Министерство на отбраната ще заменя военни имоти за жилища

Георги А. Ангелов 05 март 2020 в 14:02 3242 1

Министерството на отбраната планира да строи жилища за военнослужещите в големите градове, като преотстъпва право на строеж върху собствени имоти на предприемачи срещу готови апартаменти. Това се разбра от думите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, който бе изслушан от парламента за продажната на имоти с отпаднала необходимост по искане на “Атака”.

Продавани са и давани на общините хубави имоти на които могат да се строят жилища, каза Каракачанов Според неговата идея имотите на МО на които могат да се строят жилища ще се обявят с публична процедура, на нея ще се явяват фирми, които ще наддават с това какъв процент от бъдещите жилища ще бъдат дадени на министерството и до каква степен ще бъдат завършени. Той смята, че поне 25% от застроената площ може бъдат жилища за армията.

Каракачанов даде пример с имот от 54 дка в столичния квартал “Обеля” към бъдещия комплекс можело да се добавят детска градина и училище, тъй като в София има и проблем с детските ясли, който допълнителни намалява мотивацията за започване на работа в армията или преместване на военнослужещи от други места. Само в София 1200 са картотекираните нуждаещи се от жилище, а в цялата страна са 3324.

Министерството на отбраната дава 150 лв на месец за наем на военните. В Ямбол с тях се покрива половината от наема, а в София не може да се покрие и четвърт, каза Каракакачанов. Такива имоти, които са били дадени на община Пловдив вече са върнати на министерствотото, тъй като общината не е направила нищо върху тях. Каракачанов каза, че в София има такива 8-9 имота в София и 6 в Пловдив. В Поморие, където няма нужда от жилища можело да се построи, почивен дом или старчески дом.

Каракачанов посочи, че за първи път министър на отбраната връща имоти на Министерството на отбраната. Изреди и сделките - 56 дка подарени на община Поморие са върнати на министерството, шест имота в Пловдив, почти в центъра, също.


Така че политиката ми като министър на отбраната не е била да продавам, а да съхранявам, каза Каракачанов.

Няма масово продаване на военни имоти с отпаднала необходимост, каза Каракачанов в отговора си на "Атака". Депутатите от бившия му коалиционен партньор обвиняват военния министър, че масово продава военни имоти, които са с отпаднала необходимост, под пазарната им оценка. "Това е изключителна циничност. Следващото може би ще са хора с "отпаднала необходимост". Не може по такъв начин да се отнасяме към държавна собственост, в случая на Българската армия, купена от българския народ", заяви депутатът Десислав Чуколов.


"Ще ви дам една справка, понеже твърдите за много имоти, апетитни имоти. Споменавате острови, полуострови, архипелази, централни апетитни имоти. Бъркате се вероятно с полуостров Крим или Чукотка", отговори му Красимир Каракачанов.

Сделките с военни имоти

За периода 2001 - 2008 г. са продадени общо 392 имота. За периода от 2009 г. до настоящия момент са продадени 196 имота, каза Каракачанов. Той посочи, че през 2017 г. са продадени 10 имота, от които една част са наследени като процедура от служебния и от предишния министър на отбраната.

За 2018 г. със заповед на Каракачанов са открити 10 процедури, но са продадени само два имота, а през 2019 г. са продадени четири имота.

"Общо за тези близо 3 години, откакто аз съм министър, са продадени 16 имота", заяви Каракачанов.

"Сравнителният анализ показва ясно, че по времето, когато аз съм бил министър, няма свръхпродажба на имоти. Напротив, по мое време са продавани най-малко имоти за всяка година поотделно, а и общо като мандат до момента", каза Каракачанов.

"Първото ви обвинение, което тиражирате в медиите, не отговаря на истина, колегите ми подсказват, че всъщност е лъжа - няма масово продаване на имоти с отпаднала необходимост", допълни той.

Министърът обясни, че продажбата на имоти с отпаднала необходимост се извършва по реда на Закона за държавната собственост. Извършва се промяна на първоначалния статут от публична в частна държавна собственост след решение на Министерския съвет, а имотите се продават с наддаване. Върху сделките се осъществява вътрешно- и външноведомствен контрол, каза военният министър.

Той обвини представителите на "Атака", че търсят евтин политически дивидент.


Ако на вас след 15 години в парламента не ви е ясно какво означава имот с отпаднала необходимост, явно българският данъкоплатец 15 години ви е плащал една от най-високите заплати в държавата неоснователно, обърна се Каракачанов към доскорошния си коалиционен партньор Десислав Чуколов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови