Караджов: Oт благородна завист ГЕРБ няма да подкрепят проектобюджета на МРРБ

Г-н Караджов, изглежда Вие сте на най-желания стол в държавата, заяви Настимир Ананиев

Ружа Райчева 08 февруари 2022 в 15:41 2391 0

Снимка OFFNews

Сигурен съм, че колегите от ГЕРБ няма да подкрепят бюджета от благородна завист, защото такова нещо не е имало досега, заяви министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов преди гласуването на първо четене на проектобюджета за 2022 г. в ресорната комисия. 

Парламентарната комисия за регионална политика, благоустройство и местно самоуправление прие на първо четене проектобюджета на Министерски съвет за 2022 г. "За" гласуваха 11 народни представители, 4 "против", 2 "въздържал се". 

"Предвидени са общи приходи в размер на 837 243 000 лева. В разходната част 2 564 184 000 лева – развити в най-едри пера, това са 238 174 900 лева за общоведомствени разходи за персонал, издръжка и други текущи разходи. Общо 2 326 009 100 лева са предвидени за административни разходи. Включена е поддръжка на републиканската пътна мрежа – текущ ремонт и поддръжка. В това влиза и новото строителство на дълготрайни материални активи – 571 милиона", каза министърът при представянето на проектобюджета.

Таванът на максимални разходи е 6 108 280 412 лева. 

"В материалите на народните представители в комисията сумата е 2 700 000 000 лева – това се дължи на недоразумение между регионалното и финансовото министерство. Бюджетната рамка е за 3 години, защото правенето на толкова много процедури всяка година ще постави на риск процеса. Втората причина е, че нито една фирма, нова фирма, няма да може да влезе в отбора на т. нар. "абонирани фирми", които редовно си поддържат определени области. Третата причина е, че изчислихме, че предстоят някъде към 360 процедури по Закона за обществени поръчки (ЗОП)."

По думите му досега не са провеждани толкова много обществени поръчки. 

Халил Летифов заяви, че от ДПС ще подкрепят предложения бюджет, но не смята, че регионалната комисия е мястото, където да се оправдават "властовите записки по коалиционното споразумение".

Според друг бивш регионален министър на ГЕРБ - Петя Аврамова - прогнозата за растеж на БВП от 4,8%, очаквана от финансовото министерство, е твърде оптимистична.

"Няма как да подкрепим това, което е предвидено в държавния бюджет и заемите, които са предвидени за 2022 г. Това значи, че през 2024 г. ще стигнем почти 30% от БВП размер на държавния дълг. Не наблюдаваме в този сектор сериозни реформи", смята Аврамова.

Мегаструктура да обедини Агенцията по вписванията, по кадастъра и ГРАО

По време на обсъждането на законопроекта стана ясно, че в проектобюджета за 2022 г. са включени преходни заключителни разпоредби, с които се правят изменения, свързани със структурни реформи в изпълнителната власт. Една от тях е създаването на Държавна агенция по вписванията, в която да се слеят Агенцията по вписванията, Агенцията по кадастъра, дирекция ГРАО в МРРБ. Народните представители от опозицията се обявиха категорично против това. Според Елена Гунчева от "Възраждане" не може в закона за бюджета да се правят структурни промени в администрацията от правна гледна точка. 

"Законопроектът е обезпокоителен. Категорично съм несъгласна да продължава порочната практика на предварителни разпоредби. Категорично не трябва да се допуска създаването на нова държавна агенция", смята тя. 

Според бившия регионален министър от ГЕРБ Николай Нанков това е изключително тежка структурна промяна, която не може да се случва в преходните заключителни разпоредби на проектобюджета.

„Манол Генов спомена думата „експеримент“ за тази държавна агенция - искам това да остане в стенограмата. Този „експеримент“ е заченат в коалиционното изнасилване (Нанков визира коалиционното споразумение, подписано от четирите управляващи партии – бел. ред.). Това ще има тежки последствия за българското общество. Това касае имотите и собствеността на българските граждани."

В крайна сметка Николай Нанков заяви, че ГЕРБ ще гласуват против, защото освен всичко, бюджетът е нереализуем.

Сдружението на общините настоява за повече средства

"В Сдружението на общините в България има 265 общини и изпълняваме около 75-85% от всички публични услуги в страната. Има изключителен дисбаланс между републиканската и общинската пътна мрежа, които като дължина са почти едно към едно", заяви кметът на Монтана и член на УС на сдружението Златко Живков. НСОРБ предлага да се отпуснат допълнителни 300 милиона за поддръжка на общинската пътна мрежа, каза Живков и увери, че финансовото министерство подкрепя искането. Общините настояват и за увеличение на общата субсидия за общинските служители в размер на 230 милиона.

Караджов на най-желания стол в държавата 

"Г-н Караджов, Вие изглежда сте на най-желания стол в държавата - двама бивши регионални министри са тук и заявиха, че могат да си мечтаят за такъв бюджет. От управляващото мнозинство се чудим как да реагираме щом изпълняваме мечти", пошегува се председателят на регионалната комисия Настимир Ананиев (ПП).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!