Quantcast

Плевнелиев пред Le Nouvel Observateur: Няма да сме троянски кон на Москва в ЕС

OFFNews Последна промяна на 10 ноември 2013 в 14:04 3720 10

Росен Плевнелиев.  Снимка: Сергей Антонов
Росен Плевнелиев. Снимка: Сергей Антонов

България няма да бъде „троянски кон“ на Москва в ЕС. Българите са едни от най-проевропейски настроените сред гражданите в Европа и се гордеят с това, заявява президентът Росен Плевнелиев в интервю за френското седмично списание Le Nouvel Observateur.

Интервюто е публикувано днес под заглавие „България няма да бъде „троянски кон“ на Москва в Европа“. 

Ето пълният текст на публикацията в Le Nouvel Observateur":

Избран чрез преки всеобщи избори, Президентът на българската държава има ограничени правомощия, но е много влиятелна политическа фигура. Президентът говори за кризата в страната. Номиниран от голяма политическа партия (ГЕРБ), която днес е в опозиция, тъй като е получила през май т.г. само относително мнозинство, Президентът дава мнението си за кризата, която разтърсва страната.

Le Nouvel Observateur – Какво мислите за протестите срещу правителството и „червената мафия“, които продължават вече повече от 130 дни?

Росен Плевнелиев: За българския народ вече е ясно, че не може да се оплаква от политиците си единствено в заведенията. Ето че гражданското общество се събужда, става по-активно, съпричастно. Хората показаха сила и кураж в стремежа да защитят позицията си. Те намериха посока, която ги обединява - България е една от най-проевропейските настроените сред държавите-членки на ЕС. Но за съжаление, хората имат усещането, че институциите не постигат резултати в тяхна полза, а само за едно привилегировано малцинство. Чувам, това което протестиращите казват. Протестиращите от февруари имаха абсолютно справедливи искания и аз ги подкрепих. Те протестираха против монополите и искаха повече прозрачност в ключовия за страната ни сектор, какъвто е енергетиката. Аз ги поканих в президентството, подкрепих ги, инициирах създаването на обществени съвети. Последва втора вълна протести. Хората излязоха по един изключително демократичен начин - с децата си, с внуците си, с детските колички, с колела и, забележете, с европейския флаг, редом с българския.

LNO: Вие сте казали, че България има фасадна демокрация. Какво сте искали да кажете с това?

Росен Плевнелиев: Не аз, а хората дадоха това определение по време на протестите. Те я обявиха за фасадна. Нашите институции и закони напълно съответстват на европейските норми, но проблемът е в начина, по който функционират и в резултата, който постигат.

Какво има зад европейската фасада? Хората посочиха ясно проблемите по време на протестите: работещи институции, справедлива и независима съдебна система, свободни медии и функционираща пазарна икономика, а не икономика от олигархичен тип. Нашите институции трябва да бъдат прозрачни, но няма прозрачност, особено в ключова сфера като енергетиката. Там има монополи. Отсъства прозрачност, например, по въпроса с изграждането на АЕЦ „Белене“ (руско изпълнение, бел. ред). Хората не разбират този процес, а искат да го разберат. Когато правителството падна и аз назначих служебно, това, което направи това правителство, беше именно в отговор на исканията на протестиращите. Публикувани бяха 200 договора от енергийния сектор в интернет - за първи път. Процесът по либерализация на доставките на електрическа енергия беше доведен до самия финал. И фактът, че днес отново няма прозрачност, е необясним за българските граждани и за мен.

По същия начин стои въпросът и за начина и процеса на взимане на решенията на правителството, тъй като няма ясно коалиционно споразумение между партиите, които подкрепят кабинета. Европейските държави дават добър пример за това как всяка коалиция е възможна, но когато е стъпила върху ясни и публични ангажименти и договорености. Когато това липсва, хората губят доверие във властта.

LNO: Протестиращите обвиняват ,,червената мафия“, която според тях управлява страната. Какво мислите Вие?

Росен Плевнелиев: Мафията няма определен цвят. Едно е сигурно – това, което наричаме мафия, е болест на демокрацията и тя трябва да бъде излекувана. Ако крием истината, не просто няма да се излекуваме, а нещо повече – ще позволим да се разраства. Аз съм оптимист, защото гражданското общество в България постави много точна диагноза и тя ще ни позволи да излекуваме държавата.

LNO: Вие за „лустрацията“ ли сте, за отстраняването на лица от репресивните служби на бившия режим?

Росен Плевнелиев: Аз съм отскоро в политиката и не спирам да се изненадвам от напълно неефикасния начин, по който се разглежда въпросът за зависимостта от тоталитарния комунистически режим. Неогласената история на Държавна сигурност е един от основните проблеми на нашето съвремие. Стават много скандали. Досиетата никога не са били напълно разсекретени. И хората са уморени от полуистини, от спекулации, от верни и неверни обвинения. Желанието ми е всичко да бъде дигитализирано и да бъде публично оповестено в интернет. Този период от нашата история е съвсем скорошен, документите ги има. Българското общество може само да стигне до истината, ако политиците се осмелят да му покажат фактите. Но вместо това правителството иска да премахне Комисията, отговаряща за архивите на Държавна сигурност.

LNO: Руският посланик в Брюксел заяви, че България ще бъде „Троянски кон“ на Москва в ЕС. Какво мислите Вие?

Росен Плевнелиев: Когато през 2007 г. руският посланик в Брюксел направи това изявление, аз очаквах някаква реакция от страна на властите, от Министерство на външните работи, от министър-председателя, от парламента. Но нямаше никаква. Какво означава „троянски кон“ в Европа? Не, за мен нещата са ясни, България няма да бъде „троянски кон“ на никого в ЕС. Българите са едни от най-проевропейски настроените сред гражданите в Европа и се гордеят с това, единни са по този въпрос.

Смятам за грешка, че българо-руските политически отношения са били твърде фокусирани само върху три големи проекта – т.нар. „Голям шлем“. Аз бях част от правителство, което спря два от тях. Относно „Южен поток“ – той е важен за България и никога не съм бил против него, напротив. България и Русия могат да работят заедно, но само когато има полза и за двете страни и само когато е спазено европейското законодателство. Исторически, нашият национален стремеж и визия винаги са били свързани с Европа. Нашата идентичност е проевропейска. Разбира се, за Русия България има стратегическо значение. Аз бях първият президент, който открито заяви историческия факт, че българските комунисти са предложили на Кремъл да станем 16-та република на Съветския съюз. Не бива да се потулва историята, нито тази на комунизма, нито тази на нацизма, ако не желаем тя да се повтори.

LNO: Въпреки присъединяването ви към Европа, наблюдаваме националистически уклони...

Росен Плевнелиев: Интересно е да се отбележи, че българският патриотизъм и националната визия винаги са били обвързани исторически с Европа. Българските национални герои са проевропейски ориентирани и патриотизмът ни е европейски. Защо ли имаме сега при нас ксенофобска партия („Атака“, бел. ред)? В България, както във Франция, след пет години икономическа криза някои си играят с популизма, с национализма и със страховете на хората. България е в тази популистка спирала, тъй като няма политическа воля за намирането на решения на новите предизвикателства. Понякога нещата не могат да останат сиви, а са черни или бeли - или сте за Eвропа, или против нея, или сте за една функционираща демокрация, или за една олигархична икономическа система. За мен е важно какво ще се случи и в един по-дългосрочен план. Важни са и предстоящите избори за Европейски парламент през 2014 г. Следващите европейски избори няма да бъдат между десни и леви, а „за“ или „против“ Европа. Голяма е отговорността на политическите партии – тяхната визия. Важна е общата посока.

Интервю на Жан-Батист Ноде

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.11 2013 в 14:56

Ограничен възглед - или ЕС, или нищо, а? Доста болшевишко...

11.11 2013 в 08:53

+1

10.11 2013 в 18:49

+1

10.11 2013 в 18:47

+1

10.11 2013 в 16:08

Ужас! Люксембург е най-зле по тази логика...

Нищо не знаете за ЕС и това е толкова очевидно, че не си струва повече да се коментират мненията Ви. Абсолютна махленска лакърдия... Ако така ще си приказваме, ще трябва да почерпите компанията по две ракии, пък тогава може всеки да си каже измишльотината за ЕС и други трудни работи. :)

Пазарът си е пазар, независимо дали е в ЕС или извън ЕС. Китайците да не са в ЕС, че са по етикетите на всичко? А някой задължава ли потребителите да купуват нещо германско? Ако не Ви харесват германските стоки, коя разпоредба на ЕС ще Ви задължи да я купите? Ето - в БГ хората не харесват електроуреди Сименс и Миеле и не ги купуват много. И Бугати не се харчи добре... А трабва, по вашата логика.
Такива глупости пишете, че чак е забавно.

10.11 2013 в 15:59

Този въпрос - за или против ЕС - има два възможни отговора.

1. Развиваме се като европейска държава.
2. Закриваме България завинаги.
---
На идиотите не бива да се задават трудни въпроси. Болшевизмът винаги е бил идеология за глупаци.
Напълно възможно е на такъв референдум българите да изберат да са извън Европа, защото в България има прекалено много човекоподобни нищожества, за които е най-важно на съседа да му е зле... Нали в БГ имаше поговорка "Ще си запаля къщата, да му изгори на съседа плевнята"?

А Норвегия не иска в ЕС, защото това би влошило стандарта на живот (според хората). Късметлии - не са били окупирани и колонизирани от СССР...

10.11 2013 в 15:39

Интересно, тогава искаш да ми кажеш че ЕС не се крепи дефакто на ГЕРМАНИЯ, нейните пари и икономика??? Реално ЕС си е плацдарм за нова германски райх, но не чрез война, а чрез пари и икономика. Щом испанци, гърци, и т.н. са заливани от немски стоки и капитали, замисли се дали ЕС няма някои които са ПО-РАВНИ от други. А що се касае че в ЕС точно малките държави имат шанс за успех, това е точно обратното- малктие страни и дори средните, са поглущани от водещите държави и компании- Германия, Франция, Англия. И не само икономически, а дори и в ЕП и в др. политически институции. Максимата- който плаща, той поручва музиката е валидна и в ЕС- Германия, като основен платец и донор, тя има водеща и политическа и икономическа, а в много отношения Източна Европа и Балканите ще са ПРОСТО ПАЗАР.

10.11 2013 в 15:32

През 21и век не само 7, а и 70 милиона население не стигат за напълно самостоятелна икономика и политика. Това е историята. А геофрафията е, че можем да избираме межди ЕС, Русия и Турция. Аз избрах и избирам ЕС. Защото не е подчинен на една единствена дъража и дава не идеални, но най-добри шансове на малките като нас да отстояват интересите си. Затова подкрепям и Президента.

10.11 2013 в 15:05

Г-н Плевнелиев, ще заемете ли най- после истинска мъжка президентска позиция в името на националните интереси на България, или ще си доказвате кръвната връзка с евроолигархията чрез смешни уверения пред господарите ви? Защо им хвърляте прах в очите, те не са слепи какво всъщност става в Родината ни.
Слепците сте вие, че си "сънувате" влиятелни позиции пред когото и да било, за каквото и да било.. Народа накрая ще се обедини (надявам се скоро), но не с "ваша помощ", а ВЪПРЕКИ нея. Далновидно партньорство и с ЕС, и с Русия в защита на интересите на България и сега е възможно.. винаги е било възможно, но това се прави от МЪЖЕ и ДЪРЖАВНИЦИ! А у вас (всички вас- от 20 години насам) липсват категорично и доказано и двете качества..
И внимавайте с чупките в кръста! Човек на възраст сте. Да не ви стегне някой хроничен ишиас или лумбаго! Пазете си и крехкото психично здраве!

10.11 2013 в 14:56

Много ми е интересно да се направи едно изследване или референдум- ЗА или против членството на България в ЕС, както и с питането ЗА или Против да засилим отново връзките с Изтока. Да видим тогава наистина КАКВО иска и мисли народа. Защото когато бяха правени референдуми за ЕС в Норвегия, и 2-та пъти отговорите бяха ОТРИЦАТЕЛНИ, а и до сега никой не попита народа иска ли да е в НАТО, ЕС и дали сме толкова про европейски и западни. Едно е да го говорят политиците, друго е какво мисли народа