Плевнелиев: Мораториумът за продажба на земя е грешно решение

Юлиан Христов 23 октомври 2013 в 16:58 1990 8

Росен Плевнелиев Снимка: Юлиан Христов
Росен Плевнелиев Снимка: Юлиан Христов

Решението, което е взето от българския парламент вчера по отношение на мораториум за продажба на земя на граждани на ЕС и неговото удължаване до 2020 година, е едно според мен погрешно решение, каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев.

Според него това решение създава негативен имидж на държавата. Мораториумът ще отблъсне инвеститорите и при всички случаи цената на това решение ще се плаща от българските данъкоплатци, коментира още президентът и добави „подобни решения се наказват по специална процедура от Европейския съюз”.

„Вярвам, че е крайно непродуктивно и не е добре една държава да се отказва от приоритетите си и от подписите си и чрез най-висшия орган, а именно - парламента, да дадем знак на целия свят и на ЕС, че не изпълняваме поетите от нас международни ангажименти”, заяви още Плевнелиев.

Той все още не е решил дали ще сезира Конституционния съд във връзка с решението за мораториума. В Президентството има правен съвет и експерти и ще работим в следващите дни, обясни той.

Във вторник лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че партията ще поиска Конституционният съд да се произнесе по решението на парламента. Партията обаче няма нужния брой депутати, за да ангажира съда. За това ще е нужна подкрепата на още 14-15 депутати. Намерение да подкрепят ДПС изразиха част от депутатите на Коалиция за България. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови