Ексклузивно От четвъртък навсякъде на закрито само със зелен сертификат

Парламентът прави последен опит за съдебна реформа (обновява се)

Бюрото по защита преминава от главния прокурор Иван Гешев към министъра на правосъдието, реши правната комисия

Ружа Райчева Последна промяна на 10 септември 2021 в 13:10 3242 0

Бюрото по защита преминава от главния прокурор Иван Гешев към министъра на правосъдието заедно с всички свои дълготрайни активи, включително и недвижимите имоти.

Това реши правната комисия в НС, като гласува на второ четене законопроекта за смяната на принципала на Бюрото. Основният спор бе за сграда на столичната улица "Подполковник Калитин" в кв. Банишора, която е предоставена от държавата на Висшия съдебен съвет и съответно от ВСС - за управление от главния прокурор. Зам-главният прокурор Даниела Машева подчерта, че сградата не е целево предоставена за Бюрото, а по преценка на Гешев. Той пък заяви, че ще даде на Конституционния съд решението да се отнеме от прокуратурата и да се предостави на министерството на правосъдието и сградата. Когато Бюрото за защита бе преместено към нас, никой не постави въпроса къде ще се помещават служителите на Бюрото, мотивира се Гешев.

Министерството на правосъдието има много имоти, длъжно е да си подсигури работата на служителите, а не да краде имоти от съдебната власт, заяви главният прокурор.

Съдия Атанаска Дишева от ВСС пък посъветва депутатите от комисията какъв текст да включат в законопроекта, за да не може ВСС да не изпълни решението.

На всяка цена включете ВСС заедно с главния прокурор и министерството на правосъдието за осъществяване на необходимите действия за прехвърлянето на Бюрото и активите. Ако не го направите, това ще бъде текст, който може да не бъде приложен, предупреди Дишева и депутатите я послушаха. Срокът за прехвърляне на имотите е 3 месеца, реши още комисията на второ четене.

Членовете на комисията от ГЕРБ закъсняха и не можаха да осуетят приемането на дневния ред, но въпреки закъснението си Анна Александрова от ГЕРБ, която е ръководела правната комисия в минали парламенти, изяви такова желание.

На заседанието освен постоянните членове на комисията присъстват и съпредседателят на ДБ Христо Иванов, лидерът на парламентарната група ИБГНИ Мая Манолова и колегата ѝ Арман Бабикян.

Анна Александрова редовно предлагаше процедури, в които изискваше да се четат и неподкрепените в работна комисия предложения по законопроекта, което значително забавя целия процес на гласуване.

Между нея и част от присъстващите имаше размяна на множество остри реплики, включително с Николай Хаджигенов и Радостин Василев от „Има такъв народ“. След като Василев заяви, че ще се обади на 112, ако тя не се успокои, Александрова дори се обърна към него с думите: „Ще се обадя на Татяна Дончева“, като впоследствие заяви на колегата си от ДПС Хамид Хамид: „Откак им предложи 500 хиляди, им порасна много работата“.

Депутатът от левицата Крум Зарков се намеси, призова за спокойствие и изтъкна, че ако Александрова още беше начело на правна комисия, щяха вече да са го гласували, тъй като никога не е имало практика да се четат и неподкрепените предложения по законопроекта.

Иван Гешев смята, че приетите промени в Закона за защита на застрашени лица ще има силно негативни последствия за българските граждани и отговорност за тях ще носи Народното събрание, а не прокуратурата. 

След приемането на законопроекта внесен от Николай Хаджигенов, комисията продължи с обсъждане на предложените промени в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство внесени от Христо Иванов и "Демократична България".

Въпреки притесненията на Хамид Хамид, че започва пленарно заседание от 14 часа, заседанието бе подновено от 14:45 в старата сграда на Народното събрание. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови