Местан ще се жали в Страсбург от глобите за агитация на майчин език

Нели Чолашка Последна промяна на 23 януари 2015 в 13:13 3867 12

Лютви Местан

Лидерът на ДПС Лютви Местан се готви да съди държавата в Страсбург за глобите, наложени му за предизборна агитация на майчин език, която е забранена в Изборния кодекс. Други депутати от ДПС също ще подадат жалби.

Местан обяви това в патетична реч от парламентарната трибуна, в която се оплака, че ДПС е поставена в изолация (вчера стана ясно, че нито една партия няма да се подпише в инициирания от ДПС вот на недоверие срещу здравния министър Петър Москов).

По думите му текстът, който забранява агитация на майчин език, е "дискриминационен" и е приет с "мил консенсус" всички парламентарни сили без ДПС.

"Ние останахме сами, в изолация, при отстояването на изконното човешко право - майчин език. За тази изолация ми е думата днес", уточни лидерът на ДПС.

Според него по този начин всички останали политически сили всъщност се изолират от принципите на съвременната демокрация и от Европейския съюз.

"Ние познаваме изолацията още от 1984 г. (началото на Възродителния процес) - в Строителни войски, както сега сме изолирани в гета. Затова тръгнахме не по пътя на сепаратизма, а на интеграцията", каза още Местан.

Той се оплака още, че никоя партия не подкрепя ДПС за въвеждането на задължително изучаване на майчин език, за промените в Закона за гражданската регистрация за административно възстановяване на имената на починалите по време на Възродителния процес, които не са имали възможност да си възстановят имената.

По думите му днес останалите партии в парламента потриват доволно ръце, че са оставили само ДПС в противодействието на ксенофобията и езика на омразата.

"Ако днес ние сме сами с тезата си, че българските роми са равноправни и никой няма право да ги обижда, като ги сравнява със скотове и диви животни, нито пък да ги нарича човекоподобни (думи на съпредседателят на ПФ Валери Симеонов), то това не е изолация. Това е въпрос на политическа гордост и отговорност, преди да е привилегия", заяви лидерът на ДПС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.01 2015 в 18:58

Да го духа и да го смуче в несвяст ма майчиния си език

23.01 2015 в 16:53

Майчин език търси в Турция. Тоя толкова му позволиха комунистите да порасне, че сега ни се подиграва и ни нервира из медиите контролирайки емоционалните ни подбуди напомняйки ни, че турците и ромите имат повече права от нас в Родината ни, а реално не му пука нито за цигани нито за турци, нито за агитацията - само за порцията на Доган. Само нагнетява етническо напрежение - като негър чул, че е негър от бял и пропищял.

23.01 2015 в 16:37

А къде е сидер ага този "родолюбив" "българин" да ни защити?

23.01 2015 в 16:36

Павле, къде е Бисеров?

23.01 2015 в 16:21

Хохо що си не ебеш майката циганска манго, да не почнем ние да се жалим. Циганин крастав, може ли да ти падне случайно самолета докато летиш натам куче безпризорно

23.01 2015 в 16:04

Да има късмет да осъдят България, аз ще подам жалба , че ме дискриминират като в родната ми страна, където и в конституцията е записано, че официалният език е български, ми водят агитация за избори на език, който не разбирам и който не е официален ! Казах!

23.01 2015 в 14:16

Г-н Местан, Павле, или който и да сте в действителност. Не е вярно че майчин език не се изучава. Даже е задължителен във всички училища Може да попитате за това 6 000 000 българи.
Да ви поясня аз съм БЪЛГАРИН. Майчиния ми език е БЪЛГАРСКИЯ и се изучава в училище.
Вашият майчин се учи в една друга държава и е задължителен там. Ако обичате заминавайте там.
В личната ви карта пише че сте Българин. Следователно сте длъжен спазвате Конституцията на Република България.

23.01 2015 в 14:09

Поставянето на дпс в изолация от другите политически партии е рядък случай на проява на разум в нашето Народно събрание.

23.01 2015 в 14:04

Това е България и езика, който се говори е български. Като иска да говори на турски, да върви в турския парламент да се прави интересен.