Плевнелиев: Имам до себе си една истинска и модерна жена

Юлиан Христов 25 януари 2012 в 10:17 1828 0

Росен Плевнелиев.
Росен Плевнелиев.

Имам до себе си една истинска и модерна жена, тя е и посветена майка на 3 деца, и доказал се професионалист в работата, който сам е изградил кариерата си. Това коментира днес пред журналисти президентът Росен Плевнелиев. Той не взе отношение по коментарите на съпругата му Юлияна в мрежата Twitter, но я защити от обществените и медийни нападки за това, че не си изпълнява ролята на първа дама.

Плевнелиев каза още, че той и съпругата му са на мнението, че за българите и медиите е най-добре да следят дейността на президент, премиер и политици, а не да отразяват тоалетите на техните половинки.

„Тя ме подкрепя“, лаконичен беше Плевнелиев. 

Като президент няма да бъда коментатор на всяка случка, всеки ден, която се случва в тази държава. Това каза президентът Росен Плевнелиев пред журналисти, в отговор на въпрос за темата полицейско насилие. Днес той се срещна с премиера Бойко Борисов.

„Президентът отговаря за процеси, за модели. Да, аз ще следя конкретни казуси, но в тяхното развитие, а не ден за ден”, каза Плевнелиев.

„Радвам се, че изпълнителната власт вече взе мерки, радвам се, че има наказани. Надявам се от този конкретен случай в края на процеса да видим промяна на процедурите и начина, по който се адресират. Ще го кажа в прав текст – оценката на риска е важна, т.е. какъв е рискът за една акция. Аз, като президент, ще изчакам да видя всички действия, ще изчакам да видя промените в начина и нагласата на работа. Ако видя, че има подобрение, ще го кажа. Ако го видя, че не се учим от големи и малки грешки и продължаваме по същия начин, пак ще го кажа”, коментира президентът.

МВР като стил трябва да забрави превишаването на правомощията, които имат в една такава акция, коментира от своя страна премиерът Бойко Борисов. „Изпълниха моята воля, наказаха тежко участниците в тази акция. Надявам се, че министър Цветанов ме е разбрал правилно, че това не може да бъде стил и действие на МВР и че в подобен следващ случай действително трябва да си отидат и големи началници от министерството”, заяви премиерът.

Борисов каза, че вчера се е срещнал с всички служители на МВР, които са участвали в акцията в Мировяне. „Грубо превишаване на правата. Аз съм ги санкционирал многократно”, заяви министър-председателят.

„МВР като стил трябва да забрави превишаването на правомощията, които имат в една такава акция. Има двама униформени полицаи, отиват и провеждат проверката. И с това се приключва цялото мероприятие”, каза премиерът. По отношение на наказанията за случая в Мировяне Борисов заяви, че е отстранен началникът на полицейското управление, който съответства по ранг на директор на полицията в един областен град.

Междувременно от парламентарната трибуна лидерът на ДСБ Иван Костов поиска премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан в парламента по случаите на полицейско насилие. „Оставаме с впечатлението, че в държавата няма власт, която да реагира на тези неща“, каза Иван Костов. Според синия лидер и след случая с убийството на Мирослава от Перник и след Мировяне премиерът е поискал оставки, но такива не е имало. „Оставаме с впечатление, че министър-председателят не може да разпореди нищо на вътрешния министър“, каза Костов.

Лютви Местан от ДПС пък поиска да има „адекватни“ наказания след случая в Мировяне. „Силното усещане за безвластие ще се трансформира в усещане за силово властие“, смята депутатът.

От БСП също осъдиха случая. Имаме работа с насилие за политически цели, изтъкна Георги Божинов. Социалистите поискаха анкетна комисия за случая "Мировяне", както и за другите случаи на полицейско насилие. Ако не реагираме, ставаме съучастници на манифестацията на нещо страшно, каза още Божинов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!