това първо плащане по Планаи то доста усилено, в кратки срокове, с голямо напрежение", каза Донев. 

Продължаваме да работим усилено за влизането на България в Шенгенското пространство и през тази година, заяви той. И подчерта: политическите сили са представяли постигнатия от правителството напредък по присъединяването към Шенгенското пространство като провал. Опитите им обаче се провалиха, заяви премиерът. 

Донев коментира и "една от най-важните задачи, поставена на служебното правителство от президента Румен Радев", справянето с наследените кризи - енергийна, ръст на инфлацията, мигрантски натиск. 

Сред успехите на оглавявания от него кабинет Гълъб Донев посочи: Организацията на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври, Връщането на държавата на ГКПП "Капитан Андреево" и решаване на проблема с фитосанитарния контрол, Справянето с енергийната криза, Забавянето на инфлацията и овладяването на цените на горивата, Социална програма за подпомагане на нуждаещите се, Подобряване на охраната на южната ни граница на фона на големия мигрантски натиск и др. 

Средствата от европейските програми са реални средства, които ще се влеят в икономиката в идните години, ще дадат тласък на редица важни процеси - от икономиката и иновациите в малките и средни предприятие до превенция и управление на рисковете от наводнения, свлачища и горски пожари, заяви служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. 

Пеканов подчерта, че от началото на август миналата година за България бяха одобрени 10 от 10 от европейските програми. По четири от тях някои от процедурите са започнали, а по всички ще има процедури в следващите месец-два. Вицепремиерът подчерта, че това е резултат от екипната работа на целия служебен кабинет.

В рамките на мандата на служебното правителство усилията са насочени към заложените в Плана за възстановяване важни законодателни промени. Пеканов каза, че за негова изненада през октомври 2022 г. парламентът задължи правителството да внесе законите, свързани с Плана. "Така или иначе щяхме да ги внесем, винаги това е била идеята", коментира той и каза, че те са внесени в много бърз срок към края на октомври. "За съжаление, от внесените 14 законопроекта по Плана Народното събрание за момента е приело само два. Това е проблем и трябва да се каже ясно", изтъкна вицепремиерът.

Той поздрави своя колега служебния министър на правосъдието Крум Зарков за това, че е внесъл промените по отношение на търсенето на отчетност и отговорност на главния прокурор. "Една реформа, която от десет години се изисква от България, и тя трябва да бъде придвижена", заяви Пеканов. Тя е нещо, което ще бъде допълнителен отключващ фактор като ясен символ, че България прави важните стъпки по темата "върховенство на закона" и би помогнала на България и за Шенген, допълни вицепремиерът. Той каза още, че тези законопроекти са изработени и сега чакат политическата воля България да се движи напред. "Надявам се тя да бъде намерена рано или късно", каза Атанас Пеканов. 

Според министър Крум Зарков в оставащите си дни сегашното народното събрание - ако трябва да приеме един закон, това трябва да бъдат промените в НК, които засягат контрола на главния прокурор. 

Служебният вицепремиер Христо Алексиев пък показа диаграми с устойчив спад на горивата. Той изтъкна, че цените са се понижили с между 50 ст. и 1 лв. и в момента страната ни е с най-ниски цени на горивата в цяла Европа. "Вижда се една много устойчива крива, която прилича на пистата на Томба за цените на горивата", обяви той. 

Имаме предложение от Австрия техни части да работят на нашите ГКПП, готови сме да го приемем, съобщи вицепремиерът и служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, докато говореше за приемането на България в Шенген и свършеното от МВР. 

Издържахме успешно проверките на ЕК, горд съм с работата на "Гранична полиция" и начинът, по който се справи с тези две проверки. Австрия има претенции към политиката на ЕК и функционирането на шенегенското пространство, а Нидерландия постави въпроси, възникнали 2019 г., които нямат отношение към нашата работа. Аз вярвам, че Австрия много по-рано от октомври ще даде положително становище за членството ни в Шенген. Такова се очаква и от Нидерландия, посочи Демерджиев. 

Дървата се оказаха едно от най-ценните неща. 35% от необходимите количества за миналата година бяха доставени, политици и медии гърмяха, че хората ще останат без дърва за огрев. Но към момента няма такава криза - към Нова година всички доставки бяха изпълнени, не просто колкото миналата година, а 160 процента над миналогодишните доставки. Това е близо 1,5 млн. пространствени куб. м. дърва, каза министърът на земеделието Явор Гечев. 

Реален старт на проекта за национална детска болница, по-високи възнаграждения в спешната помощ и здравните инспекции, това са част от постиженията, които отчете служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев.

Министърът посочи сред заслугите на екипа си подобряването на заплащането в спешната помощ. По думите му в София са разкрити още три нови спешни центъра и е скъсено времето, за което екипите на спешна помощ пристигат до пациента.

По думите на служебния министър са доставени дърва за 210 000 домакинства. Той припомни, че заедно с другите министерства са били на терен в Карлово, за да направят каквото може за отстраняване на последствията от наводненията там. 

„В рамките на мандата на служебното правителство Министерството на труда и социалната политика инициира и изпълни адекватни и навременни мерки за гарантиране на жизнения стандарт на хората с ниски доходи и оказване на подкрепа на най-уязвимите семейства през зимните месеци в условията на покачващи се цени на основни храни, продукти и горива“, каза от своя страна вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

Служебното правителство предприе мерки за повишаване на доходите, добави още министърът.

Минималната работна заплата достигна 780 лв. Размерът й беше повишен с 9,9% спрямо предходната й стойност от 710 лв., което ще увеличи доходите и покупателната способност на близо 500 000 работещи. На годишна база ръстът на минималната заплата се увеличава с 20% и напълно компенсира инфлацията за същия период.“, посочи Лазаров.

Той допълни, че близо 900 000 пенсионери са получили средно увеличение на пенсията си с 15,2% след преизчисляването на 1 октомври 2022 г. Изплатени са коледни добавки от 70 лв. към пенсиите на всички 2 034 000 пенсионери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови