Ексклузивно Джо Байдън се оттегли от президентската надпревара, предложи Камала Харис да заеме мястото му (обновява се)

Пенгезов: Пеевски опитваше да ми влияе за дела (аудио)

Юлиан Христов 24 април 2014 в 11:51 6170 6

Веселин Пенгезов
Веселин Пенгезов

Атаките срещу мен идват от човека, който разпределя баницата в държавата, заяви пред журналисти днес председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, след като вчера стана ясно, че е привикан в прокуратурата за повдигане на обвинения за злоупотреби с европари. След въпроси от медиите стана ясно, че съдията визира Делян Пеевски.

Пенгезов каза още, че през адвокати е получавал съвети как да бъде приключено едно или друго дело. По думите му посредниците предавали съобщения от Пеевски. Някои от делата, за които получавал "съвети", били това срещу депутата от ДПС Митхат Табаков и срещу Октай Енимехмедов.

"Прокуратурата действа болшевишки. Ако ми намерите магистрат, на когото да не е оказван натиск, ми го покажете да го снимаме, още повече пък - на ръководител на някое от звената", каза съдия Пенгезов. Попитан - защо не е казвал за това досега, той отговори, че никой не го е питал. „Да вървя и да кажа – мен ми оказват натиск. Историите се повтарят. По времето на Филчев и на Велчев имаше баланс, чувство за мярка, за срам. Тук малко прекаляват”, добави Пенгезов.

Той каза, че е бил подприцел още по времето на Цветанов, който държал Алексей Петров да бъде арестуван.

„Какъв натиск ми е оказван. Цветан Цветанов неистово искаше да бъде арестуван Алексей Петров. Трактори, Октоподи, тези хора не съм ги виждал на живо. Това искаше Цветанов. Никакви съобщения, там чуковете идваха директно. Първо уволниха жена ми със съобщение, после - мен ме отстраниха за 1 година чрез послушния ВСС. Така идваха съобщенията – думам ти дъще, сещай се снахо”, каза още Пенгезов.

Пенгезов обясни, че е привикан на 28 април, за да му бъде повдигнато обвинение. Той обаче все още не знае за какво точно ще бъде обвинен. Шефът на Апелативния съд обясни, че производството от 2013 година срещу него, първоначално е било образувано през 2010 година по "донос" на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Сигналът касаел обществена поръчка по европроект на Военно-апелативния съд. Стойността на одобрените средства е 700 000 лв., но реално са изразходвани 520 000 лв. Преди да стане шеф на Софийския апелативен съд, Пенгезов бе председател на военния съд.

По-късно делото "умряло", но след като заявил намеренията си да се кандидатира за втори мандат за поста иеф на Апелативния съд дошла и атаката с делото. Пенгезов обясни, че след проведен финансов одит му е наложена глоба от 5000 лв. Инспекторът, който правил проверката му обяснил, че имал указания да го накаже. Впоследствие обаче тази глоба била отменена от две поредни съдебни инстанции, като магистратите мотивирали решенията си с това, че по проекта няма констатирани нередности. 

„Нямам обяснение защо, а не в Софийска градска прокуратура и Софийски градски съд. Може би защото са по-услужливи. В сряда сигурно ще бъда отстранен от длъжност и ще бъда безработен магистрат около 3 - 4 години. Интересът ще спадне скоро. Сигурен съм, че делото ще приключи в моя полза", каза съдия Пенгезов.

Той обясни, че ако му бъде наложена парична гаранция като мярка за неотклонение, той няма да я плати, от което следва, че ще бъде задържан в ареста. 

Има образувано досъдебно производство, по което тече активно разследване. Случаят е от 2010-а година. От януари 2013-а година досега са разпитани 81 свидетели. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Коментарът му е провокиран от вчерашна публикация в австрийския вестник "Дер Щандарт", в която авторът на разследването Маркус Бернат се позовава на източници от главната прокуратура в България и пояснява, че става въпрос за Веселин Пенгезов.

Главният прокурор отказа да обясни защо след три години, едва сега прокуратурата се активизира, като напомни, че е начело на държавното обвинение от януари 2013-а година и не можел да носи отговорност за работата на прокуратурата преди това. Странното в случая е, че по този казус от началото на разследването работи един и същи прокурор.

На въпрос дали има връзка между делото срещу съдия Веселин Пенгезов и изборите Сотир Цацаров заяви: "Държавата затова е в такова състояние, защото живее от избори до избори, може би и затова правосъдието е в такова състояние, а донякъде - и медиите. 

Чуйте цялата пресконференция на шефа на САС - част I и част II.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Васил Терзиев за новото мнозинство в СОС