Шефът на Апелативния съд в София замесен в източване на европари

OFFNews 23 април 2014 в 21:16 5123 3

Председателите на Софийския апелативен съд и на Военно-апелативния съд са призовани от Военно-окръжната прокуратура в София, за да бъдат привлечени като обвиняеми, съобщи "Капитал" в сряда.

Веселин Пенгезов и Петко Петков, чиито мандати изтичат това лято, са фаворити за втори мандат за шефските позиции, но евентуалното им привличане като обвиняеми със сигурност ще ги извади от състезанието, коментира изданието.

Информацията била потвърдена неофициално от прокуратурата. Срещу Пенгезов и Петков се води разследване за злоупотреба с европейски средства, но не бе потвърдено, че ще бъдат обвинени, съобщава Mediapool.

Разследването срещу двамата е за европейския проект "Интегрирана информационна система за прозрачност във военните съдилища", който се реализира от Военно-апелативния съд. Стойността на одобрените средства е 700 000 лв., но реално са изразходвани 520 000 лв. Преди да стане шеф на Софийския апелативен съд, Пенгезов бе председател на военния съд, а след това бе наследен от Петков.

Делото се води от 2010 година в спецзвеното за измами с европейските фондове към Софийската градска прокуратура.

Източници, запознати с разследването, съобщават за "Капитал", че става дума за "нагласяване" на обществени поръчки, свързани с проекта. Те са заподозряни дори и в подмяна на документи. Прокуратурата е установила, че след като е станало ясно, че поръчките по проекта са сбъркани, документите са били подменени с други, като на новите е сложена задна дата.

По разследването е била разпитвана и Мария Дивизиева, настоящ шеф на кабинета на Пламен Орешарски, която до 2009 г. беше зам.-министър на държавната администрация и административната реформа и ръководител на управляващия орган по ОПАК.

Пред "Капитал" Веселин Пенгезов определя разследването като поръчка и прави пряка връзка между призоваването му и откритата от ВСС процедура за избор на председател на Софийския апелативен съд. Попитан откъде идва поръчката, Пенгезов коментира, че миналата седмица е получил изпълнителен лист по делото, по което осъди свързания с Делян Пеевски в. "Уикенд" за 50 000 лв.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!