Миков: Много от днешните десни политици имат връзка с комунизма

OFFNews 02 февруари 2016 в 09:16 4329 13

Миков: Много от днешните десни политици имат връзка с комунизма

Снимка БГНЕС, архив

БСП няма да подкрепи номинацията на Меглена Кунева за министър на образованието. От левицата смятат, че вицепремиерът няма да се справи с поста. 

Това коментира пред bTV лидерът на БСП Михаил Миков.

"Излишен въпрос е дали БСП ще гласува за Кунева, ние сме опозиция. Още повече, когато има провал на политиката в образованието, смяната на министър не дава нищо", каза той. По думите му личността на Кунева е предмет на противоречие сред самите управляващи. 

Според Миков Меглена Кунева няма да се справи с образованието. "За това има редица обективни предпоставки, да не говорим. че да поемаш такива ресори едновременно е надценяване на човешките възможности", коментира Миков.

На въпрос трябва ли в училище да се учи за жертвите на комунизма и за Народния съд, Миков каза, че всички в Европа, които са колаборирали с фашистките режими, са били наказвани.

"И в Европа е имало такива съдилища. Трябва да се чете обективно. Отечественият фронт организира Народния съд, там участват и земеделци и звенари, не са само комунисти. Никола Петков активно участва във формирането и действието на Народния съд. Може би преди 10 ноември по идеологически съображения се увеличаваше ролята на компартията", смята Миков.

По думите му обаче БСП се е извинявала много пъти и трябва да поприключи с извиненията.

"Сега трябва и други да се извиняват как живее българинът днес, за безработицата, за това как учат децата му..."

Миков коментира и думите на Плевнелиев, както и личността му – баща му е бил апаратчик на партията. Освен това Плевнелиев е бил достатъчно дълго във властта за да критикува, че за 25 години не се е сменил елитът на страната.

"Много от днешните политици, които проповядват дясна идеология, имат връзка с комунизма. Може да си вдигал високо червения байряк – бащите ти, дедите ти – и за една нощ да промениш възгледите си. Това се отнася до морала", коментира той.

Миков обясни и позицията на партията си относно готвения вот на недоверие към правителството.

"В здравеопазването има тежки усложнения. Поканили сме БДЦ, "Атака", всички, които не подкрепят тази политика в здравеопазването. Не само с ДСП сме постигнали съгласие, а и с БДЦ. Сигурно ще има и независими нарони представители, които ще се присъединяват към вота на недоверие (...) Поканили сме парламентарни групи за изготвянето на мотивите, но може и други представители да се присъединят, независими", каза още той.

"У нас има псевдоопозиция – която казва, че е в опозиция, но пък е в управлението. Това е групата на Радан Кънев. Ние тях не сме ги канили", посочи Миков.

Всеки вот на недоверие е да се види кой къде е в политическото пространство – по това се познава, не по приказките, каза още той.

"Управлението в момента изпитва нестабилност, вътрешна. Партиите в управляващата коалиция се позиционират да са с единия крак в управлението, но поглеждат и навън, тъй като участието им в управлението ги натоварва с негативи, които ги вадят от него", обясни Миков.

Попитан дали партията му обсъжда кандидатура за президентските избори, той отвърна, че това ще стане след конгреса през май.

"Има достатъчно време до изборите. Бихме се обединили със всички, които искат промяна на политиката, вкл. и чрез президентската институция", отговори на въпроса относно АБВ.

На въпроса дали той ще остане лидер и след конгреса, Миков каза:

"Има време до конгреса, за мен важното партията е да каже своята дума по курса, по политиката – лява партия с автентичност, почтена с избирателите."

Миков коментира и разходите от 500 млн. лв. за нова система за лични документи: "Постепенно ще видим на кого се плаща, обикновено корпорациите с голям интерес към такива големи поръчки, ще се види."

"България все повече проиграва шанса си да има човек на такава позиция", коментира Миков възможната кандидатура на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. "Явно е, че други страни може да имат интереси да не е българин човекът на тази позиция", смята той.

"Миналото ѝ явно не е проблем, след като тя получи висока оценка като директор на ЮНЕСКО. Проблем е интересът на други държави България да няма кандидатура на този висок пост", смята Миков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!