Не се разбраха за секциите в чужбина, референдумът на Слави може с вота

Симона Костадинова 26 април 2016 в 12:10 6896 12

След над два часа разговори партиите от управлението и премиерът Бойко Борисов се разбраха за спорните точки в промените на Изборния кодекс. Единствената точка, по която няма пълен консенсус, е тази за секциите в чужбина.

Това стана ясно от общ брифинг на ГЕРБ, РБ, АБВ и ПФ след среща с премиера Бойко Борисов в парламента.

Те обявиха, че референдумът на "Шоуто на Слави" може все пак да се проведе с президентските избори. Това обаче ще зависи от държавния глава. Управляващите се договориха президентът да решава дали даден референдум да бъде проведен отделно или заедно с предстоящи избори.

Има отстъпки и по отношение на задължителното гласуване. Дерегистрацията на негласувалите няма да става още на след първия вот. Вместо това хората, които не са отишли до урните, ще бъдат заличавани от списъците едва когато не са отишли да гласуват на два последователни национални избора от един вид - например на два вота за президент.

Единствената тема, по която няма пълен консенсус е гласуването зад граница, където беше прието избирателни секции да има само в посолствата и консулствата. Управляващите обявиха, че ще търсят по-балансиран начин за организирането на вота в чужбина. Реформаторите предлагат в преходни и заключителни да бъде записано, че ще може да има до 50 секции извън политическите представителства. Патриотите обаче имат резерви за предложението и обявиха, че си запазват правото да дадат своя идея.

Според РБ това предложение ще реши проблема, защото на последните избори в САЩ секциите са били около 36, а в Англия - 40. 

"Много моля тези, които се упражняват по темата да не правят импровизации. Казал съм го много пъти, ще го кажа за последен път. Целта да се контролират секциите извън посолствата е не да ограничим някого, а да пазим националната сигурност на България.Има фактори, които чрез гласуването в чужбина влияят на политическия живот в у нас. Не се притесняваме от българите в Америка или Европа. притесняваме се от едни хора, които гласуват под диктовка", коментира Каракачанов.

Управляващите все още са единодушни и по консенсусите, които постигнаха миналата седмица - местни коалиции ще има, опцията "не подкрепям никого" няма да надува бариерата от 4% за влизане в парламента, ще се обявяват социологически изследвания по време на предизборната кампания.

Днес на срещата ГЕРБ, РБ, АБВ и ПФ са се разбрали предизборната кампания да остане 30 дни, а не както от партията на Борисов искаха - 21 дни.

"Всички партии и предизборни щабове ще са в правото си кампанията да е 30 или по-малко дни. Колкото те преценят, че е добре", каза Цветанов.

ГЕРБ, РБ, АБВ и ПФ са се разбрали местните коалиции вече няма да имат имена - те ще носят имената на всички партии, които влизат в тях.

"Това е формата и начинът да знаем кои са партиите, които подкрепят и формират тази места коалиция, но да ограничим възможността за тези коропративни политически коалиции, които се създават на местно ниво", обясни Цветанов.

Управляващите са се съгласили и да се работи и по предложенията на РБ за машинно гласуване в повече секции и за машинно преброяване на хартиените бюлетини. Министърът на икономиката Божидар Лукарски ще трябва да провери какви са техническите възможности машинно гласуване да има в 500 и не по-малко секции. Той ще трябва да търси възможност и за въвеждането на машинно преброяване.

От АБВ след срещата обявиха, че са постигнали селите си. Реформаторите пък заявиха, че са доволни от напредъка в разговорите между партиите в управлението.

"Когато се търси единно решение, то може да бъде намерено, стига да има добронамерено отношение", каза след срещата Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

12

Новак

27.04 2016 в 05:48

И какво всъщност ще остане като промяна? Почти нищо. Ще ограничат броя на секциите в Турция до 50. В другите страни и без това са по-малко. Съмнявам се с това да променят влиянието на вота от Турция. Промяната трябваше да бъде отделен избирателен район извън България, но за това не стига дупе.
Така излиза че всичко беше много шум за нищо. Но дали беше случайност, че в апогея на тази шумотевица Горанов някак тихичко обяви желание за промени в пенсионната система в посока събиране на пари в един кюп? И какво ли още е прокарано докато се занимавахме с мними промени, които няма да бъдат направени?
Тиквата приложи пак коронния си номер - вдига шум, после уж се съобразява с народния глас, а през това време събира едни пари. Явно еврофондовете намаляват, парите за джипове, магистрали и други ПР дейности намаляват и трябва да се събират отнякъде. По тази схема не заминаха ли резерва на здравната каса и парите от осигуряването от третия стълб? В началото на мандата се пробваха да вкарат всичко в НОИ и сега пак почват с обходни маневри - ще разклатят доверието в осигурителните дружества чрез внушението, че когато се пенсионираш ако не умреш бързо парите ще свършат и ще изгреят като спасители с нещо от рода - за да сте сигурни дайте парите в НОИ.
Но иначе пуснаха дъвката с избирателния кодекс, в който нищо няма да променят. С две думи - нагли тарикати и глупав мат'рял.

11719

11

Краси

26.04 2016 в 23:17

Нямам думи - първо приемат куп глупости, за да дойде после "кралят слънце", който по конституция и закон няма никаква работа в парламента, освен да дава отговори на депутатски въпроси, и да отмени идиотиите, които подопечните му депутати са натворили.
Е това ако не са идиоти и кретени, не знам кой друг може да се окачестви като такъв.

13685

10

mclaranist

26.04 2016 в 19:24

Пантарей, не си прав. Според мен най-голямата трагедия на прехода се нарича ДС. Знаете ли кое беше най-голямата заблуда. Че бившите номенклатурчици от БКП- Луканов, Младенов и ,,сие" за да излязът ,,чисти" натовариха митичното ДС за огромната вина на прехода и на тоталитарното минало. Само че забравихме, че Конституцията започваше с Чл1.- РЪКОВОДНАТА РОЛЯ НА ПАРТИЯТА. Не на службите, а на партията. Това което ДС правеше, назначенията, полтиките се спускаха от партията. Ако не директно от Живков, от близките му, . И след промените, се получи така, че висшите партийни дейци си измиха ръцете със службите. И така, хем си се ,,премениха като демократи", хем тихомълком си създадоха СДС, натрупаха капиталите, а го отнесеоха службите, агентурата ни и стигнахме до там да нямаме армия, служби, агентура и ДЪРЖАВА.

13685

8

mclaranist

26.04 2016 в 18:41

СПоред мен е време, да повдигнем въпроса, който политиците сами този път сложиха на дневен ред. Говоря за отметката ,,не подкрепям никого". Според мен е време да се подеме кампания ,този отговор да е ВАЛИДЕН. Следователно, ако броят на гласувалите с ,,не подкрепям никого" е по-голям от броя на СПЕЧЕЛИЛАТА изборите партия, то тогава изборите да се считат за не легитимни, а това от своя страна да накара партиите да ПРЕНАРЕДЯТ листите си. Ако на втория тур се получи същото, Президента прави служебен кабинет, а партиите да са принудени да направят конгрес, за нов лидер и ръководство, защото резултатите ще са показателни, че НАРОДА не припознава НИКОЙ" от тях за легитимни. Не е ли време, България да е първата страна с подобен тип изборна система, която да е ЕТАЛОН. И както се казва, това може да привлече и други страни да го направят. ???

18551

7

Нострадамус

26.04 2016 в 14:13

Koлкото повече управляващите се опитват да смачкат референдума, който инициира Слави Трифонов, толкова повече хора вземат решение да гласуват за него. Всяко анти народно решение на Борисов и компания, се обръща срещу тях, като бумеранг...

16008

6

Nik68

26.04 2016 в 13:49

Проба - грешка. Видяха, че се надигат много гласове против и решиха да се съобразят. Само че това става рецидив и не е нужно сега да чакат фанфари и "да живей", а да си налягат парцалите и следващия път да се постараят "действията им да не изпреварват мисълта".

12881

4

Иван55

26.04 2016 в 13:03

"Управляващите се договориха президентът да решава дали даден референдум да бъде проведен отделно или заедно с предстоящи избори." - Едно правомощие по-малко в схемата на дупетатите за самовъзпроизводство.

"опцията "не подкрепям никого" няма да надува бариерата от 4% за влизане в парламента" - Най-после гласовете против всички ще могат да се отделят от случайните невалидни гласувания. Добро.
 
X

Да помогнем на украинските деца!