Мая остава фаворит, Фандъкова скъсява дистанцията

Владимир Йончев Последна промяна на 05 октомври 2019 в 09:12 16462 9

Мая Манолова продължава да е фаворит в битката за кмет на София, Йорданка Фандъкова обаче скъсява дистанцията между тях, сочат данните от второто социологическо проучване на Маркет ЛИНКС по поръчка на OFFNews.

На първи тур 25% от всички имащи право на глас софиянци биха подкрепили Манолова, с по-малко от една десета разлика плътно зад нея е Йорданка Фандъкова. 

Ножицата се отваря повече, ако се смятат само тези, които заявяват, че със сигурност ще гласуват. Там Манолова събира 32%, а Фандъкова - 28%.

Категорично трети - без изгледи да стигне на балотаж, но и без изгледи да бъде задминат, е кандидатът на Демократична България арх. Борислав Игнатов. Сред всички, които имат право на глас, той събира малко над 9%. Доста по-добър обаче е резултатът на база заявилите, че със сигурност ще гласуват. Сред тях Игнатов получава подкрепа от 15%, което означава висока степен на мобилизация на потенциалния му електорат.

Четвъртото място е на кантар между Ангел Джамбазки (ВМРО) и Борис Бонев (План за София), като Джамбазки има лека преднина.

Десислава Иванчева остава далеч назад, като резултатът й стремглаво пада в сравнение с предишното проучване и се движи около 1%.

Всички останали кандидати, взети заедно, събират между 1-2% общо.

Втори тур

Маркет ЛИНКС са тествали 3 сценария за балотажа. При най-вероятният - балотаж между Манолова и Фандъкова, доскорошният омбудсман има предмство. На база всички избиратели Манолова има 33% срещу 32 на Фандъкова. На база твърдо решилите да гласуват, разликата е значително по-голяма - 45% на 33% в полза на Манолова.

Ако Борислав Игнатов достигне до втори тур, което към момента изглежда малко вероятно, той по-скоро би загубил с голяма разлика. Срещу Мая Манолова с 32 на 20 на база всички гласуващи и 42 на 29 на база твърдо решилите да гласуват. А срещу Фандъкова с 34 на 19 на база всички гласуващи и 38 на 30 на база твърдо решилите да гласуват.

Общински съвет

ГЕРБ със сигурност са първа политическа сила в столицата, но няма да имат пълно мнозинство в общинския съвет, а вероятно и ще останат далеч от него.

На база всички гласуващи ГЕРБ събира 22% срещу 14 на БСП, 13 на Демократична България, 5 на ВМРО, 3 на Воля. Листата на десните партии, които подкрепиха Мая Манолова, събира около 2%.

Ако се пресмятат данните само за твърдо решилите да гласуват, към момента нагласите са: ГЕРБ 30%, БСП 20% и Демократична България също 20%, с което показва потенциал за втора политическа сила в СОС.

Жените харесват Мая, мъжете - Фандъкова

В демографския профил на гласоподавателите, прави впечатление, че Мая Манолова е доста по-харесвана от жените, докато мъжете в по-висока степен декларират предпочитание към досегашния кмет.

Мая Манолова води в два от трите софийски района, Фандъкова печели само в 24 МИР, но именно там е най-силната концентрация на избиратели на Демократична България и техният вот вероятно би имал решаващо значение.

В числата на Маркет ЛИНКС има индикатори, по които може да се коментира откъде Фандъкова, която спечели миналите избори на първи тур в София, губи гласове и откъде Манолова набира ресурс. Макар ГЕРБ да продължава да е основният източник на електорат за Фандъкова, изглежда, че доверието е започнало да ерозира - 13% от гласоподавателите на ГЕРБ с различна степен на категоричност предпочитат София да има нов кмет. Силно отрицателни обаче са нагласите в Демократична България - 88% от симпатизантите им изразяват предпочитания столицата да бъде управлявана от нов кмет.

В същото време Мая Манолова събира разнообразна по политически симпатии подкрепа. По-малко от половината от тези, които ще гласуват за нея, са електорат на БСП. Толкова гласове тя събира от хора, които ще гласуват за други партийни листи, като има и известна подкрепа сред привърженици на ГЕРБ. Манолова събира гласове също и от симпатизанти на Демократична България и ВМРО.

Избирателната активност остава сравнително висока, макар, че се забелязват тенденции за спад. Към момента 48% от софиянци казват, че със сигурност ще гласуват, а 31% - че вероятно ще гласуват. Поради проблемите с избирателните списъци е трудно да се даде точна прогноза за активността в изборния ден, но се очаква повече софиянци да гласуват в сравнение с 2015.

--------------

Изследването на Маркет ЛИНКС е представително за София и проведено между 24 и 30 септември, чрез смесен метод на регистрация – пряко-лично интервю и онлайн анкета. Респондентите са подбрани по случаен принцип чрез квотна матрица по пол и възраст. Размерът на извадката е 862 души (18+ години)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3431

9

zuljin

22.10 2019 в 22:34

С толкова новозаселени селяндури в София, нищо чудно отново МИЛИЦИОНЕРСКАТА пача да стане кмет. Те си я харесват, както и баце си харесват... Простак с простака се разбира.

14751

8

Нострадамус

05.10 2019 в 20:26

Ако отново изберем хрисимата, смирена Крадла на ГЕРБ, това ще бъде израз на върховно падение на личността ни!

2095

7

evmav

05.10 2019 в 18:16


Дб, краДА България, Карпузи, до края на кампанията ще си покажат истинската боя, не че не се знае де ;)))

2015

6

Аз ще гласувам за човека отговарящ на критериите за кмет,а
имено за професионалиста арх. Борислав Игнатов.Изучавал
1."Градоустройство улици и градско движение"
2.Мостове. 3.Тунели 4.Колектори 5.Корекции на реки 6.Пътища
7.Аеро писти 8.Паркова архитектура 9.Подземен и надземен
кадастър 10.Въжени линии 11.Метрополитени и други
съпътствуващи дисциплини.
Камбанарията от която гледа е в пъти по-висока от тази от
която гледат двете споменати по-гори.
Само специалисти ще спасят София !!!

10223

5

Чичо ви

05.10 2019 в 12:19

“...мъжете харесват Фандъкова.”

Стига бе, верно??? Вие луди ли стеее....

3431

4

zuljin

05.10 2019 в 12:06

Абе по-добре Манолова, пред лицето на калинковщината, корупцията и милиционерщината - Фандъкова.

8139

3

iliyapopov

05.10 2019 в 11:06

Софиянците съвсем се спихнаха щом залагат на Манолова! Освен приказки тя е и инжекция за БСП! А за кмитица не става - само с приказки не става!

3431

2

zuljin

05.10 2019 в 10:37

Ако знаете каква калинковщина цари в бившето училище ръководено от Фандъкова - "втора немска"... Роднина, милиционер, роднина, милиционер...
Това е дългогодишна "работа" от нейна страна... А представяте ли си какво е в ръководството на столицата след два мандата?

2534

1

Общинар

05.10 2019 в 10:13

Ако Фандъкова още веднъж прати Т.Биков да я представлява, като вчера в Панорама, ще загуби катастрофално! Може и до балотаж да не стигне. Тя изобщо води ли кампания?Как може да прати този НЕКОМПЕТЕНТЕН човек да ръси общи приказки? Другите го разбиха.