Кирил Петков отново от НС: При ескалация на кризата с Москва, газовите доставки ще са застрашени

Ясно заявяваме несъгласие с незаконното анексиране на Крим и дестабилизацията в Източна Украйна.

Йорданка Веселинова Последна промяна на 21 януари 2022 в 21:37 5834 3

Ясно заявяваме несъгласие с незаконното анексиране на Крим и дестабилизацията в Източна Украйна. Това е ясната позиция на нашето правителство, заяви премиерът Кирил Петков по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос относно позицията на България в рамките на колективната система за сигурност и отбраната на НАТО и Европейския съюз.

Премиерът изтъкна, че България последователно изразява подкрепа за усилието на намирането на мирен изход от кризата с Украйна при зачитането на принципите на суверенитет, единство и териториална цялост на страната в рамките на международно признатите граници. Премиерът каза, че всяка държава има суверенно право да решава собственото си бъдеще и външнополитическата си ориентация. По думите на Петков този принцип лежи в основата на международното право.

При ескалация на кризата с Моска, газовите доставки ще са застрашени, заяви премиерът Кирил Петков по време на второто си изслушване за деня в пленарна зала. Той се върна в НС за редовния парламентарен контрол, който днес се превърна в нощен и започна в 20:30 часа.

Малко след контрола, той обяви пред журналисти, че се връща в Министерски съвет за извънредна среща с министъра на отбраната Стефан Янев. Премиерът обясни, че при евентуално развитие на конфликта и той излезе извън контрол и бъдат наложени ответни икономически санкции, то доставките на руски газ за България ще са застрашени. 

Петков съобщи, че във връзка с тази възможност той вече е разговарял с енергийния министър, който го е уверил, че електроенергията ще може да компенсира част от липсата на газ.

За Русия и Украйна

В отговор на въпрос на Христо Гаджев министър-председателят обяви, че разполагането на сили на НАТО на източната граница на Украйна е контрапродуктивно преди изчерпването на всички дипломатически механизми за деескалация на напрежението между Русия и Украйна. 

Той отново заяви, че България е суверенна държава и трети държави не могат да се месят във вътрешната и външната ни политика. Петков отново потвърди, че анексирането на Крим е незаконно, както и че тази позиция на кабинета остава. 

Петков коментира, че в момента няма решение на МС за разполагане на испански военни сили в страната. Той увери, че кабинетът ще уведоми НС ако има промяна в това решение. Думите му са по повод появилата се вчера информация, че Испания може да изпрати изтребители в Румъния и България.

Изказването му започна с думите на Иван Ченчев от БСП, който поздрави премиера, който от встъпването си в длъжност е бил повече пъти на изслушване в НС от предшественика си от последното редовно правителство - Бойко Борисов.

Състоянието на язовирите

Румен Христов от ГЕРБ-СДС попита премиера за състоянието на язовирите и по-конкретно за състоянието на язовир "Огоста". Петков повтори, че в страната има 35 опасни язовира, от които са ремонтирани само 10, но въпреки това не са в експлоатация.

Язовир "Огоста", който е вторият по големина в страната, не застрашава директно живота и здравето на хората, но има редица проблеми, включително и просмукване на вода. Той бе категоричен, че кабинетът не може да си позволи да се изчака още една зима, защото това би било животозастрашаващо. Той обеща, че ремонтът не може да се бави, както и че правителството не може да си позволи да ремонтира рисковите язовири един по един.

Младежките политики

В отговор на въпрос на Христо Гаджев Петков заяви, че основен приоритет на правителството ще бъде борбата срещу младежката престъпност.

Освен това той съобщи, че е започнала работата по учредяването на съвместен комитет между Министерството на младежта и спорта и Министерството на образованието.

Премиерът заяви още, че правителството си е поставило целта да построи 20 центъра за младежко развитие. Част от парите за изграждането им ще бъде от средствата по Плана за възстановяване и устойчивост.

Северна Македония

Петков отново коментира и визитата си в Скопие и изрази задоволство, че след нея ще последва и реална работа на петте съвместни комисии. Той заяви, че всяка седмица ще заседава поне една, както и че всяка от комисиите трябва да има поне по едно заседание месечно.

Петков обвини медиите, че се включват в популяризирането на езика на омразата. Той призова журналистите да влязат в консктруктивния тон, а не да се фокусират върху проблемите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23323

2

Стефан

22.01 2022 в 03:29

При ескалация на кризата с Москва, ще спрат Нефтохима в Бургас. Ще се окаже, че в България никой няма да воюва с руснаците, понеже който е учен да стреля по хора или е дядка, или не ги има за враг. А който се прави на натовски пич - или е също пенсионер, или привидение от интернета. И няма кой да стреля.
Изтрезней, хлапе! Войната е лоша работа, не е бакалницата, в която си продавал никому ненужни прахчета.
Обяви неутралитет, или ще стане беля.
Не прави глупости. Ти си путка, а аз съм от пехотата. Не бива, вервай ми.