Станишев: Нито Миков, нито аз ще позволим интриги

Нели Чолашка 05 април 2015 в 14:27 3962 2

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Сергей Станишев и Михаил Миков на конгреса на БСП.

"Нито председателят на партията Михаил Миков, нито аз ще позволим да ни спретнат интриги или ще се подлъжем по тях".

Това обяви лидерът на ПЕС и бивш лидер на БСП Сергей Станишев на петото заседание на 48-мия конгрес на БСП.

Форумът започна с окачен на един от балконите плакат с "Станишев - вън от БСП", който беше бързо откачен.

Освен това конгресът ще гласува промени в устава, които са застраховка, че Станишев няма да се кандидатира за лидер на Столетницата догодина. Те станаха известни като поправката "анти Станишев".

"Знам, че е трудно на всеки един от нас – от редовия социалист до председателя на партията. Виждаме и политическата чистка, и натиска върху БСП. Имаме само един изход – да сме заедно, за пореден път да покажем, че няма да се поддадем на унинието. Да покажем воля за отстояване на позиции и бъдеще за България, различно от днешното блудкаво и мрачно статукво. Защото в крайна сметка политиката е разговор за бъдещето и воля да вървиш към него!", призова Станишев.

Той напомни максимата, че бащите на победата са много, но за провалите отговорност винаги носи лидерът.

Станишев призова за пореден път членовете на Столетницата да имат повече самочувствие:

"Нека започнем да се харесваме сами, за да ни харесат и другите! Да загърбим личните вражди и нападки. Това е първата ни отговорност пред нашите избиратели. Да отстояваме нашите постижения в управлението на страната и по места. Голяма част от хората дори не знаят какво сме свършили".


Лидерът на ПЕС предупреди съпратийците си, че не остава много време до местните избори.

"Убеден съм, че силната национална кампания е необходима предпоставка за успеха на нашите кандидати по места. Не можем да ги оставим сами срещу административната мощ на държавната машина в услуга на ГЕРБ. В крайна сметка предстоящата кампания не е сбор от 265 избора на кметове и не е състезание кой обещава повече асфалтирани улици, фонтани и детски площадки. Трябва ясно да формулираме пред българите големия въпрос: искат ли ГЕРБ да получат цялата власт в държавата? След като управляващите имат изпълнителната, законодателната и президентската, искат ли гражданите да им подарят и местната и да бетонират статуквото?!

Убеден съм, че БСП може и трябва да бъде широка и отворена платформа за всички хора с идеи, авторитет, гражданска позиция, които искат по-добро бъдеще на всяка община и за страната като цяло! Вярвам, че това ще намери отражение в подхода на ръководството на партията – на национално ниво и по места – както в номинациите на кметовете, така и на листите" 

В края на речта си той напомни на социалистите за Стефан Данаилов-Ламбо, който отсъства от конгреса по здравословни причини.

"Днес от залата отсъства един човек, който ни даде сили и вяра тогава. Човек, който всички обичаме, защото олицетворява най-добрите черти на нашата идея! Ламбо! Знам, че ни гледаш сега и се вълнуваш и преживяваш. Нека всички с аплодисменти изразим нашата благодарност за всичко, което е направил за нашата партия в най-трудни моменти!

Това задължава много! Нека обещаем, че няма да го разочароваме! Нито него, нито нашите предшественици, нито България, която има нужда от социална алтернатива!".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews