Поправката "анти-Станишев" в устава на БСП беше силно смекчена

Ръководството на партията обаче ще може да освобождава местни лидери по свое усмотрение

Нели Чолашка 05 април 2015 в 18:19 4024 2

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Конгресът на БСП

Поправката в устава на БСП, станала известна като "анти-Станишев" беше силно смекчена. В смекчен вариант тя беше предложена на делегатите на петото заседание на 48-мия конгрес на партията и беше одобрена от тях.

Първият вариант на редакция на прословутия чл. 19 от устава ограничаваше лидерът на ПЕС и бивш лидер на БСП Сергей Станишев да се кандидатира отново за лидер на Столетницата до 2020 г.

Комисията по подготовка на промените в устава предложи вариант, при който Станишев ще може да се кандидатира за лидер на БСП на конгреса на партията догодина, когато ще се избира нов председател.

Въведе се ограничение за лидерите, прекратили предсрочно мандата си, да не могат да се кандидатира пак до 1 година след прекратяването на мандата.

Сергей Станишев обяви, че няма намерение да се кандидатира за лидер на БСП догодина, а му е по-важно да бъде преизбран за председател на ПЕС.

На конгреса имаше и предложение да отпадне мандатността за ръководството на партията, но делегат от Чипровци контрира, че без мандатност ръководството на партията ще са на цукала, като по времето на Цола Драгойчева.

Националният съвет ще сменя местните лидери, ако не се справят добре

С промени в устава на Столетницата се дава право на Националния съвет на БСП да освобождава местни лидери на партията по свое усмотрение, ако те не се справят добре. Това предложение също беше одобрено.

Мандата на председателите на областни, общински, градски и районни съвети се прекратява вече не само с решение на структурите, които са ги избрали, но и на Националния съвет. Това ще важи и за шефовете на общински, районни и градски контролни комисии.

Досега момента местните структури на БС сами избираха и сваляха председателите си.

Мая Манолова поиска отмяна на новия текст от устава с мотива, че той може да бъде използван за разчистване на сметките с непослушните председатели на местните структури. Тя обаче беше слабо подкрепена.

По повод критиките към големите правомощия на Националния съвет, лидерът на партията Михаил Миков обяви: "Или сме национална партия или да се федерализираме. Ако няма промени, резултатите ни ще бъдат същите".

Кирил Добрев не беше подкрепен за мандатност на червените депутати

Конгресът не подкрепи предложената от младия социалист мандатност за депутатите от БСП и за членовете на Изпълнителното бюро (оперативното ръководство).

Добрев имаше предложение, което не беше включено от комисията по изготвяне на промените, всички червени депутати и членове на Изпълнителното бюро на БСП да бъдат такива не повече от 3 мандата. Идеята му е соцдепутатите след 3 последователни мандата да работят за партията 4 г., преди да има право отново да са в листите за парламента, за да има обновяване.  

Младият социалист направи предложенията си на конгреса, но те не бяха одобрени на косъм. За малко, заради липса на кворум, да бъдат приети, но с процедурни хватки положението беше замазано.

"Това са спекулации, ИБ не може да има мандат, защото аз мога да ги сменя другата седмица", скара му се лидерът Михаил Миков и призова Добрев да му поиска оставката, ако не одобрява Изпълнителното бюро.

Той каза на Добрев, че Изпълнителното бюро не е виеноско колело.

Кирил Добрев отогвори на Миков, че сравнението с виенското колело вероятно е от панаира във Видин. "Председателите разбраха, че те са на виенско колело, а членовете на ИБ не са", контрира Добрев по повод поправката, която дава право на НС да сменя председателите на местните структури.

"Лепят се етикети - фараони и др., сама, за да се правим на интересни. Не може членовете на ИБ постоянно да бъдат обиждани", коментира още Миков.

Велислава Дърева пък призова да не се гласува антиконституционна поправка, защото по Конституция всеки българин може да се кандидатира за депутат, колкото пъти иска.

Поправката "Първанов"

Конгресът на БСП прие и нови правила за прекратяване на членството, станали известни като поправката "Първанов". Ръководството на партията изпадна миналата година в патова ситуация, когато миналата година не можеше да освободи Георги Първанов и Румен Петков, които сформираха паралелна лява формация.

Вече е предвидено Националният съвет и общинските съвети на партията ще могат да констатират прекратяване на членство в случаите, когато социалист е влязъл в друга партия или организация, кандидатира се на избори от името на такава или като независим, както и когато системно нарушава програмата и устава, е записано още в промените в устава. 

Отново заради Първанов и Петков устава се разписва и начин за попълване на Националния съвет, който работи в намален състав от 1 г. заради тях - ще има листа на резервите по реда на класиране при гласуването на конгреса.

Минимум 20% младежи в структурите

С промените в устава БСП въвежда квоти за младежи в местните и националните структури.

Не по-малко от 20% трябва да са представителите на Младежкото БСП - социалисти до 35 години, в градските съвети и в Националния съвет, съгласно промените в документа.

Имаше предложение за младежи да се смятат тези до 29-годишна възраст, но то не беше прието.

Промените в устава бяха приети с малко над 300 гласа на делегатите на конгреса - половината от тези, с които започна форумът.

В заключителната си реч, лидерът Михаил Миков разкритикува, тази които са си тръгнали. "Не може така - изказваш се и си тръгваш, а после от медиите разбираш какво се е случило", коментира Миков.

На присъстващите той каза "Благодаря ви, свършихме добра работа!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!