Местан ще се жали в Страсбург от глобите за агитация на майчин език

Нели Чолашка 23 януари 2015 в 13:13 4865 12

Лютви Местан

Лидерът на ДПС Лютви Местан се готви да съди държавата в Страсбург за глобите, наложени му за предизборна агитация на майчин език, която е забранена в Изборния кодекс. Други депутати от ДПС също ще подадат жалби.

Местан обяви това в патетична реч от парламентарната трибуна, в която се оплака, че ДПС е поставена в изолация (вчера стана ясно, че нито една партия няма да се подпише в инициирания от ДПС вот на недоверие срещу здравния министър Петър Москов).

По думите му текстът, който забранява агитация на майчин език, е "дискриминационен" и е приет с "мил консенсус" всички парламентарни сили без ДПС.

"Ние останахме сами, в изолация, при отстояването на изконното човешко право - майчин език. За тази изолация ми е думата днес", уточни лидерът на ДПС.

Според него по този начин всички останали политически сили всъщност се изолират от принципите на съвременната демокрация и от Европейския съюз.

"Ние познаваме изолацията още от 1984 г. (началото на Възродителния процес) - в Строителни войски, както сега сме изолирани в гета. Затова тръгнахме не по пътя на сепаратизма, а на интеграцията", каза още Местан.

Той се оплака още, че никоя партия не подкрепя ДПС за въвеждането на задължително изучаване на майчин език, за промените в Закона за гражданската регистрация за административно възстановяване на имената на починалите по време на Възродителния процес, които не са имали възможност да си възстановят имената.

По думите му днес останалите партии в парламента потриват доволно ръце, че са оставили само ДПС в противодействието на ксенофобията и езика на омразата.

"Ако днес ние сме сами с тезата си, че българските роми са равноправни и никой няма право да ги обижда, като ги сравнява със скотове и диви животни, нито пък да ги нарича човекоподобни (думи на съпредседателят на ПФ Валери Симеонов), то това не е изолация. Това е въпрос на политическа гордост и отговорност, преди да е привилегия", заяви лидерът на ДПС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!