НС писа 6 часа декларация за Украйна, БСП и Възраждане против санкции

Ружа Райчева 24 февруари 2022 в 16:08 6118 2

Снимка Архив/БТА

След около шест часа забавяне всички парламентарни групи без БСП и "Възраждане" успяха да се обединят около обща декларация относно руската атака над Украйна. 

Проект на декларация за осъждане на агресивните действия на Руската федерация, нарушаващи суверенитета и териториалната цялост на Украйна, бе внесен в деловодството от лидера на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров. Единствените гласували против декларацията бяха БСП, а "Възраждане" се въздържаха. 

По предложение на Атанас Зафиров от БСП точките на декларацията се гласуваха отделно. БСП се възпротивиха на точка 2, която подкрепя налагането на санкции на Русия, и гласуваха "въздържал се", а "Възраждане" против. Любопитно е, че от ПП също имаше трима гласували "въздържал се". 

Текстът на декларацията, приета от парламента, е следният:

Народното събрание на Република България

1. Категорично осъжда решението на Руската федерация да признае самообявилите се "републики" в източната част на Украйна за независими и го окачествява като поредното грубо нарушение на международното право от руска страна и като непосредствена и съществена заплаха за мира и сигурността в Европа. 

2. Възприема едностранното решение на Кремъл да сложи край на Минския процес като акт, водещ до ескалация на напрежението около Украйна, и ерозиращ дипломатическите усилия за решаване на кризата с мирни средства, включително санкции с цел деескалация на конфликта. 

3. Подкрепя правителството на България да води активна и енергична политика в рамките на ООН, ЕС, НАТО, ОССЕ и Съвета на Европа в защита на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна. 

4. Подкрепя българското правителство да настоява за защитата на живота и здравето на цивилните граждани от региона да бъдат абсолютен приоритет.

5. Подкрепя българското правителство да окаже незабавна помощ на живеещите българските граждани в Украйна и българите с украинско гражданство, включително при евакуация. 

6. Очаква българското правителство да предложи и представи план за справянето от последствията от военни действия.

7. Настоява Руската федерация незабавно да прекрати военните действия и да се върне към спазване на международното право в пълен обем.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов недоумява защо трябва да се налагат санкции на Русия: "Ако България подкрепи санкциите, ще стане страна в конфликт", каза той, след което бе освиркан от залата. 

Мирослава Петрова от "Продължаваме промяната" се обърна към него: "Има един човек, който е в състезание за популярност на гърба на емоциите в момента, на гърба на страха на хората в Украйна. Никой друг не си позволи в такъв момент да направи подобно изказване", каза тя. 

След изказването ѝ БСП поискаха почивка 30 минути, която продължи час. Премиерът Кирил Петков пристигна в парламента, за да проведе извънредна среща с председателя на НС Никола Минчев.  

Впоследствие премиерът Петков говори от трибуната и заяви, че в този момент няма как да не бъдат наложени санкции. Довечера в 8 ч. той ще лети за Брюксел на среща с европейските лидери, след която ще излязат с обща декларация относно военния конфликт в Украйна. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

24.02 2022 в 16:52

Ха, да, как се самоубиха тези партии.

ОСВЕН, ако като дойде освободителната руска войска на 20 май в София, БСП и Възраждане не дигнат един народен съд...

Познато?

-8580

1

Бсп и Възраждането няма да влезнат при следващи избори. Това е тяхното самоубийство.
 
X

Да помогнем на украинските деца!