Комисията за Изборен кодекс избра Обществен съвет

Александра Маркарян 13 януари 2014 в 15:41 6417 7

Мая Манолова
Мая Манолова

След 90-минутно заседание Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс най-накрая гласува своите работни правила и състав на Обществения съвет, който ще действа заедно с депутатите.

Предложения за членове на Обществения съвет се приемаха до 10 януари, петък. В крайна сметка депутатите гласуваха единодушно следния състав:
Ангел Славчев (Сдружение "Граждански контрол"), Антоанета Лозенска (СЕМ), Анюта Качева (БНР), Божидар Томалевски (Асоциация на българите по света), Бойко Василев (БНТ), Валери Димитров (професор, Сметната палата), Владимир Брезоев (Сдружение "Активни българи в гражданската държавата), Гриша Камбуров (Български медиен съюз), Даниел Пейчев (Българска асоциация по изборни системи), Димитър Димитров (СУ), Емилия Друмева (професор от Граждански борд за прозрачни и свободни избори), Ивайло Цонев (Европейско общество за защита на човешките права), Иван Гетов (ГРАО), Ивелина Алексиева (Институт за модерна политика), Ирина Абаджиева Репуц (Инициативен комитет), Йорданка Бачева (Сдружение "Нова алтернатива"), Лазарина Бонева (Институт за социална интеграция), Лилия Христова (Националното сдружение на общините в Република България), Мехти Меликов (АБРО), Михаил Константинов (професор, експерт по изборно законодателство), Михаил Мирчев (Гражданска инициатива за свободни и демократични избори), Таня Цанева - (ГИЗДИ), Пройчо Караиванов (Българско сдружение за честни избори и граждански права), Ренета Николова (Сдружение "Клуб журналисти срещу корупцията"), Светослав Николов (Граждански комитет "Равни пред закона"), София Янчева (Национална асоциация на секретарите на общини), Стефан Манов (Временни обществени съвети на българитев чужбина), Стоил Стоилов (експерт по изборно законодателство), Хараламби Анчев (експерт по изборно законодателство).

Председател на Обществения съвет ще бъде Емилия Друмева, а за зам.-председатели са избрани Михаил Мирчев и Димитър Димитров.
Повече от час депутатите нищиха вътрешните правила, които ще действат в комисията.

Четин Казак от ДПС предложи в правилника да бъдат разграничени два типа заседания - в които Общественият съвет ще учасвтва активно и такива, в които ще участва само ръководството на Съвета.

"Ако не разграничим заседанията, в които могат да се изказват членове на Обществения съвет, от заседанията, в които народните представители ще могат да обсъждат и да гласуват в някакъв оптимален порядък текстовете, няма да можем да се справим с поставените срокове. Нямам нищо против широкото обществено участие, но трябва да намерим баланс. От чисто процедурно времеви порядък вие въведете същия механизъм, когато всеки от членовете на Обществения съвет има възможност да се изказва по всеки текст, няма да се справим", посочи Казак.

В крайна сметка предложението му не бе прието.

60-минутните обсъждания предизвикаха възмущението на видната контрапротестираща Нина Гергова, която също присъстваше на заседанието. С назидателен тон и на висок глас тя се обърна към Цецка Цачева от ГЕРБ, която представи най-много възражения по изборните правила.

"20 минути в началото се дебатираше нещо, което е абсолютно несъществено. Много се радвам, че много депутати има в тази комисия, но ако сте следили всичките заседания, в които Мая Манолова обсъждаше Изборния кодекс, в началото наистина беше говорилня, но после работата беше нормална. Кой има интерес гражданските организации да не участват? Вече един час се загуби време за несъществени организации. На вас, може би, ви плащат, но гражданските организации тук са безплатно, напълно доброволно, за да правят нещо полезно за държавата, а вие се дърляте на политическа основа. Много ви моля конструктивно да се работи, айде стига с тея говорилни", призова Гергова.

Думите й предизвикаха ответна реакция от Цецка Цачева:

"Разбираме, че членовете на комисията участваме в говорилня, работим не по темата, губим времето на представителите на гражданското общество, които са експерти. Ако това е така, кажете го ясно, ние можем още сега да прекратим членството си в тази комисия", обърна се Цачева към Мая Манолова, но социалистката не отговори на провокацията.

Острият тон на Гергова разсърди не само Цачева, но и социалистката Татяна Буруджиева, която направи забележка на контрапротестиращата:

"Трябва, все пак, да обръщаме внимание и на начина, по който казваме нещата. Нямам против да чуем и най-лошите неща, но нека да обръщаме внимание и на начина, по който ги казваме. Редно е взаимно да се уважаваме. Можеше по такъв начин да бъде направено предложението, без да затъваме в обвинения, а не с подобен тон да се води нещо, което дори не е диалог."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови