Костинброд 2: ГЕРБ, ДПС и ИТН видяха измама в нещо, което всъщност гарантира честността на изборите

Алармират, че зам.-министър снимал кода на машините. "Кодът няма влияние върху изборния процес", заяви министърът на електронното управление Александър Йоловски

Ружа Райчева, Юлиана Ончева 27 октомври 2023 в 12:53 10844 15

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова

Афера "Костинброд 2" - този път не с хартиените бюлетини, а с машините - се разигра два дни преди местните избори.

ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ" обявиха шумно в парламента, че са изслушали доклад на ДАНС, който твърди, че зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е копирал кодовете за машините за гласуване, като е заснел с телефона си процеса по неговото генериране. 

За това първо съобщи председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. Той обяви, че е дошъл доклад от ДАНС, в който пише, че на 25 октомври, два дни след като ЦИК генерира хеш код за защита на машините, зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е снимал цялата информация на личния си телефон и я е качил на флашка. 

Думите му бяха повторени от ГЕРБ. Председателят на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова каза, че не може да си обясни отсъствието на ПП-ДБ, "Възраждане" и БСП. По думите ѝ за пръв път в историята на България мандатоносителят, с помощта на опозицията, бламира извънредно заседание на парламента, на което би трябвало да подкрепи закон, внесен от управляван от него Министерски съвет.

Засега няма потвърждение от ДАНС за такъв доклад. 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов също е бил на председателския съвет. Той каза, че трябва да излезе решение на ЦИК, с което машинното гласуване да се обяви за невъзможно.

Независимият депутат Радостин Василев каза, че е възможно да се стигне до отмяна на изборите в неделя. Той обяви скандала за безпрецедентен. 

ДПС на свой ред поиска отмяна на машинното гласуване. "Това е нечувано", каза зам.-председателят на групата на ДПС Делян Пеевски. По думите му зам.-министърът може да направи една "голяма ала-бала в държавата". Според него се е видяло, че процесът на гласуване няма да е прозрачен. Той също каза, че е възможно да бъдат отменени изборите.

В 13 часа ще има среща в парламента с ЦИК и най-висшите представителите на институциите. 

МС извънредно: Кодът няма влияние върху изборния процес

Кодът няма влияние върху изборния процес, заяви министърът на електронното управление Александър Йоловски на извънреден брифинг. Той добави, че е упълномощил зам.-министър Михаил Стойнов да изпълнява функциите, свързани с машинното гласуване. Машините отпечатват разписка, която удостоверява как е гласувал гласоподавателят, и тези разписки отиват в ЦИК, поясни Йоловски.

На 20 октомври експерти на ЦИК и в присъствието на представители на Сиела са извършили в контролирана среда довереното изграждане на софтуера, който се инсталира в машините. Присъствали са представители на 4 парламентарни партии. Тогава е генериран и хешкод - криптографски ключ, като отново са присъствали политици и журналисти. Кодът се генерира през паролите на трима членове на ЦИК. На 23 октомври партиите са получили кода на машините, обясни Йоловски.

Кодът се генерира публично

Иронията е, че именно публичното генериране на кода гарантира честността на машинния вот. На неговото генериране по традиция се канят всички партии, всички участници в изборите, медии, граждани. ДБ например от години призовава за публикуване на кода и настояваше партиите, неправителствените организации и учените ще имат пълен достъп до изходния код от софтуера на машините за гласуване, както повелява Изборният кодекс.

Малко по-късно, в пост във фейсбук, Слави Трифонов заяви, че кодът бил повторно генериран на 25 октомври. 

Корнелия Нинова коментира на свой ред, че БСП отдавна се съмняват в пазенето на вота в машините. Тя заяви, че очакват ЦИК да вземат своето решение как да се действа оттук нататък. Според нея обаче не е приемливо да се местят изборите. Тя заяви, че те трябва да се поведат.

Очаквайте подробности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3251

15

динозавър

29.10 2023 в 18:15

Да се разпуска ДАНС. Да се провери дали умишлено са излъгали за хеш кода или поради невежество (както Тошко Африкански, напр.) Впрочем ако е поради невежество да се потърси отговорност на този, който е назначил невежи хора. За провалянето на изборите да се сезира прокуратурата.

8769

14

flatko

27.10 2023 в 21:15

Май е време Магнитски да заиграе по главата на Буци.

9347

13

Анализи

27.10 2023 в 19:04

ДАНС има ИТ експерти да коментира. Ясно е, че това не може да влияе на резултата. Интересно защо ГЕРБ и ДПС подхващат с охота тая глупост. Каква е целта. Да бъдат заставени да кажат .

788

12

jorj

27.10 2023 в 18:32

Ченгеджийницата пак се задейства! Задейства се защото народа регулярно доказва простотията си и се хваща на ченгеджийските въдици! А рибарите са все ибрикчии на московята!

4038

11

Moirae

27.10 2023 в 15:42

С каква готовност, каква пламенност и въодушевление всичките тези партии едновременно подемат написаното в доклад на ДАНС. Вдигат за знаме нещо излязло от службата, която се грижи за руската национална сигурност в България. В последния ден преди изборите.

14469

10

случайно прочетох

27.10 2023 в 15:33

Снимка 2, кърти мивки! Браво на фотографа! Уловил е цялата тъпота на Тошко и безнадежност на кюфтенцето в ляво (не му знам името).
То бива да си неук, ама чак пък толкова!

-1650

9

ob1

27.10 2023 в 14:54

Рашисткото кире долу, как промяна в код ти променя напечатания от принтера глас, който виждаш преди да пуснеш в кутията при другите хартишки?
Какво изобщо значи хеш наясно ли си? И как се хакват машини, които нямат никаква връзка с мрежа? Отиваш едновременно до всичките ли? Тикви ГРОБ-аджийски....

12078

8

edin slep

27.10 2023 в 13:49

Е, щом светата троица ГЕРБ, ДПС/ИТН и Копейките крякат за нещо, то е ясна работата.

Техните избиратели са човекоподобни, така че нищо чудно да им повярват на глупостите. Те вярват че: земята е плоска, следят ги с 5G мрежите, ваксинират ги за да им изменят ДНК-то, пръскат ги със самолети, никой не е стъпвал на Луната, по време на социализма бяхме водеща световна икономика, нищо че се борехме да купим бучка сирене. На това, че публичното е нещото с което ще ги излъжат ли няма да повярват?

75

7

230 млрд баксов

27.10 2023 в 13:46

Хора трябва да се излиза на улицата!!!!!!!!

Ибрикчиите на доган отменят изборите ! ! !

2400

6

Кирето

27.10 2023 в 13:38

"Мили ми галфончета,

Ако му е трябвал хеш-а на зам. министъра, следа като е публичен два дни преди сличката и се предоставя от избирателната комисия, за чий му е на зам министъра да повтаря процедурата?
Може би иде реч за нов хеш, а не за този който публично е бил предоставен от ЦИК?
А кога имаме нов хеш, а разбирачи? Когато има промяна в машинките!

Айде да имаме цялата картинка, преди да хейтим безрасъдно?
За това, за да се изясни всичко и най-вече в предвид явните доста обоснавани предположения за манипулации - най-добре е да бъде арестуван зам министъра и да се изясни!
Не лош план, ако имахме доверие по принцип в правоохранителните ни органи!

Тошко просто е наивник в това онтошение, доверявайки се на право-охранителните ни органи!
А глупак е по скоро първосигналния хейтър!"
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика