Местен вот и референдум на 25 октомври, Плевнелиев внесе допитването в НС

Юлиана Ончева Последна промяна на 03 юни 2015 в 17:25 4198 9

Президентът Росен Плевнелиев внесе в парламента предложението за национален референдум по изборни въпроси, който да се проведе заедно с местния вот на 25 октомври. Това съобщиха от Дондуков 2.

След проведени консултации с парламентарно представените политически партии и коалиции държавният глава отново предлага народните представители да вземат решение за насрочване на национален референдум със следните три въпроса:

1. Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?

2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?

3. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

Президентът Росен Плевнелиев счита, че въпросите, които постави преди повече от година пред 42-то Народно събрание, продължават да са актуални и днес. Въпреки активната и широка подкрепа на гражданското общество, изразена чрез събирането на над 500 хиляди подписа, предходният парламент отхвърли искането на гражданите и предложението на президента за провеждане на национален референдум по поставените въпроси .

Президентът счита, че въвеждането на смесена избирателна система съчетава предимствата на мажоритарната и пропорционалната система и намалява техните недостатъци. „Като държавен глава заставам категорично зад многопартийната политическа система, която е едно от най-ценните постижения на нашия преход и в никакъв случай не бива да бъде отричана. Същевременно чрез въвеждане на смесена избирателна система, при която част от депутатите се избират мажоритарно, а останалите се избират с партийни листи, ще запазим партийното многообразие, но ще гласуваме и за личности“, заявява президентът в мотивите си към предложението до народните представители.

По отношение на въпроса дали да бъде въведено задължително гласуване на изборите и националните референдуми президентът Росен Плевнелиев посочва, че при задължително гласуване участие в избори и национални референдуми ще вземат и сънародниците ни, които по една или друга причина са се отчуждили от политическия живот. „Длъжни сме да намерим начин да приобщим към обществено-политическия живот и тях. Колкото повече граждани изразят воля, толкова по-легитимни са изборните резултати и по-стабилни са институциите“, подчертава държавният глава.

Президентът напомня също така, че задължителното гласуване е инструмент, с който ще се противодейства на най-порочните практики – корпоративен, манипулиран или купен вот. „Само като повишим избирателната активност, ще намалим тежестта на контролираните гласове“, категоричен е държавният глава.

Във връзка с въпроса дали да бъде въведена възможност за гласуване дистанционно по електронен път на изборите и референдумите, президентът се обръща с призив за въвеждане на дистанционно електронно гласуване при съобразяване с изискванията на Конституцията. „Този начин на гласуване ще доведе до по-висока избирателна активност и повече хора ще се чувстват политически представени. Над 1,5 милиона наши сънародници зад граница, както и много граждани в страната, които не са безразлични какво ще е бъдещето на родината ни, ще могат много по-лесно да участват в избори и референдуми“, мотивира се държавният глава.

„Убеден съм, че ако избирателите кажат „да“ на електронното дистанционно гласуване, може да бъде намерено законодателно решение, което да гарантира тайната на вота, изразяването на лична воля и свободен избор. Ясно е, че това изисква време и не може да стане от днес за утре, но произнесат ли се гражданите в полза на електронното дистанционно гласуване, ще сме длъжни да работим, за да го въведем“, посочва президентът в мотивите си.

Държавният глава счита, че няма по-силен инструмент от референдума, с който да бъде повишено доверието на гражданите. „Използването на пряката демокрация е доказателство, че политиците служат на народа. Вярвам, че при добра регламентация и организация, този най-мощен инструмент на пряката демокрация може да направи политическата среда в страната далеч по-устойчива и стабилна“, подчертава още президентът Росен Плевнелиев.

В мотивите си държавният глава отбелязва, че общественото очакване е референдумите да се превърнат в работещ инструмент за решаване на основни принципни положения. „Инициирайки допитване до народа, искрено се надявам да дадем път на референдумите и за в бъдеще, защото от всеки един от нас зависи да бъде активен, да има мнение и позиция как да подобрим демокрацията в България. Отговорност на народните представители е да създадат работещи законодателни решения след произнасянето на суверена“, заявява държавният глава.

„Произвеждането на референдума е единственият механизъм, след който можем да имаме задължително решение, обвързващо политиците. Това е средство за постигане на истинска и устойчива демокрация. Нека чуем позицията на суверена по тези въпроси и да го направим така, че да спестим средства, които плащаме чрез данъците си, като проведем националния референдум заедно с редовните местни избори“, апелира още президентът Росен Плевнелиев.

По повод внесеното в Народното събрание предложение президентът Росен Плевнелиев ще направи обръщение към народа, което ще бъде излъчено от Българската национална телевизия и Българското национално радио преди централната емисия на БНТ в 20.00 часа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.06 2015 в 11:34

Малко въпроси към президента:
- Мажоритарно гласуване има и сега, откъде го измислихте въпроса за този вид гласуване?
- Емигрантите не могат да гласуват в този референдум, понеже няма изборни секции в чужбина за местни избори /така е по закон/; как ще дадат в такъв случай мнението си по въпросите, когато няма къде да го сторят?
- В референдума трябва да присъства и въпрос за партийните субсидии – искат ли хората да има такива, при положение, че те идват от държавния бюджет, т.е. от нашите джобове?
- Какъв е смисълът на този референдум и не е ли просто плосък ПР ход на президентството – парадиране с фалшива демокрация?

03.06 2015 в 23:04

Освен това мажоритарен "елемент" в "партийна листа" е вече игран кючек. Сори, ама пропорционалното преразпределение на процентен принцип, при зикрити врати, неясен ("сорс" принцип по който работи софтуера-абе формула за преразпределяне),липса на възможност за ПРОВЕРКА (и то от случайно лице), ЗВУЧИ като "Вервайте ми".

03.06 2015 в 21:59

Изключително важно е да се направи по законов път актуализация на избирателните списъци в двa aспекта:
1. Изчистване (чрез пререгистрация) на избирателните списъци от мъртви души;
2. Изчистване (чрез документ за начално образование) на избирателните списъци от неграмотни гласоподаватели.
Питам ви, как може да направи поименен избор лице, което не може да чете и пише ? След като началното образование е задължително за всички граждани, тези, които не са изпълнили това задължение, фактически се самолишават от възможността да разчитат и посочват имена и писмено да отговарят на въпроси при избори ! Освен ако се наруши тайната на вота или от това право се възползва друг вместо тях !!!

03.06 2015 в 21:53

Абе защо наистина хората, които са напуснали доброволно Родината (и вероятно вямат намерение никога да се завърнат) и от доста години превивават извън границите на страната, (и не плащат никакви данъци у нас) трябвало да имат право да гласуват?

И защо неграмотни лицата дори без начално образование, коите нито знаята да четат и пишат, нито да говорят на прабвилен БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, също трябвало да имат право да гласуват?

Защо да не се въведе разумен ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНЗ (завършено средно образование) и минимално ИЗИСКВАНЕ ЗА УСЕДНАЛОСТ (примерно 3 месеца) за изборите? Как мислите?

03.06 2015 в 21:28

До 4:
Ми защо да не дадем право и на коренното население на Папуа-Нова Гвинея да гласува как да живеем пие тук?

Струва ми се че имат също толкова право,колкото и "българите", които са избягали от тук и си живеят на друго място.

03.06 2015 в 19:13

Принципно ДА, но дяволът е в детайлите. Мажоритарният елемент, както беше уреден в предишния закон, реално даваше още 30-40 депутата на най-голямата партия, тоест внасяше една доста голяма доза несправедливост в изборния резултат. Сегашният избирателен закон уреди добре нещата с преференциалните квоти, но даде дефекти, защото влязоха и "непредвидени". Иначе другите две съм твърдо ЗА, особено за електронното гласуване и особено, ако то даде възможност на българите зад граница да гласуват.

03.06 2015 в 18:52

Eми така и така ще има референдум, защо не включат и въпроси "ДА" И "НЕ" за напускане или оставане в ЕС и НАТО? Така ще имаме наистина "задължително решение, обвързващо политиците".

Сега е ясно, че хората имат колебание дали имаме някаква РЕАЛНА ПОЛЗА от подобно членство. Нека политиците чуят гласа на народа и по тези въпроси, а не да ги предрешават без да имат изричен мандат за това.

Дори Великобритания вече се готви да проведе референдум против оставането в ЕС. Защо тук политиците не използват този инструмент, за да престанат съмненията в т.нар. "евроатлантически избор"?

03.06 2015 в 17:56

Три пъти "ДА" на президентското предложение за национален референдум по изборни въпроси !
И ощe нещо, много важно - актуализация на Избирателния закон в двa aспекта:
1. Изчистване (чрез пререгистрация) на избирателните списъци от мъртви души;
2. Изчистване (чрез документ за образователен ценз) на избирателните списъци от неграмотни гласоподаватели.

03.06 2015 в 17:37

Усетиха че хората вече не искат да гласуват за едни и същи боклуци и взимат мерки.