Борисов и Изборният кодекс в парламента, протест отвън

OFFNews 26 април 2016 в 07:02 2981 0

Днес депутатите заседават извънредно заради промените в Изборния кодекс. 

Единствената точка в дневния ред на Народното събрание е продължението на вече започналото гласуване на второ четене на промените в закона. 

Заседанието ще започне в 11:00 часа и е предвидено да продължи до 19:00 часа, но вероятно ще бъде удължено до по-късно заради бавното темпо, с което се гласува законопроектът.

В 9.00 часа премиерът Бойко Борисов пък ще се срещне с ръководствата на парламентарните групи от управляващото мнозинство заради промените в Изборния кодекс. На срещата са поканени ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ.

Предстои да бъдат разгледани предложения като: да не се обявяват резултати от социологически проучвания по време на предизборна кампания, да няма местни коалиции, опцията "не подкрепям никого" да участва във формирането на бариерата от 4% за влизане в парламента и така да спъва малките партии. Текстовете, които предвиждат тези промени, бяха приети от правната комисия в парламента, но след редица разговори между ГЕРБ, ПФ, АБВ и РБ се очаква да не бъдат подкрепени в зала. Дали обаче наистина ще отпаднат, ще стане ясно в пленарна зала.

Вече бяха приети спорни поправки в изборния закон като отделянето на референдумите от изборите, решението да няма избирателен район в чужбина и задължителното гласуване. В петък депутатите ограничиха още повече избирателите в чужбина, като решиха те да могат да гласуват само в консулства и посолства. 

В социалните мрежи се организира протест от 18,30 часа пред сградата на парламента. На страницата на събитието във фейсбук пише: 

Излизаме на протест срещу приетите промени в Изборния кодекс, за които единствената дума е АРОГАНТНОСТ.
– Правят гласуването задължително
– Отхвърлят район "Чужбина"
– Слагат тежки бариери пред гласуването на сънародниците ни зад граница
– Забраняват провеждането на избори и референдуми заедно
– Бранят статуквото
– Анонсираха, че ще "опраскат" електронното гласуване чрез прибързаното му въвеждане и вероятен дирижиран провал още през тази година.
#ИскамДаГласувам
#стигатрИКове

Припомняме на депутатите, че суверенът ги е изпратил там, където са сега, и всеки опит технически да орежат правомощията му няма да остане без последици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!