КСНС реши: Изборите ще са между 28 септември и 12 октомври

OFFNews Последна промяна на 17 юни 2014 в 13:35 16955 17

Членовете на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) не се обединиха около дата за предсрочните избори. 

След заседанието стана ясно, че е постигната договорка изборите да се проведат в периода 28 септември-12 октомври 2014 година. 

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че участниците в КСНС се обединили около идеята за "плавен преход" и предстоящи консултации за точната дата на изборите.

"Необходимо е достатъчно време за подготовка на изборите, за да не поставим под съмнение тяхната легитимност и резултати", каза президентът Росен Плевнелиев. По думите му: "Датата на изборите би следвало да зависи не от тънки политически сметки, а от интереса на гражданите". 

По време на заседанието на КСНС президентът е заявил, че политиците трябва да успокоят нацията. "Готов съм да бъда част от решението за дата за предсрочни избори, но то зависи от мандатоносителя и от управляващата коалиция", е заявил президентът.

В изявлението на президента след заседанието на КСНС се казва:

Парламентарно представените политически сили, членове на Консултативния съвет за национална сигурност, обсъдиха актуалната политическа обстановка в страната и като отчитат, че изборите за Европейски парламент не дадоха допълнителна сила и легитимност на правителството за провеждане на дълбоки и цялостни реформи, като отчитат, че наред с това европейските избори не зададоха ясна алтернатива, се обединиха за необходимостта от плавен преход към политическа стабилност и за нуждата от провеждане на политически консултации за постигане на съгласие за:

1. Датата на предсрочни парламентарни избори в периода от 28 септември до 12 октомври 2014 г.;

2. Определяне на приоритетни задачи на парламента и на изпълнителната власт;

3. Ускоряване на процеса на финализиране на Споразумението за партньорство на Република България, очертаващо помощта от европейските структурни фондове за периода 2014-2020 г.;

4. Определяне на ясни принципи и правила за номиниране на българския еврокомисар;

5. Създаване на гаранции за провеждане на честни и свободни избори.

Позволете ми да благодаря на членовете на Консултативния съвет за национална сигурност за изключително коректния и добронамерен диалог, дебат, който имахме, за конструктивния и национално отговорен подход.

Вярвам, че днес взетото решение на Консултативния съвет за национална сигурност е една важна стъпка към стабилност и ясна перспектива пред държавата.

Пред журналисти лидерът на "Атака" Волен Сидеров обясни, че е взето решение правителството да подаде оставка едва след като бъде определена точна дата на изборите. Това щяло да стане след допълнителни политически консултации между парламентарните и извънпарламентарните политически сили. 

На излизане от президентството премиерът Пламен Орешарски беше освиркан от протестиращите, които се бяха събрали пред сградата от сутринта. Следван от министри от кабинета си, премиерът се упъти към сградата на Министерски съвет пеша. Протестиращи направиха опит да пресрещнат Орешарски, но не успяха заради поставените там метални заграждения.

Протестиращите се опитаха да блокират движението на пл. „Кн. Александър I”, но не успяха отново. Те скандираха оставка и свиреха със свирки.

Докато лидерът на ПП „Атака” Волен Сидеров даваше изявления пред медиите, симпатизантите на партията обкръжиха пространството през Президентството и скандираха „Атака победа”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.06 2014 в 21:21

Не е уместно Правителството на България, да се запъва, като глист и да не отиде в Канала, където му е мястото!!!Усмивка

Ще поживеем, ще видим, но след като паразитирането е официална и елитна форма на живот в България, следователно днес Глистите в нея са на почит и с перспективи?!Усмивка Усмивка Усмивка

Ще живеете в интересни времена, Прости Българи, и вие, Паразити - сами се наредихте на Пързалката!!!Усмивка Усмивка Усмивка

17.06 2014 в 19:15

Ще има избори докато не получи мнозинство някоя партия. Всяка коалиция от сега нататък е гибелна за участниците в нея. Акционерните дружества познати на обществото като партии ще се опитат да вкарат максимално калинки в новият парламент всяка поотделно както и преди. Още 45 дни БКП ще ни се сторят като години.

17.06 2014 в 17:49

Нищо не е решено, след като няма оставка. Комуноидната мафия се окопава. Задкулисието иска да остави впечатлението, че то определя дали, кога и как ще се провеждат избори, дали ще има оставка и пр.
Протестът и изборите за ЕП решиха съдбата на тази криминална власт, не някой си Станишев, нито Тиквов , нито Доган ! ЕК със спирането на Южен поток само ни предпазва от нови и излишни катаклизми.

17.06 2014 в 14:57

Докога? Има ли Конституция тази държава? Има ли закони? Събрали се и се договорили? Кой ви оторизира да се договаряте сладури. В качеството си на какви и по кой закон се събрахте да се договаряте? Национални предатели сте всички. Волен въобще и да не си помисля да измъква дивиденти. И той с тях, а на вратата на критикар ще ми се прави.

17.06 2014 в 14:35

страната е като след война без да е имало война.Тези идиоти крадливи са по - страшни от война , ураган, наводнение и всякакво друго природно бедствие.

17.06 2014 в 14:31

Атака са национални предатели!

17.06 2014 в 14:27

Комунизма си отива, бавно, но си отива!

Този път не може да се пипа леко, по европейски.
Когато си имаш работа с дявола не можеш да му се молиш и да да бъдеш толерантен.
Когато риеш тор от обора, не си слагаш бялите ръкавици.
Когато изпразваш септичната яма не го правиш с чаена лъжичка.

Трябва да се настъпи яко и мащабно, по всички фронтове, да се удари мафията за да се пркърши гръбнакът на червените безродници, ДС, олигарсите.

Докато хора като Моника Опорната Точка не влязат в затвора промени няма да има.

17.06 2014 в 14:08

Искам незабавна ОСТАВКА! Твърде дълго продължава гаврата.

17.06 2014 в 14:05

Атака за каква победа са скандирали, като до вчера подкрепяха турско-червения кабинет? Да заминават за мАсква тия курви и да си харчат рублите там, мръсни национални предатели!

17.06 2014 в 14:03

5 октомври нали бе уроди мръсни?! Да може да гласуват джагалите с рейсовете от Турция, като дойдат на гости уж за Курбан Байрама и обиколят няколко десетки секции! Мама ви продажна, пак угодихте на ДПС.