Мая Манолова ще сезира Конституционния съд, ако няма електронно гласуване

OFFNews 26 ноември 2018 в 16:11 5914 2

Ще сезирам Конституционния съд, защото наистина това е посегателство изобщо върху основни принципи на законодателния процес за публичност, прозрачност, за защита правата на гражданите, за предвидимост, за възможности за обществено обсъждане, за информиране на гражданите какво правят основни държавни институции.

Това заяви омбудсманът Мая Манолова на дискусията "За или против машинното и дистанционното електронно гласуване", организирана от "Движение България на гражданите", която идва след предложения от ГЕРБ и ОП законопроект за промени в Изборния кодекс, предвиждащ отлагането на машинното и електронното гласуване.  

На дискусията присъстваха представители от политическо обединение "Демократична България", ПП "Български земеделски народен съюз", международната организация за борба с корупцията "Прозрачност без граници", доставчикът на удостоверени услуги "Информационно обслужване" АД и др. 

Според защитника на народа депутатите имат интерес да възпрепятстват електронното гласуване, защото то ще доведе до повече гласове от чужбина, които не могат да бъдат "предвидени или манипулирани". Тя заяви, че няма как да има дискусия "за" или "против" обаче, тъй като суверенът вече се е произнесъл на референдума през 2015 г. 

"Така че какво мислим ние, какво мислят отделни експерти, институции, омбудсман, Министерски съвет, депутати, експерти, ЦИК - няма никакво значение, защото суверенът вече се е произнесъл. Вече имаше дебат в Парламента и съответните промени бяха направени в Изборния кодекс. Само че държавите институции, които трябваше да изпълнят закона и да приведат в изпълнение това решение, в лицето на ЦИК и Министерски съвет, вече трета година са в нарушение на закона."

Тя обвини ЦИК, че не е провела експериментално електронно гласуване по-рано тази година на частичните избори, и цитира забавената електронна идентификация като друго оправдание за бездействието. Тя трябваше да стане факт от 1 януари 2018, но беше отложена за 1 януари 2019. 

"ЦИК оправдаваше своето бездействие и нарушението на закона по отношение на електронното гласуване с наличието на един общ проект между Агенцията за електронно управление и ЦИК за няколко стотин хиляди лева. Тези евро пари трябваше да бъдат използвани за въвеждане на електронното гласуване. Ако се върви към отмяна на е-вота, защо са похарчили няколко стотин хиляди евро пари? И какво се случи с този проект?"

Омбудсманът се оплака, че Висшият административен съд вече 3 години след местните избори не се е произнесъл по подадени от нея сигнали за нарушения в избирателните секции, за които получила информация от българските граждани от цялата страна. 

В отговор на обвиненията, представителят на ЦИК Иво Ивков призова за градивна критика и помоли да се спре с обидните квалификации по адрес на комисията.

"Като ние оплюваме и обиждаме ЦИК като институция, ние няма да станем нито по-умни, нито по-големи експерти. И ако на Слави Трифонов и на неговата чалгаджийска дружинка им отива да ползват обидни изрази, защото ние също сме хора и аз не мога когато работя по 12 часа на ден и се опитваме да произведем честни и свободни избори, да слушам как съм родоотстъпник и рецидивист и т.н. Ако на тях им отива, то на омбудсмана - не."

Той също така оправда нерешителността на комисията като заяви, че тя не може да знае "на кой парламент в кое мнозинство какво ще му хрумне". Ивков също така защити Административния съд, като каза, че по време на избори се произнасят денонощно.

"Работят и другите институции, не е само омбудсманът в България - просто не вдигат толкова много шум."

Председателят на ДБГ Димитър Делчев пък добави, че от ЦИК цели 9 пъти са искали 50 милиона лева от Министерски съвет за въвеждане на машинното и дистанционно гласуване, но искането не било удовлетворено. 

Според представителите на партията демокрацията се лекува с повече демокрация, а машинното и електронното гласуване са повече демокрация. Делчев допълни, че е задължение на управляващото мнозинство да изчисти изборите - няма как извънпарламентарните сили или омбудсманът да го направят. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

26.11 2018 в 16:25

Дай България и Май Манолова се събрали, за да вдигнат малко шум покрай себе си, говорейки за неща, които не разбират.