АБВ обяви листите си. Първанов няма да е кандидат за депутат

Александра Маркарян 15 август 2014 в 13:58 6285 2

Георги Първанов

Снимка Миро Златев/Булфото

Георги Първанов

Лидерът на АБВ и президент (2002-2012 г.) Георги Първанов няма да е кандидат за депутат на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 5 октомври.

Това стана ясно днес при официалното представяне на листите на партията.

"Аз ще участвам активно в политиката, за да се случат промените в политиката, икономиката, социалната сфера, но не прилича на един държавен глава да е народен представител", обясни Първанов.

Ивайло Калфин, проф. Борислав Борисов и ген. Михо Михов ще водят по две листи.

Бившият външен министър Калфин ще води една от трите софийски листи и листата във Варна.

Дългогодишният ректор на УНСС и съветник на Първанов проф. Борисов ще води в София и Пловдив.

Началникът на Генералния щаб от 1997 до 2002 г. ген. Михо Михов ще води листите в Бургас и Ямбол.

Николина Чакардъкова ще води листата в Благоевград. "За мен тя е символ на съвременния български патриотизъм", представи я Първанов.

Кирил Цочев - министър на търговията (1994) и на търговията и външноикономическото сътрудничество (1995-1996).

"Човек, изкушен в проблемите на управлението на икономиката, енергетиката, международен консултант в сферата на финансите. Той беше ръководител на експертна група, която подготви енергийна стратегия, която последното правителство скри или не пожела да бъде обсъдена", каза за него Георги Първанов.

Пламен Тонов ще води листата в Разград. Първанов го определи като мениджър, човек, който наистина се е доказал в сферата на икономиката.

„Това е листа, в която има и доказани управленци, политици, доказали своята почтеност и професионализъм, но и хора, които сега се докосват до политиката”, заяви Георги Първанов.

Не знам друга формация да е обявила пълната си листа, т.е. ние сме с една обиколка пред нашите опоненти, коментира още Първанов.

Той бе категоричен, че АБВ няма да участват в компроматни войни преди изборите и че са за политическа култура, а не за "хулигански стил" на водене на кампанията.

Данните на социолозите, че хората предпочитали ГЕРБ и "твърдата ръка" на Бойко Борисов той коментира с думите "Твърдата ръка може да е свързана и със слаб ум". Критерият за добро управление обаче бил не това, а ясното разпределяне на отговорността.

Първанов напомни и основните искания на партията - президентска република, по-голям брой депутати за преодоляване на президентско вето и възможност президентът сам да насрочва референдуми; смесена мажоритарна система; премахване на плоския данък; намаляване на субсидиите на партиите.

От АБВ остро разкритикуваха назначаването на Ваньо Танов за шеф на митниците и го определиха като "човек, който не разбира от тази работа", разкритикуваха и опита на служебното правителство да назначи дъщерята на Величко Адамов за правосъден зам.-министър и неуспешния му опит служебен министър, отговарящ за изборите, да е Красимира Медарова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови