Почитаме жертвите на комунизма, Борисов обяви, че ГЕРБ е алтернатива на мрачния режим

Караянчева призова протестиращите да не използват ковчези, бесилки и черни чували

OFFNews 01 февруари 2021 в 09:55 2939 0

Днес е ден за почит към жертвите на комунизма. Денят се чества на 1 февруари по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002). 

Председателят на СДС Румен Христов, членове на ръководството и седесари от структурите на партията, ще поднесат венци и цветя на Черната стена – в градинката на НДК. Поклонението ще бъде в 11 часа, съобщиха от Съюза на демократичните сили. 

На страницата си във фейсбук премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов написа: 

Вечна памет на жертвите на комунистическия режим! Преди 76 г. така нареченият "Народен съд", който нито е народен, нито е съд - дава началото на един от най-черните процеси в нашата история. Нелегитимен, примитивен и политически контролиран, той ликвидира физически част от елита на нацията. За съжаление, все още има гласове, че този престъпен акт е "необходимо и неизбежно правосъдие". Все още има и политици, които твърде плахо говорят по темата, а претендират за демократи. Затова се радвам, че усилията ни дадоха резултат и десетокласниците вече изучават историята на комунизма в България. Само обективното познаване на миналото може да ни даде нужните поуки за бъдещето. Днес страната ни е уважаван член на ЕС, който е гарант за спазването на човешките права и демократични принципи. Безспорно - хилядите жертви са най-болезнената, но не и единствената последица от комунистическия режим. Щетите върху икономиката, които комунистите и техните наследници оставиха, поправяме и до днес! Същите тези наследници, днес пребоядисани в различни цветове, отново искат властта на всяка цена. И за целта използват добре познатите методи - унижение и унищожение на политическите противници. Ние ще продължим да бъдем алтернатива на това. Заради прекършените съдби, пред които се покланяме днес!

Денят на признателност и почит отбеляза в социалната мрежа и председателят на парламента Цвета Караянчева: 

Днес отдаваме почит пред жертвите на комунистическия режим и хилядите прекършени животи. С болка свеждаме глави пред паметта на погубените от тоталитарната репресия представители на
интелектуалния, духовния и икономическия елит на България. Но и пред всички онези обикновени българи, чиито мечти, достойнство, бъдеще бяха прегазени брутално от една самозабравена върхушка, дошла на власт с преврат и лъжи. 
Колкото повече ни отдалечава времето от тези събития, толкова по-голяма става нашата отговорност да ги пазим от забрава. Защото дори днес ставаме свидетели на опити за оправдаване на
Народния съд и дори призиви да бъде повторен неговият пример. Защото само преди няколко месеца станахме свидетели на атаки срещу политически опоненти под формата на ковчези, черни чували и издигнати бесилки. Един от най-големите страхове на режима, чиито жертви почитаме днес, беше страхът от протести. Затова смазваше всичко, което дори далечно напомня на протест – от дължината на полите до дължината на косите. Едно от големите предимства на демокрацията е обратно – правото на протест. Нека, когато протестираме, да не използваме образи от едно мрачно минало и похвати, напомнящи времената на безогледни политически репресии. Така вредим на себе си, на обществото, на каузите си, на историческата си памет. Нека продължим заедно да защитаваме демократичните ценности и човешкото достойнство, независимо от различията помежду ни. 

Днес почитаме жертвите на комунизма избити от Народния съд. Навършват се 76 години от един от най-кървавите дни на този период от историята ни, заявиха в своя позиция "Републиканци за България". 

В нощта на 1 срещу 2 февруари 1945 година Народният съд осъжда на смърт 2730 души - от тях трима регенти, 22-ма министри от кабинетите на Богдан Филов и Добри Божилов, както и четирима от кабинета на Иван Багрянов, 67 депутати, 47 генерали, полковници, банкери и др. Присъдите са изпълнени на същия ден. В Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим от Републиканци за България призоваваме всички сънародници да сведем главa в знак на всеобщо възпоменание. На този ден се прекланяме не само пред безследно изчезналите, убитите без съд и присъда и разстреляните от т.нар. Народен съд, не само пред жертвите на всички други репресивни деяния на тоталитарната власт в България, но и на всички техни близки роднини и потомци, заклеймени като „враг на народа“ или „врагове на народа“. 
Комунистическият режим не просто репресира политическия и интелектуален елит, но и целия потенциал на българското общество и държава. Членовете и симпатизантите на Републиканци за България осъзнават колко значимо и отговорно е всяко едно политическо решение и приканват останалите политически субекти не само формално да възпоменават тази дата, но и истински и дълбоко да осъзнаят тежките поуки, оставени от комунистическия режим, да ги вложат в своите бъдещи политически решения, се казва в позицията на партията на Цветан Цветанов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови