Нинова може да върне БСП в парламента, но има ново условие

OFFNews Последна промяна на 05 март 2019 в 15:03 3632 0

БСП ще преразгледа решението се за напускане на парламента, ако управляващите приемат ветото на президента за Изборния кодекс. 

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите й подобно решение би означавало, че мнозинството е изпълнило исканията на социалистите. 

Това би било основание БСП да свика заседание на Националния съвет. „Ако отхвърлят ветото, те не изпълняват нашите искания, въпросът за връщане не стои, подчерта Нинова. 

Указът на президента Румен Радев, с който той наложи вето и върна за ново обсъждане част от промените в Изборния кодекс, се разглежда днес в парламентарната Комисия по правни въпроси. 

ГЕРБ и „Обединени патриоти“, които формират парламентарното мнозинство, вече обявиха своята позиция. Те се разбраха да преодолеят президентското вето, а след това да предприемат собствена законодателна инициатива за връщането на стария праг при преференциите. 

За визитата на Медведев

"Оценяваме много високо и положително визитата на руския премиер Дмитрий Медведев, коментира още Нинова. По думите й "това е стъпка за диалог и подобряване на отношенията между нашите две страни. От нея, обаче, няма конкретни резултати за България и стратегическите ни енергийни проекти". 

Тя припомни, че позицията на БСП по енергийните проекти, които бяха основната тема при посещението, винаги е била ясна. "България има нужда от тях и от АЕЦ "Белене", и от Южен поток. Подкрепихме и преминаването на "Турски поток" през България", каза още лидерът на левицата. Нинова коментира, че е добре, че премиерът Борисов е претърпял развитие по тези теми и от първоначалната оценка за „гьол“, вече оценява АЕЦ „Белене“ като стратегически важен обект за България. Тя добави, че от спирането на "Южен поток" той стигна до необходимост от преминаване на трасето на "Турски поток" през България.

"Правителствата на Борисов загубиха много време и възможности за България през тези години. От срещата между двамата премиери стана ясно, че руската страна няма да се ангажира с проекта "Турски поток" през България, докато не получи гаранции от ЕК. Затова имаме въпроси към правителството на България", каза още лидерът на социалистите. Нинова попита- поискал ли е кабинетът такива гаранции? Ако да - получил ли ги е, ако не е - защо не го е направил?

"Какви стъпки ще предприеме кабинетът оттук нататък да получим такива гаранции от ЕК, за да може да стартира целият процес? Ако не направи нещо, би изглеждало, че правителството на България е само на етап добри пожелания, предизборен ПР преди европейските избори и нищо конкретно - като подписано споразумение и договорки между двете страни", коментира още Корнелия Нинова. Тя заяви, че оттук нататък на ход е премиерът Борисов. "ЕС се управлява от неговите партньори, затова искаме той да отправи към ЕК питане за гаранции и да ги получи в интерес на България", подчерта председателят на БСП. Корнелия Нинова посочи, че левицата е дала подкрепата и положителното си мнение и за газовия хъб "Балкан" и обяви, че вече е изтекла информация, че г-н Алексей Милер е заявил, че "Газпром" не планира да участва в проекта газов хъб "Балкан" в България. 

За доклада на ЕК

„Докладът на ЕК за България за 2019 г. е най-тежкият удар, който е нанасяла Европа върху българското правителство и то от партньорите на ГЕРБ“. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията. Тя цитира данни от документа: „2/3 от докладите за съмнителни сделки, изпратени от финансовите институции към звеното за финансово разузнаване, касаят местни видни политически личности. Но по тези случаи правоприлагащите органи не са предприели подходящи последващи действия“. Според Нинова това е оценка на ЕК за България. „Кои са местните политически личности, за които в България не се водят разследвания за финансови злоупотреби?“, попита председателят на БСП. Тя припомни изказване на прокурора Гешев за КТБ, според което български политици са получавали нерегламентирано пари от Цветан Василев в куфарчета. „Тогава питахме- кои са тези български политици. До ден днешен нямаме отговор на този въпрос. Същият въпрос седи и сега и ще го отправим към ЕК и към главния прокурор на България“, категорична е Нинова. Тя припомни и как правителството на Борисов се бори с прането на пари – като кара детски учителки, читалищни дейци да се редят в ДАНС на опашка и да подават декларации за пране на пари. „Като кара счетоводители и адвокати да доносничат за своите клиенти, но си затваря очите пред констатациите на Европа, че в големите злоупотреби и кражби стоят местни видни политически личности. Искаме да ги знаем- кои са и защо върху тях има чадър и Комисията казва, че не се разследват тези съмнителни сделки?“, попита Нинова. По нейните думи това поставя големия въпрос за борбата с корупцията и справедливостта. „Във връзка с това поставяме и следващ въпрос на правителството – на какво основание, с какви мотиви, с чие решение правителството на България гласува избора на бъдещия европейски прокурор“, подчерта тя и допълни, че двете неща са свързани. „Ние настояваме европейската прокуратура по-бързо да се формира, да заработи и да започне реални разследвания за злоупотреби с европейски средства в България“, каза още Корнелия Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови