Кристалина Георгиева обеща нулева толерантност за измамите с европари (обновена)

ОFFNews Последна промяна на 02 октомври 2014 в 07:00 2293 10

Избиране на европейски прокурор и нулева толерантност за измамите с европейски средства. Това обеща по време на изслушването си пред Европейския парламент кандидатът за еврокомисар по данъчната политика и човешките ресурси Кристалина Георгиева.

Измамите с европейски средства са посегателство не само срещу всяка държава в ЕС, но и срещу целия европейски проект. Затова трябва да заложим на нулева толерантност, за да се сложи край на кражбата на европейски средства, посочи Георгиева, като предложи и избирането на европейски прокурор за целта. 

Прозрачността е най-добрият начин, по който можем да защитим парите си от злоупотреба. Дори да има голяма корупция, този подход показва добри резултати. Институциите в ЕС са прозрачни, но трябва да намерим начин да покажем тази прозрачност, затова едно от първите неща, които ще направя е, това информацията да стане по-достъпна, коментира Георгиева.

Трябва да се проследи какво постигаме с всяко изразходвано евро – как помагаме на нашите икономики, има ли достатъчно добър контрол, защитени ли са тези средства от измами, допълни тя.

В отговор на въпрос за измами в кръговете на Европейска служба за борба с измамите (ОЛАФ) Кристалина Георгиева заяви, че Службата трябва да остане независима и затова не възнамерява да се меси в работата й. Ще внимавам много какви са моите компетенции, защото ако не защитаваме независимостта на ОЛАФ, ще сме в много лоша позиция.

Кристалина Георгиева обясни, че е необходима актуализация на бюджета на ЕС. Няма как да направим бюджет за 7 години и да не се върнем, за да го променим, тъй като живеем в много динамичен свят.

В рамките на бюджета е много важно да разчитаме на резултатите, а не на предварително заложеното в бюджета, да се види как се изпълняват предварително зададените норми и след това да се намалят грешките, да се наложи ефективен контрол и да се обясняват по-добре правилата, за да бъдат разбрани. Няма как правилата да бъдат изпълнявани, ако не са разбрани преди това, коментира Георгиева. 

Един от основните приоритети според Георгиева е изплащане на задълженията от 23 млрд. евро, които има ЕС.

По думите й трябва да се набляга на работата по проекти с множествени задачи и ползи, за да станат по този начин по-ефективни. 

Като друг свой приоритет Кристалина Георгиева посочи равенството между половете, като обеща до края на своя мандат да има 40% жени на средни и високи позиции в ЕК. 

Сред приоритетите си Георгиева посочи и промените в климата. 

Аз съм убедена, от професионална гледна точка и на база на опита си като комисар, че промени в климата има и борбата срещу тези промени е една от най-важните борби, с които трябва да се заемем, коментира тя. 

По повод проблема с незаконните имигранти в ЕС Георгиева коментира, че е важно да се разбере каква е целта на идването на тези имигранти в Европа и да се концентрираме върху това, което се случва в страните, от които идват те. Смятам, че работата на политиците е да работят за предотвратяването на конфликти и разрешаването на конфликти. Трябва да се погрижим и за това какво да се прави с хората, които вече са в Европа.

На въпрос за причините да бъде избрана за зам.-председател на ЕК Георгиева отговори, че една от основните причини е нейната независимост от политически партии. 

Доказала съм, че съм независима и не вземам нареждания от никого. Вземам присърце интереса на хората и работя много усърдно, подчерта тя. 

Очаквам тези 5 години да работим съвместно. В мое лице ще имате партньор. Искам да изпратя послание евродепутатите – да изразя благодарност, не само защото ми отделихте от вашето време, но и защото в нашето общуване днес оставам с впечатлението, че това, което ни обединява, е, че можем да направим нещо повече за Европа и европейските граждани. Гледам на себе си като служител на гражданите и работя най-добре с отворено сърце и отворен ум.

Кристалина Георгиева отговори на 44 въпроса на трите комисии – бюджетна комисия, комисия за бюджетен контрол и правна комисия. Георгиева отговори писмено на предварително зададени въпроси, като обеща писмени отговори и на част от въпросите, които й бяха зададени в залата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.10 2014 в 11:25

Добре де като е толкова печена ,с какво помогна на България и Българите толкова време от както. Е там?Май само си лапка заплатката и се мазни като всички наши тъпаци тук ! За мене е една мазна тиква,и нищо печено не видях,а я наблюдавам от много време ! Изобщо? Всички пратени там са "наредени" гюведжари,и нищо повече...

02.10 2014 в 20:10

Гледах я по тв Европа. Забележителна е тази жена. Знания, самочувствие, хъс! Браво!

02.10 2014 в 18:00

Тоя боклук беше казал, че ще оправи прираста на България с емигрантите!!!

02.10 2014 в 16:40

Това е като разпит на един диригент от целия симфоничен оркестър.
Примерно, обоиста пита: защо като аз свиря горно "ла", цигулките ми звучат като долно "ре"?
Диригентът трябва да знае всеки един инструмент не само как звучи, но и как си взаимодействат всички звучения едно с друго и като общо.
Всяка глупост, която би изплескала е равна на политическа смърт.

Естествено, тъпакът Емо И. едва ли знае какво е обой и вижда само махането с пръчицата, като един герой на Алеко.

02.10 2014 в 16:39

Кристалина е машина. Радва ме.

02.10 2014 в 16:15

И какво от това, че се справила с изпитването. Доказа само, че умее да говори, не доказва, че умее и да работи. последното ще го видим, ако стане. Така ги избират и председателите по селските кооперации - "Многу убау говори!". И да, естествено е да обещае, че ще е безкомпромисна срещу измамите, какво друго да каже. Не върви да да мънка, че ще ги пуска от време на време. Обаче това пък би било новина.

02.10 2014 в 15:58

Не, сгреших.
Тя не е печена, тя е мноого печена.
Мисли адски бързо и точно, направо не е за вярване.
Отбива всички мрънкания от всички страни, обаче без да засегне никого.
Те ѝ задават въпроси като за господ, някои дори доста измислени и нарочно гадни, но се оправя жената. :)

02.10 2014 в 15:22

И там е пълно с червеногъзляци, зеленогъзляци и нарочно и задават въпроси, на които няма как да отговори задоволително за всички.
Адски трудно е това, защото се гледа под лупа всичко и после смръдливи маи манолови ще дуднат.

Но тя е наистина печена, Кристалина де. :)

02.10 2014 в 15:07

Тая (Кристалина) ги разби.
Не съм и сънувал толкова силно представяне от тая жена.

02.10 2014 в 14:54

Мдаааа,
една обикновена българска жена,
изправила се пред половината свят да говори, баси...
Изключително яка!