Quantcast

Първанов прогнозира четворна коалиция в следващия парламент

OFFNews Последна промяна на 21 август 2014 в 11:04 4496 6

В следващия парламент ще има четворна коалиция, където две партии ще представляват явната част - ГЕРБ и "Реформаторския блок".

Това прогнозира в интервю за TV7 Георги Първанов, лидер на АБВ. „ДПС и Бареков, ако влезе, ще са задкулисието”, смята Първанов.

"Формална коалиция между ГЕРБ и ДПС няма да има. Не съм наивник. Познавам лидерите на двете партии. По-скоро ще става дума за задкулисно взаимодействие, което да запази или разшири позициите на ДПС, както става ясно от анонса за 10-те зам.-министри мюсюлмани", уточни Първанов.

Относно очаквания резултат за АБВ от предстоящия вот, Георги Първанов заяви, че не се съмнява, че партията ще влезе в състава на новия парламент и изрази надежда, че АБВ ще бъде незаобиколим фактор в държавното управление.

Георги Първанов напомни за предимствата на преференциалния вот: "Аз съм за преференциалния вот и то при по-ниска бариера. В листовката, с която правим допитване, точка 2 е искането за смесена избирателна система. Нашата идея е избирателят да има по-широк избор".

Според лидера на АБВ самият факт, че БСП спряха искането за референдум за мажоритарен вот идва да покаже, че партиите на статуквото - от ГЕРБ до БСП, не желаят да има преференциален вот.

"При мажоритарен вот апаратчиците, които се набутаха в листите горят. А те не искат това", коментира Първанов.

Той отново повдигна и въпроса за липсата на дебат по същество в предизборните кампании.

"Никой не иска да се води дебат. Ние сме предложили рязко намаляване на субсидиите на партиите, промяна на плоския данък, на системата на доходите и може би най-важното - искаме радикално да се промени моделът на българската икономика”, каза Първанов.

Той е категоричен, че фундаментална грешка на прехода е оттеглянето на държавата от всички сектори в държавата.

„Не става дума за административна намеса, но една от грешките на прехода е, че държавата се изтегли отвсякъде – от политиката, от културата, от здравеопазването, ако щете, в някаква степен. Държавата, и вижте го примера на САЩ или на Германия, Германия на госпожа Меркел: Германия излезе от кризата, защото държавата се намеси бързо и ефективно. Инвестира в основния отрасъл – автомобилостроенето и това издърпа като локомотив цялата икономика. Затова на нас ни е нужна не администрираща и подтискаща бюрократична държава, нужна ни е държава, която е силна със своите правила, с регулациите, които предлага”, обясни Първанов.

Относно служебния кабинет на Георги Близнашки той коментира, че той съзнателно или не разчиства терена за едно бъдещо управление на ГЕРБ.

Първанов определи като безотговорна заявката на Бойко Борисов, че ще се откаже да управлява, ако няма мнозинство в следващия парламент. Той предполага, че така Борисов цели да мобилизира избирателите си.

„Аз мисля, че точно такъв тип призиви трябва да стъписат хората и да ги накарат да подкрепят други формации, защото едно по-балансирано управление е гаранция, че ще има корективи във властта, че няма да има „калинки“, че ще има последователност и приемственост. Когато си получил високо доверие на гражданите, ти си длъжен да намериш формулата на управлението, дори с цената на някой компромис“, каза в заключение Георги Първанов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.08 2014 в 14:10

Гоце, гоце - изкуфял си много бе човек - явно живееш все още в старата реалност.Мозъка ти е все още пропит от комунистическа логика и манипулативни идеи. Свърши се вече мой човек-хората вече прогледнаха и такива дърти, корумпирани шмекери като теб не могат вече да определят общественото мнение. Въобще не се надявай -ти и оня пикаещия във фонтаните да влезете в НС. Що не ходите да ловувате или вашите хора изсекоха вече и българската гора.Безсрамници безогледни!!!

21.08 2014 в 13:59

Гоце изпецка съвсем. ГЕРБ имаха мисюлмани и в преднто правителство....д-ю запознайте се с фактите преди да ръсите бисери... аман от червени пропагандни номера.

На ГЕРБ политиката е за всички българи без значение от религията и етноса им. Така и трябва да бъде по конституция. По скоро да се запитаме защо има формации, които са етнически "чисти", дали това не е форма на дискриминация и не подлежи на санкции

Тоя път партиите може и да са 3 в парламента и да няма коалиции!

21.08 2014 в 13:15

Ех, другарю Гоце! Сифилисът съвсем ти е унищожил останките от мозък!

21.08 2014 в 12:47

Гоцэва му работа - хем веднъж признава, че партиите, които ще съставляват новия парламент са четири /+ Бареков, ако влезе евентуално/, хем после слага и неговата имагинерна партийка в общият кюп?!? Личната ми прогноза е, че партиите в новия парламент след 05.10, ще са само 4 /четири/ - ГЕРБ, БСП, ДПС и РБ!

21.08 2014 в 12:03

тоталния маниполатор...
както.. на пapките имало надпис да не се дават на прокуратурата... малеее ха ха ха ха

21.08 2014 в 11:36

"Според лидера на АБВ самият факт, че БСП спряха искането за референдум за мажоритарен вот идва да покаже, че партиите на статуквото - от ГЕРБ до БСП, не желаят да има преференциален вот."
БСП спрели искането за референдум и от това следва, че ГЕРБ не желаят префенциален вот?!?Страшна логика извади Първанов! ГЕРБ участваха активно в събирането на подписите, което според бившия президент означава, че са против референдума...