Шефът на Апелативния съд: Местан се държи като Цветанов

Юлиан Христов 14 март 2014 в 17:05 6507 4

Председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов излезе със съобщение, в което осъжда изказването на Лютви Местан от трибуната на парламента и критиките към съда. В изявлението си Пенгезов прави паралел с подобни изказвания на Цветан Цветанов от 2010 година.

По-рано днес Лютви Местан разкритикува освобождаването на Октай Енимехмедов от ареста, което беше разпоредено от Апелативния съд в София.

"Вчера се случи нещо ужасно. Потенциален убиец бе практически пуснат на свобода. От високата трибуна на българския парламент, като председател на ДПС, от името на стотици хиляди български граждани, питам: "Защо?", каза Лютви Местан. 

Няколко часа по-късно от съда реагираха със съобщение, в което се прави аналогия между изявлението на Местан и изказвания на Цветан Цветанов от есента на 2010 г. – по повод определението на Камен Иванов (сега член на ВСС) за пускане от ареста на Антон Петров –Хамстера, на тогавашния вътрешен министър му се причу "шумолене на пари", припомня „Правен свят“.

"Ръководството на Софийския апелативен съд припомня, че бе принудено да направи подобно съобщение през есента на 2010 г. по повод изявления на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов във връзка с конкретно дело, решено по закон от тричленен състав на Софийския апелативен съд“, се казва в съобщението на съда.

В текста се посочва, че е недопустимо да се правят изявления от страна на политически лидер, според които "част от общия сценарии за съдебен терор срещу една определена сила е и пускането на Октай Енимехмедов под домашен арест веднага след оправдателната присъда“.

"Ръководството на САС категорично възразява срещу опитите за натиск и внушенията, правени в общественото пространство, че определенията и решенията на магистратите, работещи в съда, са повлияни от фактори, които не са свързани със закона и доказателствата, представяни по всеки един отделен случай", се казва в съобщението, публикувано на сайта на съда

„Съдът работи единствено по закон и доказателствени материали. За него не са от значение политическите или други пристрастия нито на подсъдимите и обвиняемите, нито на лицата, оглавяващи партии, парламентарни групи или групировки, били те корпоративни или медийни", пише още Пенгезов.

В текста се казва и:

"Разпространяването на съждения като това, че "с променената мярка се дава ход на втория етап в този сценарии – превръщането на нападателя в медийна звезда" от високо място, каквото би трябвало да представлява парламентарната трибуна, сочат единствено на политически страсти и предизборни борби, в които съдът няма как да има място.

Подобни изявления обаче имат негативно влияние върху българските граждани, както и върху облика на страната в международен аспект.
Независимо от опитите на представители на изпълнителната власт да "насочват" съда за негови определения или решения, магистратите от Софийския апелативен съд ще продължат и занапред да се съобразяват единствено със закона и доказателствата по случаите, които разглеждат като компетентна институция“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови