Кристалина Георгиева: Задачата ми е да помогна на България

OFFNews 11 септември 2014 в 08:56 4487 9

Кристалина Георгиева

Снимка Flickr/Европейска комисия

Кристалина Георгиева

"Имам задължението да направя така, че парите на Европа да работят по-добре за българска икономиката, и за европейците. Специално проблемът за България не е бил недостиг на пари от Европа, а недоусвояване. За следващия програмен период имаме 16 млрд. евро. Моят задача е да помогна на България по най-добрия начин да ги усвои, с най-добрия резултат."

Това заяви новоизбраният зам.-председател на Европейската комисия и еврокомисар с ресор "Бюджет и човешки ресурси" Кристалина Георгиева в интевю за БНТ.

Георгиева ще отговаря за бюджета на Комисията - 140 милиарда евро, и за контрола върху разходването му. На нейно подчинение ще са и около 30 000 служители в двете генерални дирекции, за които ще отговаря - "Бюджет" и "Човешки ресурси и безопасност". Георгиева ще координира и работата на всички еврокомисари.

"Направих много за България, когато започнах работата си като еврокомисар. Тогава висяха парите за "Дунав мост 2". Предложих на Комисията да обединим българската и румънската част на моста и така го спасихме", сподели Геогриева.

Тя коментира и обсъждането на името й сред кандидатите за върховен представител на ЕС и обясни, че от първия й разговор с номинирания от Европейския съвет за председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е станало ясно, че ще поеме този ресор и ще има вицепрезидентска титла, а няма да бъде върховен представител.

"Не е ставало въпрос за върховен представител", категорична бе Георгиева.

Тя обаче подчерта: "Имахме куража да влезем в състезанието за върховен представител. Според мен това е добре за България - да покажем, че имаме самочувствие като нация. Това помага за по-добро позициониране на страната ни, когато се разпределят ресурсите. Да пожелаем в следващата комисия председателят да е българин”, каза още Кристалина Георгиева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!