Първанов: Не бива НАТО да разполага военна техника у нас

OFFNews Последна промяна на 10 февруари 2015 в 09:41 6635 30

Снимка БГНЕС/Петко Налбантов

Георги Първанов

АБВ ще внесе в парламента проект на декларация, в която да се заяви, че България не трябва да се използва като територия за евентуални военни действия.

Това обяви в интервю за БНТ лидерът на АБВ Георги Първанов.

Според него логистичната дейност на НАТО у нас не трябва да се допълва от разполагането на военна техника, защото това не е добър знак в този момент.

Първанов също е на мнение, че трябва да се помогне на хората с български произход в Украйна. "Тези наши сънародници в много отношения имат много по-здраво самосъзнание от нас. В този момент ние трябва да има подадем ръка - ако някой иска убежище в България, то трябва да му бъде предоставено", категоричен е лидерът на АБВ. 

Първанов коментира още и идеята за изграждането на газов хъб у нас. Според него тя е нереалистична.

„Точно заради това, като че ли, ние трябва да си изясним стратегията, да си изясним това, което е постижимо на момента. Позволете ми да бъда скептик към идеята за т. нар. газов хъб. Газов хъб можеше да стане убедително през 2009 година, когато имаше „Южен поток“, 63 млрд. куб. м., когато трябваше „Набуко“ да бъде построен с неговите 30-40 млрд. куб. м., когато бяхме договорили газ от Азербайджан, тоест 80 млрд. куб. м., които ние да преразпределим.

Нашата изпълнителна власт не си беше на мястото през годините, за да реализира тези проекти, които бяха поднесени, образно казано, на тепсия. Сега се опитваме да изцедим. Сега говорим за газов хъб, говорим за вертикален коридор. Първо, наистина стои въпросът откъде ще дойде този газ. Няма, „Южен поток“ вече е турски поток. Азерският газ, азербайджанският газ не е ясно дали ще потече по южния газов коридор. Идеята, че може някой – Румъния, Гърция или друг, да ни даде газ, за да си направим ние хъб и да преразпределяме, това е нереалистично”, коментира Първанов.

И независимо, че страната ни е част от голямата стратегическа игра между Изтока и Запада, той е на мнение, че отговорността за изгубените енергийни проекти е българска и резултат от недобра защита на националните интереси. „Аз много пъти съм казвал – България можеше да направи така, че да има и американски военни бази, и да има руски газови енергийни коридори и проекти. Това не се случи, защото нашата енергийна и не само енергийна дипломация не прояви характер. Целият въпрос е в това - да можеш да кажеш и на едните, и на другите право нещата в очите и да защитиш националния интерес. Великите, големите гледат с респект на онзи, който си защитава интереса”.

В отговор на въпрос по събитията от 4 февруари 1997 година и спомените на тогавашния президент Петър Стоянов за момента, в който, според него, Първанов и Николай Добрев са влезли в кабинета му само с една папка, в която е бил съставът на Министерски съвет, председателят на АБВ намекна за размити от времето спомени при предшественика си на „Дондуков” 2:

„Такъв ритуал на 4 февруари не е имало. Имаше две срещи – едната в 12 часа на обяд, когато се разбрахме с президента Стоянов да има Консултативен съвет, който да легитимира нашия отказ от властта и оттам нататък повече не сме си разменяли никакви папки. Имаше две папки, но никаква папка не е връчена, защото ние приехме декларация, с която решихме въпроса и фактически ние не изконсумирахме мандата”.

Първанов обясни, че прословутата снимка на размяна на папки от ’97 всъщност е от момента на връчване на мандата на социалистическата партия за съставяне на правителство, а не от връщането на мандата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.02 2015 в 08:57

И защо да не разполага войски,бе комунист крадлив,нали сме в нато,точно такава войска ни трябва,защото който е с нато и запада,никой не го закача,и живее добре,кога ще се откъснете от това руско платено мислене,и ще започнете да мислите за България

10.02 2015 в 19:22

Напротив, точно това бива, за да сме защитени срещу Руска инвазия.

10.02 2015 в 16:32

Вергиле, ти ли ги изготвяш тия астрало-незнам-какви-си-зодиаци?

Пусни един и на Бойко, да видим какво животно е според списващия. ще бъде интересно.

10.02 2015 в 16:21

http://bio-astrology.com/portfolio-item/georgi-purvanov/

10.02 2015 в 15:27

Да бъдеш цел на руските стратегически ракети


Поредната доза страхова психоза излъчвана от екраните и печата от заинтересовани сили, включително такива които уж подкрепят по принцип членството ни в НАТО, но са против всяка негова конкретна стъпка. Истеризират ни с ужасната перспектива, че ако позволим у нас да се разположат активи на НАТО - командни и конпролни центрове, или не дай боже тъй като нямаме собствена авиация да използваме за защита на въздушните ни граници самолети на съюзници - едва ли не целия стратегическия ядрен арсенал на Русия ще се обърне срещу нас. В по общ план ще насочи величайшия гняв на Кремъл срещу слабите в ЕС, сред които сме и ние.

Звучи страховито и със сигурност много българи ще се разтревожат. Но разровиш ли го, както казваше поета ... ше мирише и ще се окаже пустословие и елементарна манипулация.

Първо, стратегическия руски ядрен арсенал, както е всеки друг не може извън хипотезата на самоубийство да се ползва за атака, а само за сдържане - т.е. в отговор на нападение. НАТО и ЕС нямат никакво намерение или интерес да нападат когото и да било - най-малкото Русия. Те разполагат с далеч по-мощни икономически и финансови лостове за промяна на политиката на Кремъл затова ядрени ракети или военни действия не им трябват. Нещо повече, нито на нас, нито на ЕС и НАТО им трябват да присъединяват територии или да завладяват територии на Русия. Огромният не проблем, че с неразумната, небалансирана и направо абсурдна политика Владимир Путин вкарва Русия в ускорена и излизаща извън контрол дестабилизация, която може да завърши с нейния разпад - а това носи смъртна заплаха за Европейския съюз и НАТО. Не само защото в този процес ще бъдат нанесени огромни щети върху икономиката на Европейския съюз, на защото дестабилизация на Русия може да генерира последици далеч надвишаващи разпада на Съветския съюз. Затова стратегията на ЕС и НАТО е всячески да сдържат ескалацията на напрежението и на бойното поле, да замразят военния конфликт в Източна Украйна и да търсят дипломатически решения. Не е тайна, че ядреното оръжие отдавна достигна прага на своята пределна полезност и логическо самоотрицание. Веднъж използвано то гарантира взаимното унищожение - в този смисъл е безполезно като инструмент на проактивна политика. Доскоро във военната доктрина на Кремъл съществуваше хипотеза за превантивен ядрен удар, но в последната редакция тази опция е премахната. Не е трудно да отгатнем защо.

Второ, от също толкова години всички западни столици, градове, критични инфраструктури - се намират в обсега на действие и под прицела на прословутия стратегически ядрен арсенал на Съветския съюз и днес Русия. И както виждате Западът се развива прекрасно - мой познат се шегува се, ядрените ракети на Русия са оказали толково благоприятно въздесйтвие на Запада, че трябва нарочно да поискаме да насочат някакви ракети към нас за да постигнем някакво благоденствие.

Трето, България не е преставала да бъде в обсега на нечии ракети. Ако се спомняте през 80-те години у нас бяха разположени съветските ракети СС-23, с които идейните предшественици на сегашните опоненти на усилване на отбранителните ни способности чрез колективната система на НАТО, се гордееха. Малцина знаят, че тогава България плати близо милиард и половина рубли /близо 2 милиарда долара по официалния курс/ за това недомислие - само защото някому беше хрумнало да получи потупване по рамото. БСП в тогавашния и вариант не пита нито народа, нито Народното събрание.

Днес става дума за бъдещето на българската армия и за укрепване на отбранителния потенциал на страната. Поставянето под съмнение на решителността ни да вземем всяка и всички мерки за да се защитаваме си е предателство откъдето и да го погледнеш.

Както писах, лозунгът "Винаги с Европа, никога против Русия" е подвеждащ - защото Русия се изправи срещу нашия избор Европа, т.е. срещу нас. Едно е да си против изпращането на войски на източния фронт, съвършено друго е да поставяш под съмнение готовността си да защитаваш страната си от "казаци" както го е правил генерал Колев. Първото е разумна предпазливост, другото е престъпление.

Тъй като се опитват да пренесат на улицата битката за европейското бъдеще на България трябва да сме готови да излезнем и подкрепим реално, ефективно и активно членството на страната в ЕС и НАТО.

Да подкрепим българската армия и увеличаването на военния бюджет.

За да не се налага да посрещаме поредните Освободители.


Ilian Vassilev

10.02 2015 в 14:38

Meanwhile in Egypt...
https://pbs.twimg.com/media/B9ei6T7CcAA9vlS.jpg:large

10.02 2015 в 14:22

Хорау, не разбирате ли какво става? До лятото Русия ще рухне икономически. Тази империя винаги е била колос на глинени крака. Путката трябва да обяснава на раята си защо нема леб. ;) И трябва американците да са виновни за това. Руската рая си е тъпа и проста, така че всякакви обяснения ще минат пред тях. Но ако силите на НАТО се приближат, нещата за червените московски олигарси стават хептен зле. Затова техните лакеи тук вият така. Затова всичката русофилска сган е мобилизирана, затова Путката фърля усилено рублички, за да купува политическо влияние, а пък и на тролчета да плаща.
Но... каквото и да правят рашките-говняшките нищо не може да спаси прогнилата им държава.

10.02 2015 в 14:04

Много обективно, няма що. Той Путлер само офнюз чете.

10.02 2015 в 13:50

Петата колона на Кремъл умишлено насажда страхове у хората, за да се хареса на своя покровител Путлер. Комично е, поддържането на отбранителни способности на една малка и толерантна България да представлява каквато и да е заплаха за една имперска сила като Русия. Това руснаците го разбират отлично. Но това не им попречи през 1944 да обявят война на България и да я окупират, нали ?

10.02 2015 в 13:49

Този е ,може би, главата(а там е и устата) на троянския кон.Значи бяхме щастливи и горди ,че влязохме в НАТО и ЕС,а сега (след като станахме милионери от кражба на еврофондове, препредадохме достатъчно информаци на кремъл и поддържаме съмнение у партньорите ни ,че сме звено,което поради 5-та колона не се знае накъде ще обърнем оръжието)сме в ролята на "неутрална " страна.Гоце,знаем чии интереси защитаваш.Не сме ви яли за първи път попарата.Бегай в в многостайния апартамент в Париж при сина си(може да вземеш и гаджето си).Знаем ,че нямаш нищо общо със Стойков ,Гергов и Ковачки.