НСИ дава пари за билбордове и изложби, но няма доклад за атаките

От НСИ предлагат удължаване на електронното преброяване

Йорданка Веселинова 14 септември 2021 в 19:29 2976 0

Снимка Screenshot / parliament.bg

Електронното преброяване да се удължи със седмица предложи председателят на НСИ Сергей Цветарски по време на днешното му изслушване в парламентарната комисия по дигитализация.

Той коментира още, че преброителите ще направят предварителни обиколки по адреси, за да уговорят с членовете на домакинствата удобен час и ден, като срокът на физическото преброяване няма да бъде удължаван. 

Окончателно решение за това дали преброяването ще бъде взето от МС и Централната преброителна комисия.

НСИ дава пари за билбордове и изложби, но не и доклад за атаките

Днешното заседание започна с остри критики към представителите на НСИ заради хакерската атака на портала за преброяване, заради която електронното преброяване беше спряно за часове. Омбудсмана Диана Ковачева заяви, че са постъпили множество сигнали за спрения достъп до портала, регистрацията в него само с имейл, с какъвто не разполагат много възрастни хора, както и ограниченият достъп до него от IP адреси от чужбина.

Сергей Цветарски не даде отговори по същество на повечето поставени въпроси и критики. Той коментира обаче, че това не е преброяване на българите по света, а на тези, живеещи в България.

Той коментира, че няма компрометирани или изтекли данни след хакерската атака. Тя е атака на инфраструктури на сайта на НСИ, а не на самия портал, който е бил защитен. Проблемът е бил отстранен след като е бил ограничен трафика на хора извън страната и е сменен интернет доставчика, който е предлагал и дидос  (DDoS) защита.

"Отчитаме, че е грешка, че не сме защитили други структури, свързани с преброяването, като имейли и други", заяви Цветарски. "Имаме дидос атака, това е документирано от доставчика. Такава голяма атака досега не е имало", допълни той.

Любомир Каримански от ИТН попита дали има доклад от Информационно обслужване за хакерските атаки, като стана ясно, че такъв тепърва се изготвял.

Димитър Дечев от БСП заяви, че хакерската атака е показна за нивото на киберсигурността в България.

Юлиян Ненчев от ИБГНИ попита колко средства са дадени от НСИ за информационна кампания. Отговор на въпроса му не беше даден, като от НСИ заявиха, че ще могат да му изпратят информация след заседанието. От статистическия институт заявиха, че информационната кампания била започнала миналата година с пробното преброяване, като е станала по-активна с рекламни видеа в медиите, билбордове, изложби и брандиране на метростанции.

Ненчев иронично контрира, че най-добрата кампания на преброяването, е хакерската атака.

Гласуваме с една карта, разписките поставяме в две кутии

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова заяви, че са готови за избори 2 в 1, за които ще бъде обявена обществени поръчки за доставка на още машини, както и за логистично осигуряване. Тя допълни, че двете процедури ще бъдат обявени до края на тази седмица.

От ЦИК смятат, че гласуването ще бъде по-лесно с една карта, като хората ще имат възможност да изберат за кой тип избори ще упражнят правото си на глас. В началния екран ще се появяват три бутона -  президентски избори, парламентарни избори и двата избора. Окончателното решение ще стане ясно след техническо становище от производителите. Нейкова заяви, че този вариант ще улесни процеса.

"Вариантът с две карти е почти отпаднал на ниво ЦИК", допълни тя. 

Разписките обаче ще се пускат в две различни кутии. Имало е предложение те да бъдат в различни цветове, за да не се объркват кутиите, което обаче е невъзможно, защото в машините има само по една ролка. От ЦИК обаче са предложили двете разписки да бъдат с различна дължина, за да се различават визуално.

Машините ще са същите като на предишните избори, каза още тя и подчерта, че това е било и едно от изискванията както за новите машини, така и за допълнително закупените за изборите на 11 юли.

Нейкова каза още, че около две седмици ще са необходими, за да удостоверяване на годността на вече наличните машини за следващите избори. Тя обаче заяви, че ЦИК не разполага с целия изходен код на машините. До дни се очаква да приключи работата на техните експерти и "Сиела Норма", след което биха могли да модифицират софтуера на машините за всякакви видове избори.

Дали отрязъците от разписките ще се броят в някои секции ще стане ясно в последствие, заявиха от ЦИК. Те казаха, че такова решение отново може да бъде взето в изборния ден, както на изборите на 11 юли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови