Новият служебен кабинет е факт. Изборите и управление на кризите са основните му приоритети

Знам, че правителство без парламент не може да изпълнява стратегически задачи, но времето не чака - заяви президентът Радев

Александра Маркарян Последна промяна на 16 септември 2021 в 10:12 2413 1

Снимка БТА/Христо Касабов

Президентът Румен Радев се ръкува с назначените в новото служебно правителство министри.

Новото служебно правителство на България е факт. В 9:22 ч. министрите положиха клетва в президентството.

Съставът му повтаря в голяма степен досегашния. Промените са три. Нови са министрите на финансите, на икономиката и на транспорта.

Пълния състав вижте тук.

В 9 ч. министрите вече се бяха строили в залата. Четири минути по-късно в нея влезе президентът Румен Радев и прозвуча химнът на Република България.

След края му държавният глава даде положителна оценка на работата на досегашния екип в МС.

„Събрах ви, за да ви благодаря за усилията и резултатите и да назнача новото служебно правителство. Можем да погледнем с удовлетворение към месеците, през които носихме отговорност за управлението на България.“

Радев посочи като успехи на служебния кабинет провеждането на честни избори с „драстично намаляване на купения вот“; разкриването на „тежко наследство“ и борба с „олигархичния модел на управление“; „разрухата в социалните системи“; „беззаконието в големите инфраструктурни проекти“.

Кабинетът осветлил „множество корупционни схеми“, за които сезирал прокуратурата, и се противопоставил на „модела на завладяната държава“, задвижил контролните й системи, постигнал рекорден икономически ръст и исторически ниска безработица; активизирал социалната политика към най-уязвимите.

„След 13 години политическо безхаберие актуализирахме пенсиите“ – заяви президентът и похвали кабинета си, че извел пенсионерите над официалната линия на бедност.

Правителството му усъвършенствало Плана за възстановяване, който бил в „насипно състояние“; защитил „последните девствени плажове по българското Черноморие“; овладяло кризата в енергетиката; организирало присъственото обучение в училище; преодоляло огромното забавяне при разплащането на проектите на Държавен фонд „Земеделие“.

„Този модел на управление е капитал за политическото бъдеще на родината. Той е стъпка напред“ – заяви Радев, според когото служебните министри са върнали част от доверието на българските граждани във властта. Политическата класа обаче не се възползвала от това.

„За съжаление, политическата класа не възприе модела на служебното правителство и посланията на обществото. НС не успя да излъчи редовно правителство в условия на криза. (...) За пръв път сме в ситуация едно служебно правителство да наследява друго“, посочи Радев.

Той предупреди новия служебен кабинет, че „разграждането на олигархичната система изисква много усилия“ и срещу тях „ще продължават да се хвърлят огромни ресурси“, сред които включи парите и медиите на „хора, които имат държавата за своя бащиния“. Те „ще ви организират протести, стачки и компромати, ще ви товарят с греховете на старата власт“. Върху министрите щели да се „изсипят последствията от десетилетия на безхаберие, на застой, корупция и некомпетентност“, каза държавният глава.

Сред тези последствия той посочи „кризата в енергетиката и цената на тока"; "хаоса и липсата на законност в пътното строителство, които лишиха хиляди честни работници от заплащане"; "като компрометираната още в началото ваксинация“.

"Знам, че правителство без парламент няма капацитет да взема стратегически решения, да изпълнява стратегически задачи, но времето не чака, затова аз очаквам от вас, наред с укрепването на държавността и подготовката на следващите поредни избори, вие да продължавате с разумни стъпки за излизане от кризата и подобряване на живота на хората; да работите с мисъл за бедните и слабите, да набележите ясен хоризонт за ускорено развитие и модернизация на страната. В този сложен за цялото ни общество момент моят избор отново е върху вас, затова с указ №244 назначавам служебно правителство от днес“, каза още президентът.

Новите лица

За трите нови лица в правителството Румен Радев посочи:

Валери Белчев (финанси) има „впечатляващо образование и богат опит във финансовата сфера, с ключова роля за формирането на Фонда на фондовете“; за Христо Алексиев (транспорт)– че е ръководил големите успешни инфраструктурни проекти, че е спрял концесията на летище София, „заради порочния подход към нея“, но вметна: „Дали обаче този подход не беше приложен отново? Трябва да търсим отговор всички ние.“ Новият икономически служебен министър Даниела Везиева президентът определи като човек с опит в публичните финанси, досегашен съветник на министъра на икономиката.

Приоритети

Управлението на страната продължава без Народно събрание до изборите на 14 ноември, но сред основните задачи на служебният кабинет ще да подготви проектобюджет на държавата за 2022 г.

След Радев думата взе служебният министър-председател Стефан Янев, който остава начело и на новия кабинет.

„Благодаря за доверието и оценката. Доверие, което от името на новоназначения служебен кабинет обещавам да бъде оправдано по най-добрия начин“, каза Янев и благодари на колегите си за добре свършената работа и екипността.

Освен фокус върху организацията на честни и прозрачни избори той посочи върху какво още ще се съсредоточат с министрите му.

„Предстоящите месеци няма да бъдат леки. Предстоят тежки месеци и ще бъде необходимо да се полагат още повече усилия, така че проблемите на гражданите да бъдат решени по най-добрия начин и да се управляват ефективно наличните вече кризи, както и да се предотвратяват тенденциите за появата на нови такива.

Служебният кабинет ще положи всички усилия интересите на българските граждани да бъдат защитени по най-добрия начин“, каза той и допълни: „Ако трябва с една дума да обобщя това, което ни мотивира при встъпване в длъжност, думата е отговорност. (...) Ще продължа да работя съвестно и отговорно в интерес на страната си, защото каузата е една – това е България и нейното благополучие".

В 9:22 ч. новият служебен кабинет положи клетва, след което държавният глава се ръкува с всеки от новоназначените.

От 11 ч. днес той ще се събере на първото си заседание, съобщи правителствената пресслужба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7635

1

kokoten

16.09 2021 в 11:34

Е така се прави....ясно,точно и по военному просто...сега остава да изберем новите идиоти в Парламента и да се надяваме,че няма да се държат като дърти булки от чаршията,а ще съставят правителство на третия ден и ще започнат наистина да работят....иначе,жална ни майка и на тях,и на нас.....хайрлия да е....