Манолова обяви, че ще даде на КС неограниченото частно финансиране на партиите

OFFNews 20 юни 2019 в 18:12 2176 0

Омбудсманът Мая Манолова призова народните представители да не приемат промените за неограничено частно финансиране на политическите партии. 

Промените бяха приети днес от бюджетната комисия на второ четене и утре те ще бъдат разгледани в Народното събрание. Предложението беше внесено от ДПС.

Мая Манолова е категорична, че новите текстове противоречат на конституционни принципи и разпоредби и арогантно легализират интересите на олигархията за сметка на правата на гражданите и политическия плурализъм. 

Манолова предупреди, че ако промените бъдат приети от парламента, тя „незабавно и без колебание“ ще сезира Конституционния съд заради погазване на принципите на демократичната и правова държава и на политическия плурализъм.

Манолова изпра до депутатите отворено писмо:

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА

НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Обръщам се към Вас, за да заявя категоричното си несъгласие с предвидените изменения в нормативната уредба, уреждаща финансирането на политическите партии, с които се допуска неограничено частно
финансиране на политическите партии и безвъзмездно ползване на държавни и общински помещения за осъществяване на тяхната дейност.

В същото време, макар и безкрайно закъсняло като реакция, подкрепям предложението за намаляване на партийната субсидия от 11 лв. на 1 лв. за действително получен глас. Този въпрос беше решен с волята на
суверена на референдума още през 2016 г., когато 2 516 791 гласоподаватели отговориха с „Да“ на въпроса „Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?“. Но това не означава, че гражданите са подкрепили т.нар. отворено финансиране на политическите субекти.

Промените, с които се въвежда неограничено бизнес финансиране на политическите партии, са грубо нарушаване на демократичните принципи и връщане на стари уредби, които бяха отменени като мярка за премахване на възможностите за зависимост на политическите субекти от частни интереси.

Нахлуването на корпоративни интереси в полето на политиката е брутално погазване на изконни демократични ценности. Арогантното легализиране на интересите на олигархията е за сметка на  гражданите и техните права. Това е удар в сърцето на демокрацията и отстъпление от най-голямото й постижение - принципа за политическия плурализъм, който гражданите отвоюваха още в първите години на прехода. И заплаха пред функционирането на многопартийната система у нас.

Промените за частното финансиране на партиите не са подложени на обществено обсъждане, а са направени в краткото време между първо и второ гласуване на измененията в Закона за държавния бюджет на Република България, което е абсолютно пренебрегване на мнението на гражданското общество по въпроса за партийното финансиране.

Липсата на открит и задълбочен дебат по направените предложения е предпоставка за приемане на разпоредби, които са в пълно противоречие с направените препоръки за усъвършенстване на законовата уредба в Доклада за оценка на България „Прозрачност при финансиране на политическите партии“, приет от GRECO (Група държави срещу корупцията) по време на 48-та й пленарна сесия (Страсбург, 27 септември - 1 октомври 2010 г.). В доклада се посочва, че „отсъствието на принципна забрана за получаване на дарения на юридически лица е сериозен проблем" и се препоръчва на българските власти:
- „…да се въведе изрична и последователна правна рамка относно забраната за дарения от юридически лица в контекста на финансирането на дейността на политическите партии и предизборните кампании……..“.

Тази, както и други препоръки, свързани с финансирането на политическите партии и предизборните кампании са въведени в изборното законодателство при неговото кодифициране през 2011 г. и през 2014 г., за което е дадена положителна оценка от GRECO в доклада от 10 октомври 2014 г. за изпълнение на препоръките от страна на България. Вместо законодателят да е последователен в тази посока сме изправени пред заплахата от сериозно отстъпление и връщане назад. В момента има забрана партиите да получават средства от юридически лица, а за даренията от физически лица има ограничение - до 10 000 лв. за една година. Предвиденото премахване на тези ограничения може да доведе до безлимитно „наддаване“ в партийното финансиране, което изцяло подменя целта на промените за ограничаване лукса на партийните централи.

Изразявам увереност, че ще предприемете необходимите действия за запазване на демократичните принципи във финансирането и функционирането на партиите и няма да допуснете приемането на
законови разпоредби, които ще създадат предпоставки за подчиняване на партиите на бизнеса.

В случай, че приемете този корпоративен модел за финансиране на политическите партии, с предоставените ми от Основния закон правомощия незабавно и без колебание ще сезирам Конституционния съд за установяване на противоконституционност на приетите разпоредби като
противоречащи на принципите на правовата и демократична държава и на политическия плурализъм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови