Кристалина Георгиева може да помогне за намаляване на измамите с евросредства

OFFNews 11 септември 2014 в 20:58 3746 2

Даниел Митов

Постът на Кристалина Георгиева е Европейската комисия може да ни помогне за намаляването на измамите в усвояването на пари от европесйки фондове. Това заяви пред bTV външният министър Даниел Митов.

Георгиева ще се грижи за съставянето и договарянето ана бюджета на ЕС и за службата за борба с измамите ОЛАФ. Тя ще може да помогне да бъдат променени механизмите за контрол в България, заради които в момента губим пари и възможности, подчерта Митов.

Избирането на Кристалина Георгиева за зам.-председател на ЕК е неин личен успех и признание за страхотната й работа в предишната ЕК. В същото време обаче е успех на българските власти, застанали зад кандидатурата й. Доказахме, че когато българските институции са обединени, нещата могат да се случват, посочи Митов.

По повод Визия 2020, в чийто първоначален вариант Русия беше обявена за заплаха за България, министърът обясни, че в служебното правителство няма конфликт.

Не е вярно, че сме се уплашили от това изречение. Кризите и опасностите трябваше да се дефинират по друг начин и да се отбележи ясно, че опасностите идват от конфликта в Украйна, коментира Даниел Митов.

Ситуацията в Украйна създава опасност за енергийните доставки за България. Опасността е достатъчно голяма, за да се обърне сериозно внимание. Не можем да се надяваме, че няма да има проблем, трябва да адресираме рисковете, обясни министърът, като допълни, че България трябва да е нащрек и за опасности извън газовите доставки.

По повод ситуацията в Ирак Даниел Митов коментира, че България ще изпрати оборудване, за да помогне за борбата срещу „Ислямска държава“.

На въпроса няма ли тази помощ да превърне България в мишена Митов посочи, че по-голям за страната ни би бил рискът „Ислямска държава“ да продължи да съществува.

Ние сме мишена – всички, които имат различно мислене от бойците им вече са мишени. Това са главорези, които не зачитат никакви права – всеки за тях е враг. Много от техните бойци имат европейски паспорти, което е много голяма опасност, подчерта външният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!