Петков пита със SMS Борисов държи ли на ''мъжката си дума'' за Иракли, Бяла и Корал (обновена)

По този повод Борисов вкара в дневния ред извънредно точката, а НС прие промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие

Ружа Райчева 09 февруари 2024 в 13:55 3080 0

Бойко Борисов и Кирил Петков в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Бойко Борисов и Кирил Петков в пленарната зала

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков е изпратил снощи на есемес съобщение на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, като го питал дали си "държи на мъжката дума" и ще подкрепи окончателната забрана за строителството на защитените плажове Иракли, Карадере (Бяла) и Корал.

По този повод днес парламентът извънредно гласува на второ четене промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, внесени от Кирил Петков, Бойко Борисов, Христо Иванов и Делян Пеевски. Точката беше вкарана извънредно в дневния ред от депутата от ГЕРБ Николай Нанков. Междувременно в кулоарите на Народното събрание Борисов обяви, че снощи е получил въпросния есемес от Кирил Петков и е инструктирал Нанков да внесе законопроекта. 

В изказването си Борисов освен това недоумяваше защо "Продължаваме промяната" (ПП) настояват да има свой външен министър след ротацията. 

"Кажи на Кирил, че няма смисъл да идва! - обърна се той към пиара на "Продължаваме промяната" (ПП) Найо Тицин. - Последното, което съм приел като задължение към него, го вкарах в дневния ред - закона за плажовете. И приключваме. Нали ме разбра?", попита той. 

Борисов обърна внимание на това, че в регионалната комисия "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) са гласували "въздържали се" на второ четене. "Ако си мислят, че с нашите гласове - на ГЕРБ и ДПС, ще мине този закон...", каза той.

В крайна сметка Борисов действително "удържа на мъжката си дума" и след около четири часа дебати и множество почивки законопроектът мина и на второ четене. От 169 гласували народни представители "за" бяха 167, "против" - 2, въздържали се нямаше. 

По време на обсъждането Кирил Петков взе думата и обяви, че този законопроект не е лично негов, а на всички. Той заяви, че българската природа трябва да се пази.

"Има уникални дюни, растения и животни, които ще запазим за следващите поколения. Съгласен съм, че това е първа стъпка, която трябва да се продължи", каза Кирил Петков.  

С измененията се забранява всякакъв вид строителство на 500 метра от границите на защитените плажове – Иракли, Карадере (Бяла) и Корал, както и да се увеличат санкциите за нарушителите, поставили неправомерно преместваеми обекти на територията на морските плажове - охраняеми и неохраняеми.

Въвеждат се солени глоби за нарушителите. За всички, които нарушават правилата на територията на охраняем плаж, санкциите ще скочат от 1000 лв. до 5000 лв. при първо нарушение на от 6000 до 15 000 лв. При повторно нарушение глобата ще е в размер на от 18 000 до 30 000 лв.

Увеличават се санкциите и за поставилите неправомерно преместваеми обекти на неохраняеми плажове. До момента глобата бе от 5000 до 10 000 лв. при първо нарушение и от 10 000 до 50 000 лв. при повторно. Вносителите предлагат увеличение на от 6000 до 15 000 лв. при първо провинение и от 30 000 до 60 000 лв. при повторно.

Ще се наказва и влизането на територията на плажовете със "самодвижещи се, верижни машини". За това се предвижда глоба от 1000 до 3000 лв. При повторно нарушение санкциите се увеличават от 6000 до 10 000 лв. При установено разрушаване на дюни на извършителя ще се налага глоба от 6000 до 15 000 лв. при първо нарушение и от 18 000 до 30 000 лв. при повторно нарушение.

Преместваеми обекти на плажа

Отговорник за преместваемите обекти става регионалното министерство. Министърът на регионалното развитие ще решава какви преместваеми обекти са разрешени на територията на морските плажове. Министерството на туризма обаче ще продължи да отговаря за концесиите на защитените плажове.

По предложение на ГЕРБ бе прието преместваемите обекти, които са отговаряли на условията до влизането в сила на този закон, да продължат да съществуват.

Наредбата за забрана на строеж на защитените плажове Иракли, Карадере (Бяла) и Корал ще влезе в сила от 1 януари 2025 г.

Без повече защитени плажове

От "Възраждане" предложиха защитените от строеж плажове да се увеличат с още 44, но идеята не се прие.  

На свой ред депутатът от ПП-ДБ и съпредседател на "Зелено движение" Даниела Божинова предложи към защитените плажове да се добавят още 8 -  с. Ново Оряхово, Липите, Листи, Силистар, Аркутино, Дюни Алепу, Паша дере 1 и Дюни юг. Нейното предложение обаче също не се прие. Само 35 души от парламентарната група на ПП-ДБ гласуваха по предложението ѝ - от тях само 5 гласуваха "за", а 30 се въздържаха.

Кирил Петков: Всички дюни ще бъдат запазени

По-късно в кулоарите на парламента Кирил Петков коментира, че България днес се е променила с "малка, но реална стъпка". Той обясни, че всички дюни, независимо в коя зона са, ще бъдат запазени.

"Днес вече тези плажове ще имат 500 метра напълно запазен слой. По-важното е, че всички дюни в България- - от днес, независимо дали са в зона А или зона Б - ще бъдат запазени. На това гласуване присъстваха ученици от 7 клас и аз за пръв път се почувствах горд, че те и техните деца ще могат да видят красивата природа", заяви Кирил Петков.

Той също така благодари на Борисов, че е "спазил думата си". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика