Бойкометърът: Премиерът е изпълнил едва 8% от обещанията си

Александра Маркарян 25 януари 2012 в 15:01 3514 3

Бойко Борисов Снимка: Сергей Антонов
Бойко Борисов Снимка: Сергей Антонов

Едва 8% от обещанията, дадени от премиера Бойко Борисов, са изпълнени днес, година и половина преди края на мандата му. Това сочи т. нар. бойкометър - система за проследяване на публично дадените обещания на премиера и развитието по изпълнението им. Именно бойкометъра коментира първата дама Юлияна Плевнелиева с думите си:

Не ни трябва бойкометър, трябва ни бойкомет. Да го прати през девет планини в десета и там да се оправят, завалиите...

Бойкометърът, създаден по проект "Гражданска инициатива за намаляване на политическото лицемерие", е вдъхновен от Обаметъра, който следи изпълнението на обещанията на американския президент Барак Обама. Данните се публикуват на създанения по проекта портал politikat.net. Те сочат, че премиерът е изпълнил едва 8% от обещаното, 17% от обещанията му са неизпълнени, 3% са блокирани, по 39% няма движение, 2% са частично изпълнени, 31% са в изпълнение. Към всяко обещание е прикачен и етикет: изпълнен, няма движение, неизпълнен, блокиран, в изпълнение. Под всяко обещание има кратък текст, разясняващ развитието по темата. Цитираното обещание върви и с уточнение за точната дата и място, където е било дадено. Сред любопитните и категорично неизпълнените обещания на премиера четем следното изречение, заявено на 21 декември 2011 година в ефира на една от българските телевизии:

През есента и "Стандарт енд пуърс" ще ни вдигнат кредитния рейтинг.

Как така Борисов дава обещания от името на рейтинговата агенция "Стандарт енд пуърс" и то по времето на тежка икономическа криза, в която рейтингите на водещите европейски икономики падат, не става ясно. Друго забравено обещание, оповестено от правителствената пресслужба, гласи следното:

Правителството ще направи необходимите постъпки за сключване на споразумение за членство на България в Европейската космическа агенция (ESA). По думите на премиера решението за асоцииране на България към ESA и нейните структури ще бъде одобрено от членовете на Министерския съвет веднага след великденските празници.

Великденските празници отдавна минаха, идват следващите, а това обещание стои в графа "неизпълнено". Ето нещо, което беше публично опровергано:

И на вашите зрители да кажа, че няма да позволя..., няма да дам да се вдигне цената на тока, защото нищо не налага вдигането на цената на тока.

В началото на 2012 година ДКЕВР официално обяви, че цената ще се вдигне от юли поне с 10%. Премиерът бързо взема и изпълнява кадровите си решения, сочи Бойкометърът:

Още двама души ще бъдат отстранени от правителството докато стигна до София - шефът на Патентното ведомство и Националната агенция по оценяване и акредитация, каза в Пловдив министър-председателят Бойко Борисов

и това действително се случи. Премиерът трудно променя мнението си, е извод, който се налага от резултатите на Бойкометъра. При 82% от изказванията му той не е променил мнението си по дадения въпрос по-късно. Други 12% обаче са определени от създателите на Бойкометъра като "лъжа". В 4% от случаите Борисов напълно е променил мнението си. Бойко Борисов не е единственият, чиито публични изяви се следят под лупа от politikat.net. "Ветропоказател" показва становищата на политици, "които променят позицията си с голяма скорост, в зависимост от външните условия". В тази секция четем изказвания на вицепремиера Цветан Цветанов, на началника му Бойко Борисов и на наследничката на Росен Плевнелиев на поста министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!