Кристалина Георгиева: Задачата ми е да помогна на България

OFFNews Последна промяна на 11 септември 2014 в 08:56 3805 9

Кристалина Георгиева

Снимка Flickr/Европейска комисия

Кристалина Георгиева

"Имам задължението да направя така, че парите на Европа да работят по-добре за българска икономиката, и за европейците. Специално проблемът за България не е бил недостиг на пари от Европа, а недоусвояване. За следващия програмен период имаме 16 млрд. евро. Моят задача е да помогна на България по най-добрия начин да ги усвои, с най-добрия резултат."

Това заяви новоизбраният зам.-председател на Европейската комисия и еврокомисар с ресор "Бюджет и човешки ресурси" Кристалина Георгиева в интевю за БНТ.

Георгиева ще отговаря за бюджета на Комисията - 140 милиарда евро, и за контрола върху разходването му. На нейно подчинение ще са и около 30 000 служители в двете генерални дирекции, за които ще отговаря - "Бюджет" и "Човешки ресурси и безопасност". Георгиева ще координира и работата на всички еврокомисари.

"Направих много за България, когато започнах работата си като еврокомисар. Тогава висяха парите за "Дунав мост 2". Предложих на Комисията да обединим българската и румънската част на моста и така го спасихме", сподели Геогриева.

Тя коментира и обсъждането на името й сред кандидатите за върховен представител на ЕС и обясни, че от първия й разговор с номинирания от Европейския съвет за председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е станало ясно, че ще поеме този ресор и ще има вицепрезидентска титла, а няма да бъде върховен представител.

"Не е ставало въпрос за върховен представител", категорична бе Георгиева.

Тя обаче подчерта: "Имахме куража да влезем в състезанието за върховен представител. Според мен това е добре за България - да покажем, че имаме самочувствие като нация. Това помага за по-добро позициониране на страната ни, когато се разпределят ресурсите. Да пожелаем в следващата комисия председателят да е българин”, каза още Кристалина Георгиева.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.09 2014 в 22:05

Ами айдееее бре действайте.Народа няма нито сили,нито търпение да чака повече.Умориха се от чакане на спасители.

11.09 2014 в 14:06

Права е Боряна Бонева за Сталинка, че е само един "обигран бюрократ", обаче никак не от "международна", а единствено от БАЛКАНСКА величина.

И освен това сред тия "бивши министри, бивши комисари, бивши незнамкакво си" нещо има подозрително много бивши комунета и отприски на ЧЕРВЕНАТА НОМЕНКЛАТУРА, като тая лелка с червената коса и бисерната огърлица.

Интересно колко ли струва тая бисерна огърлица, май е от най-скъпите, не ми се вярва да е имитация. Вероятно равностойност пенсиите поне на 10-ина обезлюдени български села. Усмивката не я коментирав изобщо, щото народа го е казал най-добре: "Хили се като *ювендия". Омерзен съм.

11.09 2014 в 11:50

Всички обещават и после нищо не става,а да видим и с тази !!!!!

11.09 2014 в 10:56

другарке георгиева, аман от помощници като вас! нали щяхте за бедствията да помагате? нали щяхте да давате цитирам "значителна помощ" заради бежанците? подхвърлихте ни като на просяци едни 10 млн. евра!

11.09 2014 в 10:41

Пълни глупости,поредният екземпляр от политическата гилдия с гръмки фрази и обещания а реалността си е една и съща. За мен това е една лъжкиня , която се стреми да остане в Евро Парламента само и само да си запази приличните доходи.

11.09 2014 в 10:40

офф нищо лично, но нищо умно не казваш. Станишев е избран от български избиратели, лоши или добър така са решили неговите избиратели. А това с шоуто- е направо тъпо от гледна точка на сериозната част на политиката. Ама защо се захващам да отговарям и аз не разбирам, но понякога ме дразнат недомислиците, казани със самочувствие. Хайде със здраве и до тук.

11.09 2014 в 10:22

Боряна бих се притеснил ако ЕК стане шоу за откриване на таланти. Проблема който имаш в предвид е заточението на попаднали в национален план политици в Евро институциите. Станишев е нашият принос. Лошото е, че много такива боклуци намират подслон във Федералното ни управление (да знам още не си казваме федерална република Европа)

11.09 2014 в 10:11

Кристалина Георгиева е класически случай на добре обигран бюрократ от международна величина и опит. Това че ще помага на България си е смешка. И тя и ние знаем че не е поставена сд такама цел. Вярно че отговорността й ще бъде непропорционално тежка спрямо всяка една страна. Измамите у нас са едно, в Германия друго, а данъчната система в страните на ЕС си има особености и последици. Но да ни пуска такива евтини парчета означава едно-знае и обича да се харесва на всички. Освен друго има и подходящ за това мимико-жестикуларен талант. Това което обаче прави впечатление за новата еврокомисия е служебния възход на националните бюрокрации в персонално измерение. Бивши министри, бивши комисари, бивши незнамкакво си. А това говори че вътре в ЕС има едно замръзване и вкостяване.

11.09 2014 в 09:50

Браво! Слава бога освен отрепките Станишев и Бареков пращам и смислен човек в Европа. Ония двама некадърници..... срам.

А ако я бутнем след 5 години за председател на Е наистина ще е голямо достижение. Аз съм убеден, че поне половината граждани на ЕС не знаят, че България е членка на Е въобще, вероятно ни мислят за бивша Югославска република