Къщи за гости ще връщат 10 млн. лева субсидия, Борисов поиска виновните да се дават веднага на прокурор

OFFNews 30 април 2019 в 12:40 9385 8

Снимка БГНЕС

Къщи за гости, които не се използват по предназначение, ще трябва да връщат 10 млн. лева субсидия. Това стана ясно от думите на земеделския министър Румен Порожанов по време на заседанието на Министерския съвет. 

В стария Програмен период 2007-2013 г. има направени 746 къщи за гости, които са в населени места, определени в Програмата за развитие на селските райони, одобрени от Комисията и в нея не се включват по-големите курорти. Основният проблем на къщите за гости е използването по предназначение на част от тях. Това е тема, която ние имаме с Комисията от доста време - още от 2016 година. Още тогава се появи първият скандален случай на преподавател от Пловдивския университет, който си имаше къща за гости в района и по време на мисията на Комисията се установи, че реално не се използваше по предназначение, обяснява Порожанов.

Оттогава са засилени проверките на Фонд „Земеделие“ като от минималния 1 процент риск-анализът е на 5 процента. През 2016 г. всички къщи за гости бяха качени на страницата на Фонд „Земеделие“, на Разплащателната агенция, с ясното съзнание, първо да могат да се ползват от гражданите и второ, тези, които, не се използват по предназначение да могат да се подават сигнали и да бъдат проверявани, допълни той.

Проверка на всички къщи за гости у нас, строени с европари, беше разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров. Повод за проверката станаха публикации за свекъра на Елена Йончева, водач на листата на БСП за евроизборите, както и къща за гости на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, който получи и обвинение.

До момента са проверени над 110 къщи за гости, или това са близо 18 процента от къщите за гости, като са наложени санкции за над 10 милиона лева за възстановяване, като над 9 милиона са за пълно възстановяване на субсидията за над 32 къщи. Останалите са финансови корекции за непълно изпълнение на бизнес-плана, казва още Порожанов, става ясно от стенограмата от заседанието.

Допустимата субсидия за къща за гости е до 200 000 евро.

"Проблемът определено е, че има недобросъвестни бенефициенти. Да, те са направени, те са изпълнени съгласно проектите и изискванията, в конкретни случаи, където има зони „Натура“, там след като има решение на общината за строеж – това значи попада в урбанизираната територия и няма проблем за строителството. Това, което в момента активизираме, разбира се, по линията на Разплащателна агенция – да бъдат проверени всички къщи за гости, независимо от това дали е изтекъл мониторинговия период или не е изтекъл мониторинговия период. Ще бъде проверяван мониторинговият период и там, където се установи, че не е изпълнен бизнес-плана, не са използвани по предназначение, отново ще се пристъпи към предявяване на сумата за възстановяване", посочва земеделският министър.

"Проверките извършват и полицията, и прокуратурата, и НАП, защото от една страна тази Програма е била, както всичко добре измислена – да подпомага туризма, да подпомага там, където не е имало бази - извън големите курорти, селския туризъм, религиозен туризъм, тези, които обичат екстремни спортове да ги използват. Много от къщите, разбира се, се използват по предназначение, но за съжаление винаги се намира някой, който да опорочи Програмата и затова към днешната дата ние новата Програма не я отваряме. Проверяват се всички къщи. Разпоредил съм и бизнес-плановете да им проверят, защото по бизнес-план те трябва да имат определен брой нощувки, дали са спазени или не", казва в отговор премиерът Бойко Борисов.

Той настоява всички виновни да се уволняват и да се дават на прокурор.

Има ли виновни - да се уволняват и да се дават на прокурор веднага. Безкомпромисно! Аз нито съм ходил в апартаменти, нито в къщи за гости, нито има как да знам. Плащаме, и то добри заплати на контролни органи, които всичко това е трябвало да установят или вече да са приключили конфискацията. Безкомпромисно!, допълва Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15414

8

Hihi1981

01.05 2019 в 09:11

Значи накрая на проверката чакаме 100 000 000 лв.Къде ще бъдат вложени???Аз за един приятел питам!!!

17156

7

aviatora

30.04 2019 в 17:36

Боко сикаджийски, тия пари сте ги раздавали само на ваши хора,Порожонов да каже на любаловниците си колко им е дал.

20696

6

Новак

30.04 2019 в 17:12

Дали ще проверяват “хотелите” построени по САПАРД? Май не, че там ще нагазят неявния коалиционен партньор и ще се прецака стабилността.
Но това си е чисто стреляне в тъмното та белким падне нещо, което да отклони вниманието от Апартаментите - я бъдещ свекър на Йончева, я някаква далаверка на Валерката. Е така, каквото излезе все е по-добре отколкото да дъвчат Цв.Цв по цял ден.

6774

4

ЛАФЪРДИЕВ

30.04 2019 в 15:35

2010-та год. - при министъркинин МИРКО МЪРШЕВ фирма "Парк Велика" ООД получава финансиране по ЕВРОпроект..
Любимата на ПП ГРОБ лай..метка ПИК в статия от АВГУСТ 2018-та г. съобщава - "Йончева с тайна сватба!"
Та по гражданския кодекс до АВГУСТ 2018-та Йончева не е снаха на фирма "Парк Велика" ООД..
А сега гърбоидчетата да си видят кво и докога са писали за Йончева като приятелка на Станишко...
И да си отговорят - чий министъркинин бе МИРКО МЪРШЕВ.. И дали той би приел ходатайство от приятелката на Станишко.. За нечие преференциално финансиране..

6774

3

ЛАФЪРДИЕВ

30.04 2019 в 15:31

За програмния период 2014 - 2020-та год. ЕС, ЕК и т.н. ни "отпуснаха" 9 милиарда евро НА ХАРТИЯ...
Пък по отчетите на ГОРАНЧОВОТО МИНИСТЕРСТВО от 2014-та та досега сме „усвоили“ 1,9 милиарда евро..
Но сме внесли 2,1 милиарда евро като вноска..
Всеки момент ЕС, ЕК и т.н. ще пуснат забраната за НОВИ европроекти.. А до 2020 ще плащат само за завършване на почнатите.. Демек - ша си останем ДОНОР на ЕС, ЕК и т.н.

НО!!! Както казва Цвъки ЦЕЦЕРОНА:
„Силното и стабилно управление на правителството на Бойко Борисов осигурява европейски фондове””…

А МАТРЯЛА МУ ПРИГЛАСЯ - "И сутрешния изгрев на слънцето…"

10571

2

Hissarion

30.04 2019 в 15:10

Качили са списък за периода 2007-2013 г., т.е. от първия етап на далавертаа. Къде обаче е списъка за втория етап - от 2013 насам?

3910

1

Georgi Gracata

30.04 2019 в 13:59

Това си е чиста предизборна агитация,ако това се случи за ГЕРБ няма да има кой да гласува.Нали на кражба продажба се крепи вече 10 години?Затворите няма да ги поберат.