Първанов: България не бива да е територия за база на атаки срещу съседи

OFFNwes 04 февруари 2015 в 14:15 3254 8

Георги Първанов, лидер на АБВ.

България трябва да отхвърли всякакви опити да бъдем квалифицирани като фронтова държава.

Това обяви на брифинг председателят на АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов.

"Възразявам в България да бъдат разположени нови части, особено в контекста на разбирането за фронтовите държави. Смятам, че България не бива да допуска да стане територия за база на атаки срещу наши съседи. Това е политика, която съм отстоявал още от 90-те години.

Искам да отбележа и критичното си отношение към начина, по който военният министър се разправя морално и законово с военното разузнаване в този момент, в който България има нужда от укрепване на своите служби. Да се опитваме да си разчистваме сметките с миналото е недопустимо", посочи още Първанов.

По думите му България трябва да разгледа и възможността за въвеждане на облекчен режим за получаване на гражданство за сънародниците ни, живеещи в Украйна (днес "Атака" внесе предложение за промени в Закона за българите, живеещи извън Република България в тази връзка).

"На територията на тази държава има множество хора със силно българско самосъзнание и ние трябва да сме готови да посрещнем тези от тях, които решат да потърсят закрила у нас", призова и Първанов.

АБВ инциира подписка в полза на създаването на специализирана комисия за оценка на състоянието на енергийния сектор на България, обяви още Първанов.

"Разчитам, че ще има подкрепа от всички парламентарни групи. Искаме истината за енергетиката да бъде извадена и да стане достояние на българския народ", уточни той.

От партията обаче са против проекта за промени в закона за здравеопазването, предложени от здравния министър Петър Москов.

Едно от тях е свързано с намерението гражданите да бъдат задължени да изплатят всички невнесени здравни осигуровки за 15 години назад (откакто в България има НЗОК). Георги Първанов напомни, че подобна мярка противоречи на сроковете за давност, заложени в родното законодателство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови