Атанасова: За пръв път в историята мандатоносител бламира с опозицията заседание за свой закон

ПП-ДБ, "Възраждане" и БСП вече заявиха, че няма да се явят на извънредното заседание на Народното събрание

Ружа Райчева 27 октомври 2023 в 00:41 2762 2

Десислава Атанасова

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Десислава Атанасова

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова реагира на заявките на "Продължаваме промяната - Демократична България", "Възраждане" и БСП, че няма да се явят на днешното извънредно заседание на Народното събрание. 

В публикация на официалната си страница във Фейсбук Атанасова пише, че за пръв път в историята на България мандатоносителят, с помощта на опозицията, бламира извънредно заседание на парламента, на което би трябвало да подкрепи закон, внесен от управляван от него Министерски съвет.

По-рано днес от БСП се присъединиха към "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и "Възраждане", като обявиха, че утре няма да се явят на извънредното заседание на Народното събрание. Така кворумът ще пропадне. Според ПП-ДБ, "Възраждане" и БСП провеждането на извънредно заседание би отклонило вниманието от местния вот в неделя. 

Заседанието е насрочено за 12 часа днес по искане на ГЕРБ и ДПС с цел преодоляване на президентското вето върху последните промени в Закона за енергетиката. Промените регламентират пълната либерализация на пазара за ток на едро до 2026 г. Според президента Радев това би довело до скок на цените и затова наложи вето. 

Същевременно обаче ГЕРБ и ДПС настояват да се приеме механизъм за взимане на пари за компенсации за цените на горивата от свръхпечалбите на рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас". Според тях така ще могат да се отпускат по 73 ст. на литър гориво като компенсаторна мярка за потребителите. 

Издърпаха килимчето под ГЕРБ и ДПС: Утре в парламента няма да има кворум

Тъй като общият сбор депутати на ПП-ДБ, "Възраждане" и БСП е 123, днес почти със сигурност няма да има парламентарно заседание заради липсата на кворум.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки